Ekrem Sarısu Tek eksik 55 yaş
HABERİ PAYLAŞ

Tek eksik 55 yaş

Soru: 5 Aralık 1975 doğumluyum. Sigortalı çalışmaya başladığım tarih 1 Mayıs 1999. SSK’ya 6800 gün prim ödemem var. Acaba ne zaman emekli olabilirim? Seval ÖZGEN

Cevap: Emekli olmak için 20 yıl sigortalılık süresi, 5975 gün prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabisiniz. Priminiz yeterli olduğundan bundan sonra prim yatırmasanız da 55 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

YAŞ BEKLEYECEKSİNİZ

SORU: SSK başlangıç tarihim 1 Eylül 1995. 6820 gün prim ödemem var. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasası çıkarsa ne zaman emekli olabilirim? EYT çıkmazsa emekliliğim ne zaman mümkün olur? Uğur SOYDAN

Haberin Devamı

CEVAP: Doğum ve askerlik tarihiniz ile askerlik süreniz hakkında bilgi vermemişsiniz. Sorunuzu verdiğiniz bilgilere göre cevaplandıracak olursak, emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5750 gün prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim yatırmasanız da 55 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Henüz EYT yasasının esasları belli değil. Ancak emekli olmak için aranan şartlardan yaş dışındakileri sağlayanları kapsaması bekleniyor. Sigorta başlangıcınız 18 yaşınızı doldurduktan sonraysa, süre ve prim şartını sağladığınızdan beklendiği gibi bir yasa çıktığında yararlanarak emekli olabilirsiniz.

HEMEN EMEKLİ OLMANIZ MÜMKÜN

Soru: 1963 doğumluyum. 2 Kasım 1998 sigorta girişliyim. 6097 gün prim ödemem var. Prim ödemelerim doldu. Ne zaman emekli olabilirim? Naim BASMACI

Cevap: Emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5900 gün prim ve 57 yaş şartlarına tabisiniz. Yaş ve prim koşulunu sağladığınızdan, bundan sonra prim ödemeseniz de 25 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 2 Kasım 2023’te emekli olabilirsiniz.

Askerliğiniz hakkında bilgi vermemişsiniz. Sigorta başlangıç tarihinden önce 18 ay askerlik yapmış olmalısınız. Askerlik sürenizin 370 gününü borçlanmanız halinde hemen emekli olmanız da mümkün.

EYT YASASINDAN YARARLANIR MIYIM?

SORU: 1971 doğumluyum. İlk sigortalı işe girişim 16 Haziran 1995’te oldu. 5200 gün prim ödemem var. Askerlik borçlanması yapsam emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasasından yararlanabilir miyim? İbrahim TATAR

Haberin Devamı

CEVAP: Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yapmış olmalısınız. Askerlik sürenizin 16 ayını borçlanmanız halinde, emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5675 gün prim ödeme ve 54 yaş şartlarına tabi olurunuz.

Borçlanmayla prim şartını sağlayacağınızdan beklendiği gibi sigortalılık süresi ve prim koşulunu sağlayıp emekli olmak için aranan yaşın dolmasını bekleyenleri emekli edecek bir yasa çıkartılırsa siz de yararlanırsınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder