Ekrem Sarısu Sözleşmeli öğretmen olanın yetim aylığı kesilir mi?
HABERİ PAYLAŞ

Sözleşmeli öğretmen olanın yetim aylığı kesilir mi?

Soru: Emekli Sandığı emeklisi rahmetli annemden dolayı yetim aylığı alıyorum. Eğitim fakültesi mezunuyum. Sözleşmeli öğretmen olarak atanırsam annemden aldığım yetim aylığı kesilir mi? Daha sonra kadroya geçersem durum ne olur? YELİZ

Cevap: Emekli Sandığı’ndan bağlanan yetim aylığı evlenme, memur olma veya kişinin Emekli Sandığı’ndan emekli olması durumunda kesilir. Sizin gibi SSK’lı olarak çalışanların kamuda olsa da Emekli Sandığı’ndan bağlanan yetim aylığı kesilmez. Ancak sözleşmeli öğretmen olarak atanırsanız yetim aylığını almaya devam etmenize rağmen kadroya geçerseniz yetim aylığı kesilecektir.

Haberin Devamı

EMEKLİLİK TALEBİ KASIMDA MI ARALIKTA MI AVANTAJLI OLUR?

Soru: 18 Kasım 1971 doğumlu erkeğim. İlk SSK girişim 16 Kasım 1988 tarihinde. Yaklaşık 5000 SSK günüm, daha sonra da 1000 gün Bağkur primim var. Dükkanımı kapattım ve şu anda çalışmıyorum ve GSS’liyim.

1) Ne zaman emekli olurum?

2) Eğer emeklilik dilekçemi Kasım 2022’de verirsem, ilk maaşımı aralık ayında mı alırım? Yoksa Ocak 2023’te dilekçemi verirsem, ilk emekli maaşımı Şubat 2023’te mi alırım?

3) Genel olarak arada 2 adet emekli maaşı kadar kaybım olmaz mı?

4) Hangisi avantajlı olur?  Mehmet KARAMAN

Cevap:

1) İlk girişte adınıza prim ödemesi varsa, emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5450 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabisiniz. Priminiz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 51 yaşınızı dolduracağınız 18 Kasım 2022’de emekli olabilirsiniz.

2) Emeklilik dilekçenizi kasım ayında verirseniz, emekli aylığınız 1 Aralık’tan, aralık ayı içinde verirseniz 1 Ocak 2023’ten itibaren bağlanır.

3) Aralık ayında talepte bulunursanız bir aylık emekli aylığı kaybınız olur.

4) Kasım veya aralık ayında yapılacak emeklilik talebinin hangisinin avantajlı olduğu, kasım ayında 2022 enflasyon verilerinin ortaya çıkmasıyla belli olur.

SÖZLEŞMELİ PERSONEL OLAN BELEDİYE ŞİRKET İŞÇİSİ TAZMİNAT ALABİLİR Mİ?

SORU: Belediye şirketinde işçi olarak çalışıyorum. Belediyede sözleşmeli personel olarak göreve başlarsam işçi olarak geçen süremin kıdem tazminatı ödenir mi? FEYZO

Haberin Devamı

CEVAP: İşten kendi isteği ile ayrılan işçilere kıdem tazminatı ödenmez. Sözleşmeli personel olarak göreve başlamak için iş sözleşmenizi kendiniz feshetmeniz gerektiğinden, işçilikte geçen sürenize ilişkin olarak kıdem tazminatı alamazsınız.

Ancak emekli olmak için aranan şartlardan yaş dışındaki şartları sağlayanlar işinden kıdem tazminatı alarak ayrılabiliyor. Şayet emeklilik için aranan şartlardan yaş dışındaki şartları sağlamışsanız, SGK’dan alacağınız ‘kıdem tazminatı alabilir’ yazısını işverene ibraz ederek işinizden kıdem tazminatı alabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder