Ekrem Sarısu Sevgiliye verilen hediyenin vergisi
HABERİ PAYLAŞ

Sevgiliye verilen hediyenin vergisi

Soru: Verilen hediyede vergi olduğunu söyleyenler var. Bu doğru mu? Doğruysa Sevgililer Günü’nde verilen hediyenin vergisini alan mı, hediye veren mi öder? Ayrıca vergi nasıl hesaplanıyor? n Durak

Cevap: Sevginin bir göstergesi olarak hediye alınıp verilmekte. Özel günlerde hediyeleşme geleneksel hale geldi. Özel günlerden biri de dünyada ‘Sevgililer Günü’ olarak kutlanan 14 Şubat’tır. Öteden beri Sevgiler Günü’nde insanlar birbirine hediye alıp-veriyor. Toplumda çok bilinmese de bazı şartlarda hediyenin vergisi de var.

Haberin Devamı

NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Sevgililer Günü’nün ortaya çıkışına ilişkin değişik rivayetler var. Bunlardan en çok inanılanına göre; üçüncü yüzyılda, Roma İmparatoru II. Clausdius; bekar erkeklerin, evli ve ailesi olan erkeklere göre daha iyi asker ve savaşçı olduğu inancıyla, genç erkeklerin evlenmelerini yasaklar.

Fakat rahip Valentin; imparatorun bu kararına karşı çıkarak gizli gizli gençleri evlendirmeye devam eder. Durumu fark eden imparator, koyduğu yasağı çiğnediği gerekçesiyle 14 Şubat 273’te Rahip Valentin’in kafasını kestirir. Aradan uzun yıllar geçtikten sonra Vatikan, Valentin’e ‘aziz’ unvanı verir. Zamanla da Valentin’in ölüm günü olan 14 Şubat, Sevgililer Günü olarak kutlanmaya başlar.

EKONOMİYE FAYDASI

Sevgililer Günü, ekonomiyi canlandırıyor. Günler öncesinden bu güne özgü çeşitli kampanyalar düzenleniyor. Sosyal medya, televizyon, radyo, gazete ve dergilerde özel reklamlar yayımlanıyor. Sevgililer Günü satışları artırarak, perakende sektörüne büyük katkı sağlıyor. Nitekim yetkililerin açıklamalarına göre; Sevgililer Günü nedeniyle satışlar yüzde 20-30 civarında artıyor.

Sevgiliye verilen hediyenin vergisi

KİM ÖDEYECEK?

♥ Sevgiyi öne çıkartması, insanları yakınlaştırması ve ekonomiye katkısı Sevgililer Günü’nün güzel tarafları. Ancak hediye alanların zaman zaman karşılaştığı vergi sürprizi de sevimsiz tarafı olarak yorumlanabilir. Çünkü sevgiliden alınan hediyenin vergisi çoğu kişinin aklına dahi gelmiyor. Ama alınan hediyenin de belli koşullarda vergisi var.

♥ Sevgiliden alınan hediye, belli usul ve esaslarda Veraset ve İntikal Vergisi’ne tabi. Vergiyi, hediye veren değil, hediye alan sevgilinin ödemesi gerekiyor. Hem de Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi ile ilgili vergi dairesine beyan ederek. Ancak her alınan hediye de vergiye tabi değil. Değeri belli tutarı aşmadığı sürece, alınan hediye için beyanname verilmesi ve vergi ödenmesi söz konusu değil.

Haberin Devamı

Sevgiliye verilen hediyenin vergisi

DEĞERİ 7.703 LİRAYA KADAR HEDİYENİN VERGİSİ YOK

♥ Aldığı hediyenin değeri 7.703 lirayı aşmayan sevgililer vergi ödemeyecek. Çünkü Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu’na göre; bu tutara kadar olan hediyeler vergiden müstesna. Yani vergiye tabi değil. Örneğin; 7.500 lira değerinde pırlanta yüzük hediye edilen sevgili vergi ödemeyecekken, 8.000 liralık altın bilezik hediye edilen sevgilinin vergi ödemesi gerekiyor.

♥ 7.703 TL’lik istisna tutarını aşan değerde hediye alan sevgili, hediye aldığı tarihi takip eden bir ay içinde, hediyeyi Veraset ve İntikal Vergisi beyannamesiyle vergi dairesine beyan edecek. Hediye tutarından 7.703 TL istisna düştükten sonra, kalanı tutar üzerinden tabloda görülen artan oranda hesaplanacak vergiyi üç yıl içinde, her yıl mayıs ve kasımda olmak üzere altı eşit taksitte ödeyecek.

Haberin Devamı

CEZALI DURUMA DÜŞMEMEK İÇİN

Sevgililer; aldıkları hediyenin vergisini belirtilen şekilde ödemeyi unutmamalılar. Otomobil, daire, yazlık, kıymetli taş vb. gibi vergiye tabi hediye yerine, 7.703 TL’lik istisna haddin altında kalan veya örf ve adete göre verilmesi uygun, vergiye tabi olmayan hediye almak da ayrı bir çözüm. Karar tabiki sevgililere kalmış. Bizden uyarması. Bu vesileyle tüm okurlarımızın Sevgililer Günü’nü kutluyoruz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder