Ekrem Sarısu Torba yasa geriye dönük borçlanma hakkı getirmedi
HABERİ PAYLAŞ

Torba yasa geriye dönük borçlanma hakkı getirmedi

Haberin Devamı

Soru: Babam 1958 doğumlu. 800 gün primi var. Akciğer hastası ve büyük bir ameliyat oldu. Torba yasadan geriye dönük prim yatırarak emekli olabilir mi? Malulen emekli olabilmek için ne yapmalıyız? Serkan AVŞAR Cevap: Babanız geriye dönük prim ödeyemez. Çünkü torba yasa geriye dönük borçlanma hakkı getirmedi. Babanız torbadan yararlanarak prim ödeyip emekli olamaz. Malulen emekli olmak için 10 yıl sigorta, 1800 gün prim ve en az yüzde 60 oranında işgücü kaybı aranıyor. Babanız bu üç şartı birlikte sağlayacağı tarihte emekli olabilir.

[[HAFTAYA]]

Torbayasa Bağ-Kur’a kaydolmayanların mağduriyetlerini gidermedi


Soru: Torba yasa çıktı mı? Bağ-Kur’a kaydolmayanlar torba kanuna göre kayıt yaptırabilecek mi? 1988’de vergi kaydım var. Ancak Bağ-Kur 4 Ekim 2000’de başladı. 1988’den Bağ-Kur’a kaydolabilir miyim? Sezgin ALKAN/İST. Cevap: Torba yasa 11 Eylül 2014’te yürürlüğe girdi. Fakat beklenenin aksine torba yasadan geriye dönük Bağ-Kur’a kayıt hakkı veren düzenleme çıkmadı. Ay sonuna kadar ikinci bir torba yasanın Meclis’e sevk edileceğinden söz edilmekte. Yeterli kamuoyu oluşursa, belki ikinci torba kanununa geriye dönük Bağ-Kur kaydına izin veren bir düzenleme konabilir. Yasa çıktıktan sonra vergi kaydını ibraz edenin geriye dönük Bağ-Kur kaydı yapılır. Sizin gibi süresi içinde Bağ-Kur’a kaydolmayanların mağduriyeti giderilir.

Torba yasada emeklilik düzenlemesi yok

Soru: Annem 1964 doğumlu. 1999’da SGK’lı oldu. Hâlâ çalışmakta. 1985 ve 1987’de iki doğum yaptı. Torba yasadan yararlanıp emekli olması mümkün mü? Ne zaman emekli olabilir? Cevat KORAY Cevap: Annenizin torba yasadan yararlanarak emekli olması mümkün değil. Çünkü torba yasa ne erken emeklilik getirdi ne de başlangıç tarihinden önceki doğumlara borçlanma hakkı. Annenizin emekli olmak için torba yasada yararlanacağı bir hüküm yok. Doğumları sigorta başlangıç tarihinden önce olduğundan, maalesef doğum borçlanması da yapamaz.

8 Eylül 1999’dan sonra sigortalı olan 3600 günle kıdem tazminatı alarak ayrılamıyor


Soru: Sigortam 1 Aralık 1999’da başladı. Özel bir şirkette çalışıyorum. Çocuğum okula başlayacağı için işyerinden ayrılmayı düşünüyorum. 4905 gün primim var ama 15 yıl olabilmesi için Aralık’a kadar beklemem gerekiyor. 4 ay beklemeden tazminatımı alabilmek için yazı temin edebilir miyim? Yeşim KAZANCI Cevap: Ne bugün ne de 4 ay sonra SGK’dan ‘Kıdem tazminatı alabilir’ yazısı alabilirsiniz. Çünkü sizin gibi 8 Eylül 1999’dan sonra ilk defa sigortalı olanların, 15 yıl sigorta süresi ve 3600 günle emekli olma hakları yok. İki şekilde kıdem tazminatı alarak işinizden ayrılma hakkınız var: 1) Priminizi 7000 güne tamamlayacağınız tarihte, 2) 4500 günden fazla prim ödemeniz olduğundan, 25 yıllık sigorta sürenizi dolduracağınız 1 Aralık 2024’te.

Anneniz 3600 gün prim ve 58 yaşı dolduracak

Soru: Annemin 1987’den SSK girişi var ama pek fazla çalışamamış ve çoğu yer de sigortasını tam olarak yapmamış. 297 gün prim ödemesi var. Emekli olması için ne kadar çalışması lazım? Ne zaman emekli olur? Çocuk parası kalktı mı? Ece YÜREK Cevap: Anneniz yaş haddinden emekli olmak için 15 yıl sigorta, 3600 gün prim ve 58 yaş şartına tabi. 3303 gün daha prim ödeyerek primini 3600 güne tamamlayacağı tarihte 58 yaşını da dolduruyorsa emekli olabilir. Doldurmuyorsa 58 yaşını dolduracağı tarihte emekli olabilir. ‘Çocuk parası kalktı mı?’ cümlenizle doğum borçlanmasını kastediyorsanız, doğum borçlanması kalkmadı. Annenizin 1987’den sonra borçlanma şartlarını taşıyan doğumları varsa borçlanarak gün kazanabilir. Torba yasa, borçlanılacak doğum sayısını ikiden üçe çıkarıyor. Annenizin, aralarına iki yıl prim ödenmeyen süre olan üç doğumu varsa borçlanarak 2160 gün kazanabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder