Ekrem Sarısu Sürekli olarak günde 11 saat çalıştırılmak yasaya aykırı
HABERİ PAYLAŞ

Sürekli olarak günde 11 saat çalıştırılmak yasaya aykırı

Soru: Eşim çalıştığı işyerinde Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) alıyor. İşyeri personelini nöbet usulü çalıştırıyor.

1) Çalışılmayan günler için yıllık izin mevcutken, yıllık izin kesilebilir mi?

2) Sokağa çıkma kısıtlaması olan günler, işçinin yıllık izninden kesilebilir mi?

3) Mevcut işyerinde günlük 11 saat haftalık olarak 66 saat çalışma yaptırılıyor. Bununla ilgili nasıl bir yol izleyebiliriz?

4) İşveren, işçi KÇÖ alırken çalıştığı günler için, SGK primi yatıracak mıdır? ● Aynur&Yılmaz KILIÇ

Cevap: 1) Kısa çalışma yapılan işyerlerinde çalışılmayan günler için yıllık izinden kesinti yapılamaz.

Haberin Devamı

2) Sokağa çıkma yasağı olan günler içinde çalışanın yıllık izninden kesinti yapılması mümkün değil.

3) Haftalık çalışma süresi 45 saattir. Günlük 11 saati aşmamak üzere çalışma süresi haftanın çalışma günlerine bölünebilir. Genel uygulama; haftanın 6 günü, günlük 7.5 saat çalışma yapılmasıdır. 6 gün çalışma yapılan bir işyerinde günlük 7.5 saatin üstünde yapılan çalışma fazla çalışma olup ücretinin yüzde 50 zamlı ödenmesi gerekir. Ayrıca fazla çalışma yaptırılabilmesi için çalışanın onayının alınması da lazım. Yılda 172 saatten fazla süre çalışma yaptırılamaz. Tüm bu nedenlerle sürekli olarak haftada 66 saat çalışma yaptırılması yasaya aykırıdır. Bu gerekçe ile eşiniz iş akdini fesih ederek, işinden kıdem tazminatı alarak ayrılabilir.

4) İşveren; Kısa Çalışma Ödeneği alınan günler için SGK’ya çalışma süresi bildirmez ve prim de ödemez. Ancak kısa çalışma yapılan ayda, çalışılan günler için SGK’ya çalışma süresi bildirir ve prim öder. Örneğin; işveren İşkur'a bir ayda 10 gün çalışacaklarını, 20 gün de kısa çalışma yapacaklarını bildirmişse, işçinin çalıştığı 10 günün ücretini işveren ödeyecek, kalan 20 günün ücretini de İşkur Kısa Çalışma Ödeneği olarak işçinin hesabına yatıracaktır. İşveren işçinin çalıştığı 10 günü SGK’ya bildirecek ve primini de ödeyecektir.

İSTİKLAL SAVAŞI MADALYASI OLANDAN ÇOCUĞUNA AYLIK BAĞLANIR MI?

SORU: 87 yaşındayım. Babam Mustafa Cumbul 1944-1946 arası Balıkesir Susurluk’ta yüzbaşı rütbesinde askerlik yaparken bir iftiraya uğramış ve bu iftirayı kaldıramayarak intihar etmiştir. Sonrasında suçsuzluğu meydana çıkarak asıl suçlu kişiler de cezalandırılmıştır. Aynı zamanda kendisinin İstiklal Savaşı madalyası vardır. Acaba bana babam Mustafa Cumbul üzerinden maaş bağlanabilir mi? ● Türkan CUMBUL

Haberin Devamı

CEVAP: İstiklal Savaşı madalyası olanların vefatı halinde, dul kalan eşlerine aylık bağlanıyor. Ancak yetim kalan çocuklarına aylık bağlanmıyor. Bu nedenle babanızın İstiklal Savaşı madalyası nedeniyle aylık bağlatamazsınız. Babanızın yıpranma dahil memuriyet hizmet süresi 5 yıldan fazlaysa ve hizmetleri tespit edilebilirse Emekli Sandığı’ndan aldığınız bir aylık da yoksa babanızdan yetim aylığı bağlanabilirsiniz. Aylık bağlatabilmek için; elinizdeki belge ve bilgileri ekleyeceğiniz bir dilekçe ile Sosyal Güvenlik Kurumu Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı’na başvurmalısınız.

VERGİ İNDİRİM HAKKI ALIP EMEKLİ OLUNABİLİR

Soru: 1971 doğumluyum. SSK girişim 1988’de olup 6750 gün prim ödemem var. Emeklilikte yaşa takılanlardanım. Süreli 2 yıllık yüzde 50 engelli raporum var. Yaş ve rahatsızlıktan dolayı iş bulamıyorum. Vergi indiriminden faydalanmak ve emekli olmak için çalışmadan nasıl bir yol izleyebilirim? ● İlhan ERKEÇ

Haberin Devamı

Cevap: Maliyeden vergi indirimi almanız halinde, 6 Ağustos 2003 tarihi itibarıyla 12 yıldan fazla süredir sigortalı olan, vergi indirim hakkı almış 3’üncü derece engelli olarak, emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim şartlarına tabi olursunuz. Şartları sağladığınızdan vergi indirim hakkı aldığınız tarih itibarıyla emekli olabilirsiniz. Maliyenin Merkez Sağlık Kurulu, muhtemelen raporunuza sonradan muayene kaydı koyacaktır. Sonradan muayene için, belirlenen tarihte tekrar sağlık raporu almanız gerekir. Sonradan muayene tarihini ihmal etmediğiniz ve yapılacak muayenede engel oranınız yüzde 40’ın altına düşmediği sürece aylığınız kesilmez. Bir an için vergi indirim hakkı alamadığınızı varsayarsak, priminiz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 1988’deki girişiniz 23 Mayıs’tan önceyse 2021’de 50 yaşınızı dolduracağınız tarihte, sonraysa 2022’de 51 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

EVLİLİK NEDENİYLE KIDEM TAZMİNATI ALINABİLİR Mİ?

SORU: Özel bir şirkette 8 yıldır çalışan kadınım. Yakında evleneceğim. İşyerim Nevşehir’de. Müstakbel eşim ise Ankara’da çalışıyor. Evlenince Ankara’ya gideceğim. Evlilik hazırlıkları devam ettiğinden işten ayrılmak istedim ve işyerine durumu söyledim. ‘Kendin işten ayrılacağın için kıdem tazminatı ödeyemeyiz’ dediler. Sigorta başlangıcım 12 Mayıs 2004 ve çeşitli işyerlerinde çalıştım. Kıdem tazminatımı almak için ne yapabilirim?

● N.K.

CEVAP: Evlilik nedeniyle işinden ayrılan kadın sigortalının, kıdem tazminatı alma hakkı var. Bunun için, nikah tarihinden itibaren bir yıl içinde işten ayrılmak gerekiyor. Resmi nikahınız yapıldıktan sonra nikah cüzdanı fotokopisini ekleyeceğiniz bir dilekçe ile işverene başvurup evlilik nedeniyle işinizden ayrılacağınızı bildirerek, kıdem tazminatınızın ödenmesini talep etmeniz halinde, kıdem tazminatınız ödenecektir. İşyerinizden nikah yapmadan kendi isteğiniz ile ayrılırsanız kıdem tazminatınız ödenmez.

ASKERLİĞİN NE KADARI BORÇLANILMALI?

SORU: 1 Ocak 1967 doğumluyum. SSK başlangıcım 1 Aralık 1996. 1987-1989 arası yaptığım 18 ay askerliğimi ödediğim takdirde ne zaman emekli olurum? ● Fatih YAVUZ

CEVAP: Askerlik sürenizin 370 gününü borçlanmanız halinde, emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5750 gün prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabi olursunuz. Toplam 5750 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 55 yaşı dolduracağınız 1 Ocak 2022 tarihinde emekli olabilirsiniz.

STAJ SİGORTASININ FAYDASI VAR MI?

SORU: 1993 doğumluyum. 2009’da lisede staj yaptığım için sigorta primi yatırılmış ve sigorta girişim 2009 olarak görünüyor. Uzun süreli bir işte çalışmaya başladığım tarih ise 2016. Sigorta başlangıç tarihim olarak uzun süreli işe başladığım tarih mi baz alınacak yoksa staj primlerimin ödendiği tarih mi? ● Oğuzhan ÜZÜM

CEVAP: Staj sigortasında kişileri emekli eden uzun vadeli sigorta kollarına (malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına) prim ödenmediğinden emeklilik açısından sigorta başlangıcı sayılmıyor. Staj sigortasında, stajyeri güvenceye almak için, kısa vadeli sigorta kolları olarak adlandırılan hastalık, iş kazası ve meslek hastalığı ve analık sigortaları yapılıyor. İş kazası geçirilmediği veya meslek hastalığına yakalanılmadığı sürece, bu sigorta kollarının emekliliğe faydası yok. Stajda alınan sigorta sicil numarasının emekli olana kadar kullanılması, sizde olduğu gibi kişilerde ‘sigortam başladı’ yanılgısına yol açıyor. Maalesef sigorta başlangıç tarihiniz; ilk defa uzun vadeli sigorta kollarına çalışma süresi bildirildiği 2016 yılı olup, emekli olma şartlarınız bu tarihe göre belirlenecektir.

EMEKLİLİK EYLÜL 2021’DE

SORU: 1 Eylül 1967 doğumluyum. SSK girişim 2 Kasım 1992. SSK’dan çıktığım 30 Mayıs 2001’e kadar 2291 gün prim ödedim. Bağkur girişim 13 Haziran 2001 ve halen devam ediyorum. 6870 gün Bağkur primim var. 3 Mart 1990-3 Eylül 1991 arasında 18 ay askerlik yaptım. 1997’de askerliğimi borçlandım ve bedelini ödedim. Ne zaman emekli olabilirim? ● Genç Nejat KOÇ

CEVAP: Askerlik borçlanması emekli olmak için; 25 tam yıl (9000 gün) prim ödeme ve 54 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlıyor. Priminiz yeterli olduğundan faaliyetinize son verip bundan sonra prim ödemeseniz de 54 yaşınızı dolduracağınız 1 Eylül 2021’de emekli olabilirsiniz.

PRiMiM ARTAR MI?

SORU: 28 Ocak 1969 doğumluyum. 1989-1991 arası 18 ay askerlik yaptım. İlk SSK girişim 5 Mart 1992 olup 4683 gün primim var. Halen SSK’lıyım. 2012’de 270 gün Bağkur primim var. Askerlik borçlanması yaparsam ne zaman emekli olurum? Askerliğin kaç ayını ödemeliyim? Askerlik borçlanmasını yaptığım zaman yaşı aşağıya çektiği gibi prim günüm artar mı? ● Şendoğan ÇAKMAK

CEVAP: Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınızdan, borçlanma hem priminizi artırır hem de sigorta başlangıcınızı borçlanma gün sayısı kadar geri çekip emeklilikte aranan prim gün sayısını ve yaşı düşürür. Askerlik sürenizi borçlanmanız halinde, emekli olmak için; 25 yıl sigorta süresi, 5525 gün prim ve 52 yaş şartlarına tabi olursunuz. Borçlanmadan sonra 32 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 5525 güne tamamlamanız şartıyla, 52 yaşı dolduracağınız 28 Ocak 2021’de emekli olabilirsiniz.

EMEKLİLİK HİZMET TESPİT DAVASINI ETKİLER Mİ?

SORU: 32 aydır devam eden iş tespit davam var. Şimdi 6 ay askerlik borçlanması yapıp emekli olabiliyorum. Acaba emeklilik, davamı etkiler mi?

● Mesut SANCAK

CEVAP: Emekli olmanız, devam eden hizmet tespit davanızı etkilemez. Dava emekli olduktan sonra sonuçlanır ve davayı kazanırsanız SGK’ya başvuru yaparak emekli aylığınızın dava neticesine göre revize edilmesini talep etmeniz halinde, emekli aylığınız dava sonucuna göre düzeltilir. Davayı kaybederseniz, zaten aylık bağlattığınızdan aylığınız değişmez.

EMEKLİLİK TARİHİ MAYIS 2022

SORU: 10 Mayıs 1962 doğumluyum 1 Kasım 2004’te tarım Bağkurlu’su oldum. Eksiksiz 15 yıl prim yatırdım. Ne zaman emekli olurum? ● AYŞE

CEVAP: Yaş haddinden emekli olmak için; 15 tam yıl prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. Priminiz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 60 yaşı dolduracağınız 10 Mayıs 2022 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder