Ekrem Sarısu Üniversite süresi ve askerlik borçlanması emekliliğimi etkiler mi?
HABERİ PAYLAŞ

Üniversite süresi ve askerlik borçlanması emekliliğimi etkiler mi?

Soru: 27 Aralık 1977 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 2 Haziran 1997. 29 Aralık 2005 tarihinde polis memuru olarak göreve başladım. Memuriyetten önce 1996 ile 1999 yılları arasında yüksek okul, 1999 ile 2003 tarihleri arasında lisans eğitimimi tamamladım.

Askerliğimi 2004 ile 2005 yılları arasında kısa dönem olarak yaptım. Sigorta hizmetimi birleştirdim. Üniversite ve askerlik hizmetimi borçlanmak istiyorum. Bunun emekli olmama faydası olur mu? Ahmet DEMİR

Cevap: Yükseköğrenim sürelerinizi borçlanmanız büyük bir ihtimalle emeklilik yaşınızı etkileyecektir. Bunun hesaplanabilmesi için öncelikle sigorta prim ödeme gün sayınızın ve askerlik kısa dönem sürenizin bilinmesi gerekiyor. Bu bilgileri göndermeniz halinde borçlanmanın emekli olmanıza ne gibi bir katkı sağlayacağını hesaplayabiliriz.

Haberin Devamı

400 GÜN ASKERLİK BORÇLANMASI YAŞI 56’YA DÜŞÜRÜR

Soru: 30 Nisan 1975 doğumluyum. Kasım 1996’da 18 ay askerlik yaptım. Sigorta başlangıç tarihim 1 Temmuz 1998 olup şuan 8580 gün prim ödemem var. Askerlik borçlanmasıyla kaç yaşında emekli olabilirim? Mustafa ERSAN/ESKİŞEHİR

Cevap: Askerlik sürenizin 400 gününü borçlanmanız halinde emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5825 gün prim ödeme ve 56 yaş şartlarına tabi olursunuz. Priminiz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 56 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

SSK PRİMLERİMİ BİR BAŞKASININ ÜSTÜNE DEVREDEBİLİR MİYİM?

Soru: SSK giriş tarihim 9 Temmuz 1987 olup 578 gün prim ödemem var. 22 Ekim 1988’de Bağkurlu oldum. Fakat Bağkur’a ödediğim prim makbuzlarını kaybettiğimden sistemde günüm çıkmıyor. Yüzde 40 engelli olduğumdan engelli aylığı alıyorum. Acaba nasıl emekli olabilirim. Ayrıca SSK günlerimi başkasının üzerine aktarabilir miyim? Ülgen AKDEMİR

Cevap: Bağkur’a kayıt ve tescilinizi yaptırmışsanız, prim borçlarından dolayı sigortalılığınız durdurulup prim borcunuz silinmiştir. Ancak durdurulan sigortalılık süresinin primleri ödeme tarihindeki güncel değerleri üzerinden ödenmesi halinde, kaybedilen günler tekrar kazanılabiliyor.

Haberin Devamı

Vasiniz SGK il veya merkez müdürlüğü ile görüşerek kaydınızın olup olmadığını, durdurulan sigortalılık sürenizin olup olmadığını tespit ettirebilir, durdurulan sigortalılık sürenizin primlerini bugünkü değerleri üstünden ödemesi halinde günlerinizi kazanabilirsiniz.

Cezaevinden Bağkur’a isteğe bağlı prim ödeyerek toplam priminizi 4680 güne tamamlayacağınız tarihte engelli hakkıyla emekli olabilirsiniz. (18 yıl sigortalılık süresi, 4680 gün prim ödeme şartlarına tabi olarak) Bağkur’a prim ödediğiniz iddianızı makbuz ibraz ederek ispatlamanız gerekir.

Makbuzları kaybettim iddiası ile gün kazanamazsınız. SSK prim ödemenizi bir başkasının üstüne devretmeniz de mümkün değil.

SSK’DAN EMEKLİLİĞE HAK KAZANAN MEMUR OLARAK ATANABİLİR Mİ?

Soru: 1976 doğumlu babamın ilk işe giriş tarihi 1996’dır. Son iş yerinde 8 yıldır çalışıyor ve kıdem tazminatını alarak ayrılıp 4/B'li olarak devlet memuru olarak işe başlayacak. 14’üncü maddeden ayrıldığında, memurluğa geçişte sıkıntı olur mu? ARDA

Haberin Devamı

Cevap: Babanızın emekli olmadığı sürece, emekliliğe hak kazanmış olması memuriyet veya sözleşmeli personel olarak atanmasına engel olmaz. Hatta emekli olsa bile, belediyeler gibi istisnai bazı kurumlara memur olarak atanabilir.

YAŞ ARANMADAN YETİM AYLIĞI İÇİN MALUL VE MUHTAÇ OLMAK GEREKİYOR

Soru: 44 yaşında erkeğim. 1992 tarihinde Emekli Sandığı emeklisi olan annemi 2003 yılında, babamı da 2018’de kaybettim. Subay abim de 2019’da vefat etti. Yüzde 68 engelliyim. Raporumla yetim aylığına başvurursam birinin tam maaşı bağlanır mı? İzlenecek kanun maddesi veya tavsiyeniz nedir? Çalışamıyorum ve kiradayım. Ufuk SENFERİT

Cevap: Emekli Sandığı’ndan erkek yetimlere aylık bağlanabilmesi için malul ve muhtaç olma şartları aranıyor. Sağlık raporunuz ile birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı'na başvurursanız ve orada malul olduğunuza, ayrıca gelir testiniz sonrasında muhtaç olduğunuza da karar verilirse, yüksek olan aylık üzerinden yetim aylığı bağlanır.

Malul olup olmadığınıza Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulu karar verecek. Muhtaç olup olmadığınız da; Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Vakfı'nda yaptıracağınız gelir testine göre, aylık gelir tutarınızın asgari ücretin neti tutarında yani 4.253 liradan az olup olmadığına bağlıdır. Malul ve muhtaç durumda olduğunuzu belirterek SGK’ya anne ve babanızdan aylık bağlanması için başvurun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder