Ekrem Sarısu Prim ve vergi borçlarına ödeme kolaylığı getirilmesi bekleniyor
HABERİ PAYLAŞ

Prim ve vergi borçlarına ödeme kolaylığı getirilmesi bekleniyor

Soru: Seçim sonrası Bağ-Kur prim borcu affı çıkacak diyorlar. Doğru mu?

Cevap: Meclis’in gündeminde olan torba yasa ile Nisan’da çeşitli düzenlemeler yapılması bekleniyor. Beklentilerden biri de prim borçlarının yeniden yapılandırılması. Muhtemelen prim ve vergi borçlarına ödeme kolaylığı getirilecek. Ancak, getirilecek ödeme kolaylıklarına ilişkin yasanın Temmuz ayındaki Cumhurbaşkanlığı seçiminden önce mi yoksa 2015’teki genel seçimden önce mi çıkarılacağı belli değil. Bekleyip hep birlikte göreceğiz. Yasa çıktığında burada kapsamlı açıklamalar yaparız.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

25 yıl fiili hizmet ve 53 yaşı doldurarak emekli olacaksınız

Soru: 15 Ağustos 1988’de 2.5 aylık sigorta girişim var. 4360 gün primim bulunuyor. 31 Aralık 2004’ten bu yana üniversitede öğretim görevlisi olarak çalışmaktayım. Emekli Sandığı’na tabiyim. Ne zaman emekli olabilirim?

Cevap: Doğum tarihiniz ve askerlik durumunuz hakkında bilgi vermemişsiniz. Sorunuzu verdiğiniz bilgilerle sınırlı olarak cevaplandırabiliyoruz. 25 yıl fiili hizmet süresi ve 53 yaş şartına tabisiniz. Fiili hizmet sürenizi 25 yıla tamamlayacağınız 21 Kasım 2017’de 53 yaşınızı da dolduruyorsanız bu tarihte emekli olabilirsiniz. Doldurmuyorsanız 53 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz

stajyer iş kazası ve meslek hastalığı yönünde güvenceye alınır

Soru: 3 Eylül 1965 doğumluyum. 1 Aralık 1989’da askerlik borçlanması ile sigortalılık hayatım başladı. Ne zaman emekli olabilirim? Ayrıca 1986 yılının Temmuz-Ağustos aylarında 30 iş günü süresince, mecburi olan stajımı bir kamu kurumunda yaptım. Bu staj dönemimizin sigortalılık sürecime dahil edilmesi gerekmiyor mu? Staj döneminde başımıza herhangi bir kaza gelseydi? Devlet kurumunda yapılan bu mecburi stajın gerek emeklilik hesaplama adına, gerekse sağlığımız adına bize olumlu yansıması gerekmiyor mu? 12 aylık yedek subaylık hizmetim dahil neredeyse 10 bin gün prim ödemesi olup yaşı bekleyen birisi olarak bilgilendirirseniz çok sevineceğim.

Cevap: Staj sigortasında kişileri emekli eden ve uzun vadeli sigorta kolları olarak adlandırılan malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına prim ödenmediğinden, emeklilik açısından başlangıç sayılmaz. Staj sigortasında kısa vadeli sigorta kollarına prim ödenerek, stajyerin hastalık, iş kazası ve meslek hastalığı riskleri güvenceye alınır. Bu dönemde alınan sigorta sicil numarası emekli olana kadar kullanılır. Staj döneminde hastalansanız veya iş kazası geçirseniz tedaviniz ve gerekli yardımlar yapılacaktı. Bu nedenlerle stajyerin mağduriyeti söz konusu olmaz. Staj döneminde ödenen primi, emeklilik primine dahil ettiremezsiniz. Emekli olmak için 25 yıl sigorta süresi, 5450 gün prim ödeme ve 51 yaş şartına tabisiniz. Priminiz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de 3 Eylül 2016’da emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı

Destek primiemekli aylığını artırmaz

Soru: Çalışmış olduğum şirketten emekli oldum ve halen sigortalı olarak çalışıyorum. Primim emekli maaşımı artırır mı?

Cevap: Muhtemelen destek primine tabi olarak çalışmaktasınız. Destek primi emekli aylığını artırmaz. Destek primine tabi olarak çalışmak, emekli aylığının kesilmesini önler. Hem emekli aylığı hem de ücret almayı sağlar. Başka da faydası yoktur

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder