Ekrem Sarısu Prim borcu için emekli aylığına haciz konabilir
HABERİ PAYLAŞ

Prim borcu için emekli aylığına haciz konabilir

Haberin Devamı

Soru: 1997’den SKK prim borcum varmış. SSK emeklisiyim. Emekli maaşımın dörtte biri bu borç nedeniyle kesiliyor. İşçi emeklisinin maaşı taahhüdü yoksa hiçbir şekilde kesilemez diye biliyordum. SADİ Cevap: Emekli aylıkları prim ve nafaka borcu dışındaki borçlar için emeklinin muvafakati olmadan haczedilemez. İşyeriniz nedeniyle olan prim borcunuz için emekli aylığınıza haciz konabilir. Prim borcu için muvafakata gerek bulunmuyor.

[[HAFTAYA]]

Çocuğun kira ödemeden kullandığı işyeri için baba Gelir Vergisi öder

Soru: Sahibi olduğum dükkanı oğlum, geçen yıldan beri kira ödemeden kullanıyor. 1) Oğlum bu dükkan için stopaj Gelir Vergisi ödemiyor. Ödemesi gerekir mi? 2) Daha önce dükkandan aldığım kira için beyanname veriyordum. Geçen yıl oğlumdan kira almadım. Bu yılki durum nedir? SEZER Cevap: 1) Oğlunuzun Gelir Vergisi stopajı yapmamasını gerektiren bir durumu yok. Oğlunuz dükkanınıza nakden ve hesaben kira ödemediğinden, Gelir Vergisi stopajı (kesintisi) yapmayacak. Dolayısıyla, muhtasar beyanname vermesine de gerek yok. 2) Oğlunuzdan kira almasanız da işyerinin emsal kira bedeli üstünden kira beyanında bulunmanız ve Gelir Vergisi ödemeniz gerekiyor. Emsal kira bedeli, işyerinin emlak vergi değerinin yüzde 5’idir. Örneğin, işyerinin emlak vergi değerinin 400 bin lira olduğunu varsaydığımızda, emsal kira bedeli olarak 20 bin lira beyan edecek ve hesaplanan gelir vergisini ödeyeceksiniz.

Eşiniz doğum borçlanmasını sigortalı bir işte çalışırken yapmalı

Soru: Eşim 21 Mayıs 1974 doğumlu.1989 yılından SSK’ya 82 gün prim ödemesi var. Şu anda çalışmıyor. 1997 ve 2009 yıllarında 2 doğum yaptı. Doğum borçlanmasından faydalanabilir mi? Faydalanırsa nasıl? İsteğe bağlı sigortalı olsa ne zaman emekli olabilir? 3600 günle emekli olabilir mi? Ruhi KARAYER Cevap: Eşiniz iki doğumunu da borçlanıp, toplam 1440 gün kazanabilir. Ancak, kazandığı günlerin SSK’ya sayılması için, sigortalı bir işte çalışarak doğum borçlanması yapması gerek. Doğum borçlanması için bulunduğunuz yerdeki sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğüne başvurmanız yeterli olacaktır. Eşiniz yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi. Ancak eşinizin bu şartlarla emekli olabilmesi için, isteğe bağlıya 41 ay (1230 gün) prim ödedikten sonra, isteğe bağlıdan çıkıp doğum borçlanmasından sonra kalan prim eksiği olan 848 gün primi sigortalı bir işte çalışarak ödemesi lazım. Ayrıca doğum borçlanmasını da sigortalı işte çalışarak yapmalı. Aksi takdirde isteğe bağlı prim ödemeleri Bağ-Kur’a sayıldığından, bu şartlarla emekli olamaz.

Bağ-Kur’da 3600 günle emekli olunamıyor

Soru: Bağ-Kur’dan 3600 gün ve yaş 58 dolunca emekli olunabiliyor mu? Ercüment ÖZTOP Cevap: Bağ-Kur’da 3600 günle emekli olunamaz. Bağ-Kur’da yaş haddinden emekli olmak için en az 5400 gün prim gerekiyor.

Mayıs 2013’te emekli olabilirsiniz

Soru: 1 Mayıs 1965 doğumluyum. 5 Mayıs 1985’ten beri SSK’lıyım. 9003 günüm var. Ne zaman emekli olurum? HAMZA Cevap: 25 yıl sigorta, 5225 gün prim ve 48 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli, 1 Mayıs 2013’te emekli olabilirsiniz.

Bağ-Kur’lu da intibaktan az da olsa yararlanabiliyor


Soru: 2000 yılından önce Bağ-Kur’dan emekli oldum. Meclis’ten geçen İntibak Yasası’ndan bazı Bağ-Kur’luların da yararlandığını duydum. İntibaktan ben de yararlanabiliyor muyum? Maaşım kaç lira artacak? Hangi Bağ-Kur’lular yararlanıyor? ALİ Cevap: 8 Mart 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 6283 sayılı Yasa’dan, yani İntibak Yasası’ndan, 2000 yılından önce SSK’dan emekli olan 2 milyon 730 bin emekliden, 1 milyon 905 bini yaralanıyor. Az sayıda da olsa intibaktan yararlanan Bağ-Kur emeklisi de bulunuyor. Ancak siz yararlanamıyorsunuz. Çünkü, 1 Nisan 2002 ile 30 Haziran 2002 arasında Bağ-Kur’dan emekli olan 12 bin 186 kişi intibaktan yararlanıyor. Bu tarihler arasında emekli olanların intibaktan yararlanma nedeni, Bakanlar Kurulu’nun belirlediği ‘gelir tablosu’ üstünden emekli olmaları ve daha sonra bu gelir tablosunun Anayasa Mahkemesi’nce iptal edilmesidir. Anayasa Mahkemesi’nce iptal edilen gelir tablosu üstünden emekli aylığı bağlanan 12 bin 186 Bağ-Kur emeklisi, 30 Haziran 2002’den sonra aynı basamak ve gösterge üstünden emekli olanlardan daha az emekli aylığı aldığından mağduriyetleri söz konusuydu. İntibak Yasası ile bu tarihler arasında emekli olanlar için yeni gelir tablosu hazırlandı. Emekli aylıkları da yeni tablo üstünden yeniden hesaplandı. Yapılan intibakla emekli aylıklarında 27 TL ile 118 TL arasında artış oluyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder