Ekrem Sarısu Toplam kira 2800 lirayı aşıyorsa beyan zorunlu
HABERİ PAYLAŞ

Toplam kira 2800 lirayı aşıyorsa beyan zorunlu

Haberin Devamı

Soru: İki evimiz var. Biri annemin, biri babamın üstüne kayıtlı. Babamın üstüne olan 1999 depreminden sonra verilen kalıcı konutlardan bir daire. Geri dönüşüm ödemelerine devam ediyoruz. Şu an içinde kiracı oturuyor. Kira beyannamesi göstermeli miyiz? Hangi yolları izlemeliyiz? Ceyhan ATAK Cevap: Babanızın üstüne olan ve kiraya verdiğiniz daireden 2011’de 2800 liradan az bir kira geliriniz varsa, beyanname vermenize ve vergi ödemenize gerek yok. Ancak, 2011’de 2800 lirayı aşan tutarda bir kira geliri elde etmişseniz, kiranızı beyan etmek zorundasınız. Bu durumda, en geç 26 Mart 2012 Pazartesi günü mesai saati sonuna kadar bulunduğunuz yerdeki vergi dairesine beyanname vererek kiranızı beyan edeceksiniz. Elde ettiğiniz kiradan, beyanname üstünde 2800 lira istisna düşeceksiniz. Kira geliri safi tutarı üstünden vergilendirildiğinden, istisna düştükten sonra kalan tutar üstünden ya gerçek giderlerinizi düşeceksiniz. Ya da götürü gider usulünü tercih edip, istisnadan sonra kalan tutarın yüzde 25’ini götürü gider olarak düşerek, üstünden vergi hesaplanacak kira tutarını bulacaksınız. Muhtemelen üstünden kira hesaplanacak olan kira tutarı 9400 lirayı aşmayacağından, kalan tutar üstünden yüzde 15 oranında hesaplanacak olan gelir vergisini Mart ve Temmuz aylarında iki eşit taksitte ödeyeceksiniz.
[[HAFTAYA]]

Kiracının beyan etmediği veya ödemediği vergi mal sahibinden istenemez

Soru: 2011’de aylık 1500 liradan kiraya verdiğimiz dükkândan dolayı 2011’de 18 bin lira kira gelirimiz var. Kirayı beyan etmemiz gerekiyor mu? Bir de kiracı her ay kiradan 300 lira vergi keserek vergi dairesine yatırdığını söyleyerek, 1200 lira ödedi. Ancak, istememize rağmen yatırdığı vergiye ait makbuz filan vermedi. Vergiyi ödemediği şüphesine düştük. Şayet vergiyi yatırmadıysa, vergi dairesi ileride bu vergiyi bizden isteyebilir mi? Meral ELBAŞ Cevap: 2011 yılı işyeri kira gelirlerinde beyan haddi 23 bin liradır. 2011’de sahibi oldukları işyerlerini kiraya verenlerden 23 bin lirayı aşmayan tutarda kira geliri elde edenlerin beyanda bulunması gerekmiyor. Ancak, bu tutarın üstünde işyeri kira geliri elde edenlerin kira gelirlerini beyan etmeleri zorunlu. 2011’de elde ettiğiniz 18 bin lira işyeri kira geliri 23 bin liralık beyan haddinin altında kaldığından, kira gelirinizi beyan etmeyeceksiniz. Kira stopajının beyanında ve ödenmesinde sorumluluğunuz bulunmuyor. Çünkü, yasa müteselsil sorumluluk için yetki verdiği halde Maliye Bakanlığı, beyan edilmeyen veya ödenmeyen stopaj gelir vergisinden mal sahibinin de sorumlu olacağına dair bir düzenleme yapmamıştır. Kiracının kiradan kestiği gelir vergisini vergi dairesine beyan etmemesi veya etmesine karşın ödememesi halinde, vergi dairesi bu vergiyi sizden isteyemez.

İşletmeye kayıtlı işyerinden elde edilen kira tutarı ne olursa olsun beyan edilir


Soru: İşletmemize ait işyerinin bize fazla gelen kısmını bölerek kiraya verdik. Aldığımız kira 23 bin lirayı aşmıyor. Beyanname verecek miyiz? CEMİL Cevap: Ticari işletmeye kayıtlı bulunan gayrimenkullerin kira gelirlerinin vergilendirilmesi gerçek kişilere ait kira gelirlerinin vergilendirilmesine göre farklılık göstermektedir. Ticari işletmeye kayıtlı olan gayrimenkullerin işyeri olarak kiraya verilmesinde kiracı, kira ödemelerinden yüzde 20 oranında stopaj (vergi kesintisi) yapmayacak, buna karşılık yüzde 18 oranında Katma Değer Vergisi ödeyecektir. Ticari işletme bünyesinde bulunan gayrimenkullerin kiralanmasından elde edilen kira bedeli, tutarı ne olursa olsun işletme bünyesinde ticari kazanç olarak beyan edilerek vergilendirilecektir.

Emekli aylığına prim borcu için haciz konabilir

Soru
: SGK işçi emeklisiyim. Eskiye dönük SSK prim borcum nedeniyle emekli maaşımın dörtte biri kesiliyor. Herhangi bir taahhüdüm yokken kesilebilir mi? Sadi OGUR Cevap: Emekli aylıkları nafaka ve prim borcu için haczedilebilir. Bunların dışındaki borçlar için emeklinin muvafakati olmadan haczedilemez. Prim borcundan dolayı emekli aylığınıza konan haciz, yasal bir durumdur.

Destek primi ödeyerek çalışan emekli, hem aylığını hem ücretini alır

Soru: 24 Nisan 1970 doğumluyum. 9 Nisan 1990’da SSK’lı oldum. Yaştan emekliliğimi istersem daha sonra SSK’lı çalışmama engel midir? Hatice TUNÇ Cevap: Emekli olanlar daha sonra isterse, emekli aylığını kestirmeden sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalışabilir. Bu durumda hem emekli aylığını hem de çalıştıkları işteki ücretini alırlar. İsteyen emekli aylığını kestirip, tüm sigorta kollarına tabi olarak da çalışabilir. Ancak, emekli olmayı hak etmiş durumda değilsiniz. Çünkü, yaş haddinden emeklilik için 15 yıl sigorta, 3600 gün prim ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. 3600 gün prim ödemiş olmanız şartıyla 24 Nisan 2030’da yaş haddinden emekli olabilirsiniz. Ayrıca, 25 yıl sigorta, 5525 gün prim ve 52 yaş şartlarına tabisiniz. 5525 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 24 Nisan 2022’de emekli olmanız da mümkün.

İki doğumu borçlanarak 1440 gün kazanabilirsiniz

Soru: 1962 doğumluyum. 1982 yılında SSK’lı oldum. 1600 gün primim var. İki çocuktan faydalanarak emekli olabilir miyim? Sümbül SÜLÜ Cevap: Yaş haddinden emekli olmak için 15 yıl sigorta, 3600 gün prim ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. 1982’den sonra ve doğum sonrasındaki iki yıllık sürede sigortalı çalışmanızın olmadığı ve aralarında en az iki yıl olan iki doğumunuz varsa, iki doğumunuzu borçlanarak 1440 gün kazanabilirsiniz. Borçlanmadan sonra 560 gün daha prim ödeyerek, priminizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

49 yaşı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz

Soru: 15 Mayıs 1966 doğumluyum. 4 Mart 1986’da SSK’lı oldum. Primlerim dolu. Ne zaman emekli olurum? Erol HACIHAN Cevap: 25 yıl sigorta, 5300 gün prim ve 49 yaş şartlarına tabisiniz. Priminiz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de 15 Mayıs 2015’te emekli olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder