Ekrem Sarısu Priminiz yeterli, Nisan 2019'da emekli olabilirsiniz
HABERİ PAYLAŞ

Priminiz yeterli, Nisan 2019'da emekli olabilirsiniz

Haberin Devamı

Soru: 10 Nisan 1965 doğumluyum. 15 Aralık 1997’de sigortalı oldum. 5979 gün primim var. Ne zaman emekli olabilirim? ● Raziye AKKUŞ

Cevap: Emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5975 gün prim ödeme ve 54 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz dahi, 54 yaşınızı dolduracağınız 10 Nisan 2019’da emekli olabilirsiniz.

Emekli aylıklarının geneli düşük

Soru: 5396 günle emekli oldum. Yalnız emekli maaşım 743 lira. Olması gereken maaştan düşük bir maaş bu. Bunun nedeni nedir? ● Memet ŞAHİN

Cevap: Maalesef emekli aylıklarının geneli düşük. 1 Ekim 2008’den sonra sigortalı olanların emekli aylıkları, bugüne nazaran daha da düşecek. Emekli aylığını, çalışma hayatı boyunca üstünden prim hesaplanan kazanç tutarı ile prim ödeme gün sayısı birlikte belirliyor. Ancak prim ödenen dönemler de çok önemli.

Çünkü 2000’den önce, 1 Ocak 2000 ile 1 Ekim 2008 arası ve 1 Ekim 2008’den emekli olunan tarihe kadar ödenen primler, emekli aylığını farklı ağırlıkta etkiliyor.

Muhtemelen primlerinizi asgari ücret üstünden ödediniz. Prim ödemenizin büyük bir kısmı da 2000’den sonra olmalı. Emekli aylığınız bu nedenlerle düşüktür.

Emekli aylığınızdan şüpheniz varsa SGK’ya yazılı olarak başvurup emekli aylığı hesabımınızda yanlışlık olup olmadığını sorduğunuzda, gerekli kontrol yapılır ve sonucundan tarafınıza bilgi verilir.

Tercih hakkı aylığın tamamının alınacağı anlamına gelmez

Soru: Eşimin maaşından vazgeçip babamın maaşını almak istiyorum. Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) başvurdum. Babamın maaşının yarısını veriyorlar. Sizin sayfanızda okudum, ‘yüksek olanı tercih edebilirsiniz’ diyorsunuz. ● Ç.Ö.

Cevap: Ne bizim sayfamızda ne de SGK’nın uygulamasında yanlışlık yok. Tercih edilen aylığı alma hakkı olan durumlarda, hak sahipleri doğal olarak yüksek olan aylığı tercih etmekteler. Babanızın aylığını tercih ettiğinizde, SGK yüzde 50 oranında aylık bağlanacağını belirtmiş.

Tercih etme, eş veya babanın aylığının tamamının alınacağı anlamına gelmiyor. Aylık bağlama oranları ve taban aylık uygulaması nedeniyle alınacak aylığın tutarı değişir. Eşiniz ve babanızdan bağlanacak aylıktan yüksek olanı tercih etmelisiniz.

Başlangıcınız 23 Mayıs’tan önceyse 50, sonraysa 51 yaşınızı doldurmalısınız

Soru: 10 Nisan 1971 doğumluyum. SSK girişim 1988. 6630 gün primim var. Halen 4/A sigortalı olarak çalışıyorum. Ne zaman emekli olabilirim? ● Turgay BAYDAR

Cevap: Sigorta başlangıcınızı gün, ay, yıl olarak bildireceğiniz yerde sadece yıl olarak bildirmişsiniz. Oysa başlangıçta bir gün bile emekli olma şartlarını değiştirebiliyor.

Priminiz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de sigorta başlangıcınız 23 Mayıs’tan önceki bir tarih ise 50 yaşınızı dolduracağınız 10 Nisan 2021’de, sonraki bir tarih ise 51 yaşınızı dolduracağınız 10 Nisan 2022’de emekli olabilirsiniz.

Emekli aylığı bağlanana kadar sağlık yardımı alabilirsiniz

Soru:
24 Şubat 2017’de eşimin emeklilik dilekçesini verdik. Bu tarihten itibaren sağlık sigortasından faydalanabilir miyim? ● Neslihan ÇAKALCI

Cevap: İşinden ayrılıp emeklilik başvurusu yapan sigortalının kendisi, eşi ve hak sahibi çocukları, işinden ayrıldığı tarihten emekli aylığı bağlanacak tarihe kadar sağlık yardımı alabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder