Ekrem Sarısu Siz de memur emeklisi olduğunuzdan kızınız evlenince dul aylığınız artmaz
HABERİ PAYLAŞ

Siz de memur emeklisi olduğunuzdan kızınız evlenince dul aylığınız artmaz

Haberin Devamı

Soru: Öğretmen emeklisiyim. Eşim de öğretmen emeklisiydi vefat etti. Ben kendi emekli maaşım ile birlikte eşimden de dul aylığı alıyorum. Kızım da babasından dolayı yetim aylığı alıyor. Eşimden kızım ve benden başka aylık alan da yok. Kızım gelecek ay inşallah evleniyor. Kızım evlenince eşimden bağlanan aylığım artacak mı? ● ZELİHA

Cevap: Siz ve eşiniz de Emekli Sandığı emeklisi olduğunuzdan, eşinizden dolayı size yüzde 50 oranında aylık bağlanmıştır.

Kızınız evlenince aylığı kesilse dahi siz de Emekli Sandığı emeklisi olduğunuz için eşinizden dolayı bağlanan aylığınız artmayacaktır.

Şayet siz SSK emeklisi olsaydınız eşinizden dolayı size yüzde 60, kızınıza da yüzde 30 oranında aylık bağlanacaktı ve kızınız evlenince de aylığı kesilecek sizin aylık bağlanma oranınız yüzde 75 olacak ve aylığınız artacaktı.

Çevrenizde bu durumda olup aylığı artanlar olabilir. Bunlar sizi yanıltmazsın.

MALUL EMEKLİSİ ÖTV ÖDEMEDEN TAŞIT ALABİLİR Mİ?

Soru: Abim SSK’dan malulen emekli oldu. Acaba abim Özel Tüketim Vergisi ödemeden binek otomobili alma hakkı var mı? ● BAHRİ

Cevap: Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ödemeden binek otomobili almak için en az yüzde 90 oranında engelli olmak gerekiyor. Malulen emekli olmak için ise yüzde 60 oranında engelli olmak yetiyor. Abiniz en az yüzde 90 oranında engelliyse, ÖTV ödemeden özel binek otosu alabilirsiniz.

HİSSELİ DE OLSA İKİNVİ DAİRESİ OLAN EMEKLİ EMLAK VERGİSİ ÖDEMEK ZORUNDA


Soru: Emekli aylığımdan başka gelirim olmadığından oturduğum tek dairem için Emlak Vergisi ödemiyorum. Ancak belediyenin vergi dairesi, ikinci bir daire olduğu gerekçesiyle 19 Kasım 2014’te geriye yönelik olarak adıma 1.551 TL emlak vergisi tahakkuk ettirmiş.

Anılan ev 4 Ocak 1968 tarihinde vefat eden babamdan veraset intikal eden bir evdir. Ve tapusu halen annemin üzerinedir. Sekizde bir hissesi kardeşimin, sekizde bir hissesi de benimdir. Ancak üzerime kayıtlı tapu yoktur.

Benimle aynı durumda olan ve başka bir ilde olan kardeşime emlak vergisi çıkmazken, benim üzerime neden emlak vergisi tahakkuk ettiriliyor? Bu yapılan işlem doğru mudur? Bu konuda bilgilendirebilir misiniz? ● Ertan EFEOĞLU/İZMİR

Cevap: Vergilendirmeye olayların gerçek mahiyeti esastır. Türkiye sınırları içerisinde hisseli de olsa, birden fazla dairesi olan emekli sıfır oranlı Emlak Vergisi uygulamasından yararlanamaz. Emlak Vergisi ödemek zorundadır.

Babanızın vefatı üzerine veraset yoluyla size kalan daireyi üstünüze intikal ettirmemişsiniz. Bir idari işlem tesis ettirmemeniz, bu dairenin sizin olmadığı anlamına gelmez. Maalesef yapılan işlem doğru.

Çünkü kurallara uyup, babadan kalan dairenin tapusunu süresi içinde üstünüze intikal ettirseniz, hukuken sahip olduğunuz daire, tapu kayıtlarında da sizin üstünüze görünecekti(hisseli olarak). Belediye Emlak Vergisi’ni alır.

Başka bir vilayette oturan kardeşinize Emlak Vergisi tahakkuk ettirilmemesi, ileride de vergi tahakkuk ettirilmeyeceği anlamına gelmiyor.

Demek ki kardeşinizin ikamet ettiği ilin belediye vergi dairesi, bağlı olduğunuz belediye kadar titiz çalışmıyor. Belediye bu durumu tespit ettiğinde geriye yönelik olarak kardeşinden de Emlak Vergi talep edecektir.

Emekli vefat ettiğinde emekli eşine dul aylığı bağlanır

Soru: Eşim de ben de Bağ-Kur emeklisiyiz. Eşim oldukça rahatsız. Allah uzun ömür versin ama eşim vefat ederse maaşını ben alabilir miyim? Komşumuzun biri ikiniz de Bağ-Kur emeklisi olduğunuzdan eşinin maaşını alamazsın diyor. ● Hasan C.

Cevap: Komşunuz ana ve babadan aylık bağlamayı, eşlerden aylık bağlamayla karıştırmış olmalı. Eşiniz de siz de aynı sosyal güvenlik kurumu emekli olsanız da birinizin vefatı halinde hayatta kalan eşe vefat eden eşinden dolayı dul aylığı bağlanır. Ancak emekli olduğunuzdan aylık bağlama oranı yüzde 50’dir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder