Ekrem Sarısu Varlık yönetim şirketi emekli aylığına haciz koyabilir mi?
HABERİ PAYLAŞ

Varlık yönetim şirketi emekli aylığına haciz koyabilir mi?

Soru: Eşim 2012 yılında emekli oldu. Maaşını PTT’den alıyordu. Eşim maaşına endeksli birkaç banka ile anlaşarak kredi çekmiş. Bir zamana kadar bu krediler ödendi. Fakat sonra bazı sebeplerden ötürü ödenemedi. Belli bir zaman sonra bankaların alacakları Varlık Fonu’na devroldu. Şimdi de icralık. Size şunu sormak istiyorum: Varlık şirketleri icraya vermiş. Eşimin maaşı şimdi buraya kesiliyor. Böyle durumda varlık şirketinin buna hakkı var mıdır?  Nevin İÇÖZ

Cevap: Varlık yönetim şirketleri bankaların batık olarak tabir edilen alacaklarını satın alarak kendileri takip ve tahsil etmekte. Varlık yönetim şirketleri bankanın alamadığı alacakları uzlaşma, icra vb. yollarla tahsil etmeye çalışıyorlar.

Haberin Devamı

Emekli aylıklarına emeklinin izni olmadan haciz konamaz. Şayet eşiniz bankalara emekli aylığına haciz konulmasına muvafakat (izin) vermişse (sorunuzdan verdiği anlaşıyor), varlık yönetim şirketi alacağını icra yoluyla tahsil eder.

MAHKUMUN EMEKLİLİK BAŞVURUSUNU KİM YAPACAK?

Soru: Cezaevinden pandemi iznine çıkan mahkumun emeklilik için aranan sigortalılık süresi ve yaşı doldu. Ama mahkum olduğu için emekli olamıyor. Ne yapması gerekir? k Selvinaz BOZKURT Cevap: Bir yıldan fazla ceza alan mahkumların, medeni hakları mahkemenin tayin ettiği vasisi tarafından kullanıldığından, cezaevinde yatan mahkum emeklilik şartlarını sağlamışsa vasisi mahkum adına emeklilik başvurusunu yaparak emekli aylığını bağlatabilir.

EMEKLİLİKTE HANGİ YAŞ DÜZELTMESİ DİKKATE ALINIR?

Soru: Annemin işe ilk girişte doğum tarihi 7 Kasım 1964 görünmekteydi. Doğum tarihi nüfusta hatalı girilmiş. Nüfus cüzdanı yenilemesinde nüfus müdürlüğü doğum tarihini 7 Nisan 1964 olarak düzeltti. Şu an güncel doğum tarihine göre emekliliğini doldurmaktadır.

Nüfusta hata olduğundan bizden dilekçe ile başvurup tarihin düzeltilmesini istemekteler. Bunu yapmak zorunda mıyız yoksa şu an güncel doğum tarihi geçerli olmak zorunda mı? Tahir SAĞLAM

Cevap: Emeklilik işlemlerinde ilk defa sigortalı olunan tarihte nüfusta kayıtlı olan doğum tarihi dikkate alınır. Sigortalı olunduktan sonraki mahkemece yapılan yaş düzeltmeleri dikkate alınmaz. Ancak bunun tek istisnasını, nüfus müdürlüğünün hatasının düzeltilmesi amacıyla yapılan yaş düzeltmeleri oluşturmaktadır.

Haberin Devamı

Bu nedenle anneniz, emekliliğinde yeni doğum tarihinin dikkate alınabilmesi için; doğum tarihindeki yanlışlığın nüfus müdürlüğünün hatasından kaynaklandığını, kimlik yenileme işlemi sırasında nüfus müdürlüğünün doğum tarihini düzelttiğine dair nüfus idaresinden alacağınız bir yazıyı dilekçe ekinde bulunduğunuz yerdeki SGK il veya merkez müdürlüğüne sunarak doğum tarihinin düzeltilmesini talep etmeli.

YABANCI UYRUKLU EŞE DUL AYLIĞI BAĞLANIR MI?

Soru: Babam SSK’dan emekli. Babamın vefat etmesi halinde Türk vatandaşı olmayan ikinci eşine babamdan dolayı dul aylığı bağlanır mı? K.T.

Cevap: Emekli Sandığı emeklilerinin Türk vatandaşı olmayan kadın eşlerine Türkiye’de ikamet etmeleri şartıyla dul aylığı bağlanabilmekte iken SSK veya Bağkur’dan dul aylığı bağlanmasında Türk vatandaşı olma veya Türkiye’de ikamet etme şartı aranmıyor. SSK emeklisi babanızın vefatı halinde Türk vatandaşı olmayan eşine dul aylığı bağlanır.

Haberin Devamı

ERKEN EMEKLİLİĞİ İŞGÜCÜ KAYBI ORANI BELİRLER

Soru: Ağustos 1994 SSK girişimle 7216 gün prim ödemem var. Epilepsi ve narkolepsi hastalığım bulunmakta. Yaklaşık 4 yıldır raporlu ilaç kullanıyorum. Emeklilik için başvursam faydalanma şansım nedir? Tugay ERTUGAY

Cevap: Sağlık durumunuz nedeniyle erken emekli olup olamayacağınız, rahatsızlıklarınızın yol açtığı işgücü oranına göre değişir. Örneğin; en az yüzde 60 oranında işgücü kaybına uğramışsanız ve raporunuz ile tıbbi eklerini inceleyecek olan SGK Sağlık Kurulu malul olduğunuza karar verirse malulen emekli olabilirsiniz (10 yıl sigortalılık süresi, 1800 gün prim ödeme ve yüzde 60 işgücü kaybı şartlarına tabi olarak).

Ayrıca en az yüzde 40 oranında işgücü kaybına uğradığınıza dair sağlık kurulu raporu ve Maliye’den vergi indirim hakkı almanız halinde de vergi indirimi aldığınız tarih itibarıyla emekli olabilirsiniz. (17 yıl sigortalılık süresi ve 3920 gün prim ödeme şartlarına tabi olarak).

Doğum ve askerliğiniz hakkında bilgi vermemişsiniz. Yüzde 40 oranında rapor alamazsanız, 5750 günden fazla priminiz olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 55 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder