Ekrem Sarısu Prim eksiğinizi SSK'ya ödemelisiniz
HABERİ PAYLAŞ

Prim eksiğinizi SSK'ya ödemelisiniz

Soru: 10 Ocak 1972 doğumluyum. SSK başlangıç tarihim 1 Mart 1990 olup SSK’ya 1500 gün, 2550 gün de Bağkur’a prim ödedim. Şu anda SSK’lı olarak çalışmaktayım. Ne zaman ve kaç günde emekli olacağım? l Ali AYDIN

Cevap: SSK’da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5525 gün prim ödeme ve 52 yaş şartlarına tabisiniz. 1475 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 5525 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Ancak bu şartlarla emekli olmak için prim eksiğinizi SSK’ya ödemelisiniz.

SOSYAL DENGE TAZMİNATI’NDAN HANGİ KESİNTİLER YAPILIR?

Haberin Devamı

SORU: Belediyemizde kadrolu memur ve sözleşmeli personele toplu sözleşme gereği Sosyal Denge Tazminatı ödüyoruz. Ancak ödeme tavanı ile ilgili çelişkiler var. Bazı belediyelerde sözleşmelerle tavanı geçen ödemeler yapıldığını duyuyoruz. Bir de bu tazminattan hangi kesintiler yapılıyor? Özellikle sigorta primi konusunda tereddüt yaşıyoruz. l HAMDİ

CEVAP: Belediyelerde Sosyal Denge Tazminatı; en yüksek devlet memuru aylığının yüzde 100’ünü (1500+8000=9500◊memur maaş katsayısı) geçmeyecek şekilde toplu sözleşmelerde belirtilen tutara göre ödeniyor. Toplu sözleşme ile de olsa hiçbir şekilde yüzde 100 tavanının geçilmemesi gerekiyor.

Kadrolu memurlara ödenen Sosyal Denge Tazminatı’ndan sadece Gelir Vergisi ve Damga Vergisi kesilir. Sözleşmeli personele ödenen Sosyal Denge Tazminatı’ndan ise Gelir ve Damga Vergisi ile ayrıca sigorta primi de kesilmesi gerekiyor (prime esas kazanca dahil edilerek).

KİMLER EVLENME ÖDENEĞİ (ÇEYİZ YARDIMI) ALABİLİR?

Soru: 1999 yılında evlenip ve 2019’da boşandım. Babamdan dolayı bir ölüm maaşı almaktayım. Evlenirken kız çocuklarına ‘çeyiz ödeneği’ verildiğini maalesef yıllar sonra öğrendim. Şu an boşanmış olduğuma göre geriye dönük bu haktan faydalanma, ödeneği şimdi alma imkanım var mı? Kendi emekliliğim için 720 gün prim eksiğim var. SGK’lıyım (doğum: 1967, giriş 1991). Dışarıdan isteğe bağlı olarak Bağkur’a ödeme yapıp emekliliğe hak kazansam, hem babamın ölüm aylığını, hem de kendi emekli maaşımı alabilir miyim? l Nursen BİLGE

Haberin Devamı

Cevap: Toplumda çeyiz parası, çeyiz yardımı, çeyiz ödeneği olarak farklı adlarla adlandırılan ‘evlenme ödeneği’ ana veya babasından yetim aylığı almaktayken evlenen kız çocuklarına ödenmektedir. Dolayısıyla sizin tanımınızla çeyiz ödeneği almak için evlenmeniz ve evlilik nedeniyle almakta olduğunuz yetim (ölüm) aylığının kesilmesi gerekir. Bu nedenle geçmişe yönelik alabileceğiniz bir çeyiz ödeneği bulunmuyor.

Son 2520 gün prim ödemeniz içinde Bağkur’a ödediğiniz prim yoksa emekli olmak için kalan prim eksiğiniz olan 720 günü, isteğe bağlı olarak Bağkur’a ödeyebilirsiniz. Emekli olduğunuzdan babanızdan ölüm aylığı ile emekli aylığınızı birlikte alıp alamayacağınız, babanızın tabi olduğu kuruma göre değişir. Şayet babanız Emekli Sandığı’na tabiyse çift aylık alabilirsiniz. Değilse yani babanız SSK’lı veya Bağkur’lu ise çift aylık alamazsınız.

İŞE BAŞLATMAMA TAZMİNATINDAN SİGORTA PRİMİ KESİLİR Mİ?

SORU: İşe iade davasını kazandım ve işverenim işe başlatmadığı için dört aylık tazminat aldım. Bu süre prim gün sayımda gözükmüyor. Bu tazminattan sigorta primi kesilmiyor mu? l Ali DEMİR

Haberin Devamı

CEVAP: İşine son verilen işçinin, işe iade hakkı olmasına rağmen işe başlatılsın veya başlatılmasın, çalıştırılmadığı süre için kendisine ödenen 4 aya kadar ücret ve diğer haklarından; kısa vadeli ve uzun vadeli sigorta kolları ile işsizlik sigortası primi de dahil olmak üzere tüm sigorta kollarına ait primlerinin ödeme yapan işvereni tarafından kesilmesi ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödenmesi gerekiyor.

Bu süreler, prim ödeme gün sayısına dahil edilmekte ve emeklilikte geçerli hizmetten sayılmaktadır. Öncelikle bu durumu ödeme yapan işvereninize iletin. Şayet işlemi düzeltmezse Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder