Ekrem Sarısu SSK ve Bağ-Kur'da aynı yaşta emekli olabiliyorsunuz
HABERİ PAYLAŞ

SSK ve Bağ-Kur'da aynı yaşta emekli olabiliyorsunuz

Haberin Devamı

Soru: 1 Mart 1972 doğumluyum. 19 Mart 1998’den itibaren (limited şirket ortağı olduğumdan) Bağ-Kur’luyum. Daha önce hiç SSK yok. 28 Eylül 2000 doğumlu bir kızım var. Bağ-Kur veya SSK’ya geçersem en erken hangi şartlarda hangisinden emekli olabilirim? Sadiye ÖRENGÜL Cevap: Bağ-Kur’da 20 yıl prim ve 54 yaş şartlarına tabisiniz. 19 Mart 2018’e kadar ara vermeden prim ödeyerek, priminizi 20 yıla tamamlamanız şartıyla, 1 Mart 2026’da emekli olabilirsiniz. Sigortalı çalışarak 1260 gün prim ödemeniz halinde, SSK şartlarıyla emekli olma hakkı elde edersiniz. SSK’da 25 yıl sigorta, 5975 gün prim ve 54 yaş şartlarına tabisiniz. 1260 günden sonra prim ödemeseniz de 1 Mart 2026’da emekli olabilirsiniz. SSK ve Bağ-Kur’da aynı tarihte emekli olabiliyorsunuz. Ancak, SSK’ya yaklaşık 28 ay az prim ödüyorsunuz.
[[HAFTAYA]]

Eski yasaya tabi olmanızı sağlamadığından askerlik borçlanması gereksiz

Soru:
1 Ocak 1979 doğumluyum. 27 Temmuz 2001’de SSK’lı oldum. 893 gün prim ödedim. 1 Aralık 2006’dan beri Bağ-Kur’luyum. 1999-2000 yıllarında 18 ay askerlik yaptım. Emekli olmak için hangi şartlara tabiyim? Askerlik borçlanmamın bir faydası olur mu? Ali ERMİŞER Cevap: Bağ-Kur’da emekli olmak için 9000 gün prim ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. Priminizi 9000 güne tamamlamanız şartıyla, 1 Ocak 2039’da emekli olabilirsiniz. Son 1260 günü sigortalı bir işte çalışarak ödemek şartıyla, priminizi 7000 güne tamamlayarak 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte SSK’dan emekli olmanız da mümkün. Aynı tarihte emekli olmanıza karşın SSK’ya 2000 gün daha az prim ödeyeceğinizden SSK avantajlı. Askerlik borçlanması, emekli olma şartlarınızı değiştirmiyor. Sadece priminizi artırıyor. Erken emekli olmanıza faydası olmadığından borçlanmanıza gerek yok. Emekli olacağınız tarihe kadar aranan primi rahat rahat doldurabilirsiniz.

Eksik günlerinizi isteğe bağlı prim ödeyerek 30 güne tamamlayabilirsiniz

Soru: Part-time çalışıyorum. Bir ayın 15 gününü sigorta yapıyorlar. Geri kalan 15 günü kendim ödeyebilir miyim? Köksal ACAR Cevap: Part-time çalışmanızla ay içinde 30 günden az olan çalışma sürenizi isteğe bağlı olarak prim ödemek suretiyle, 30 güne tamamlayabilirsiniz. Zaten, genel sağlık sigortası açısından günlerinizi 30 güne tamamlamak zorundasınız. Gelir testinden sonra 15 gün için prim ödeyerek sağlık yardımı almak yerine, isteğe bağlı prim ödeyerek hem sağlık yardımı almak hem de emeklilik açısından ay bazında günlerinizi 30 güne tamamlamak daha anlamlı.

Askerlik ve yurtdışı çalışma sürenizi borçlanmalısını
z

Soru: 11 Ağustos 1965 doğumluyum. 11 Ekim 1989’da SSK’lı oldum. 7600 gün prim ödedim. 27 ay Bulgaristan’da askerliğim var. Ayrıca yine Bulgaristan’da 2.5 yıl çalıştım. Ne zaman emekli olabilirim? Uğur SEZGİN Cevap: Yurtdışı çalışma ve askerlik sürenizi borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz borçlanma süreniz kadar geri gider ve 25 yıl sigorta, 5225 gün prim ve 48 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, borçlanmadan sonra prim ödemeseniz de 11 Ekim 2013’te emekli olabilirsiniz.

Şirket ortağıysanız şirketten sigortalı gösterilemezsiniz


Soru: Bağ-Kur’luların SSK’ya prim ödeyerek SSK’dan emekli olacağını yazmıştınız. Bir limited şirket ortağıyım. Şirketimizden sigortalı olarak SSK’ya prim ödeyip, SSK’dan emekli olabilir miyim? SSK’ya prim ödemek için ne yapmak gerekiyor? Bağ-Kur’u nasıl kapatacağız? Musa DEMİR Cevap: Kamuoyunda ‘Torba Yasa’ olarak adlandırılan 6111 sayılı Yasa ile 1 Mart 2011’den itibaren Bağ-Kur’lulara sigortalı çalışarak SSK’ya prim ödeme imkânı getirildi. Bu konuda epeyce yazı yazdık. Okuduğunuz, bu yazılardan biridir. Ancak, hiçbir yazımızda şirket ortağının, ortağı olduğu şirketten sigortalı olarak bildirilebileceğini belirtmedik. Çünkü yasa, sigortalıların kendi işlerlerinden ve ortağı olduğu işletme ve şirketlerden sigortalı bildirilmesini kesin olarak yasaklamış bulunuyor. Ortağı olduğunuz limited şirkette sigortalı çalışamazsınız. Ancak, başka bir işyerinde sigortalı çalışarak SSK’ya prim ödemeniz mümkün. SSK’ya prim ödemeniz için Bağ-Kur’u kapatmanız gerekmiyor. Çünkü, çalışacağınız işyerinde elektronik ortamda girişiniz yapıldığında, sistem otomatik olarak Bağ-Kur’unuzu sonlandıracak.

Kıdem tazminatı alarak ayrılabilirsiniz

Soru:
1971 doğumluyum. 1986’da SSK’lı oldum. 4600 gün primim var. Çalıştığım işyerinden ayrılmak istiyorum. SSK’dan alınan bir dilekçeyle tazminatımı alabiliyormuşum. Bu bilgi doğru mu? Kıdem tazminatımı alarak ayrılabilir miyim? Selin ÇETİN Cevap: Emekli olmak için aranan şartlardan sigorta süresi ve prim şartını yerine getirenler kıdem tazminatı alarak işinden ayrılabiliyor. Yaş haddinden emekli olmak için 15 yıl sigorta, 3600 gün prim ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. 15 yıl sigorta ve 3600 gün prim şartlarını sağladığınızdan, kıdem tazminatı alarak işinizden ayrılabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken, bulunduğunuz yerdeki sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğünden alacağınız ‘kıdem tazminatı alabilir’ yazısını işverene ibraz etmekten ibarettir.

Memur emeklisi SSK’dan yetim aylığı alamaz


Soru: Memur emeklisi dul kadın SSK emeklisi ölen babasından maaş alabilir mi? ORHAN Cevap: SSK, kendi çalışmalarından dolayı sosyal güvenlik kurumlarından gelir veya aylık alan kız çocuklarına anne ve babalarından dolayı yetim aylığı bağlamaz. Memur emeklisi olduğunuz için babanızdan dolayı SSK’dan yetim aylığı alamazsınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder