Ekrem Sarısu Vergi indirimi almalısınız
HABERİ PAYLAŞ

Vergi indirimi almalısınız

Soru: Sigorta girişim 7 Haziran 1983. Yüzde 54 sağlık raporum var. Vergi indirimi almadım. 2126 gün SSK, 819 gün de Bağkur’um bulunuyor. Şimdi çalışmıyorum. Vergi indirimi alsam olur mu? Engelli hakkıyla nasıl emekli olabilirim?

Cevap: Vergi indirimi alırsanız emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim şartlarına tabi olursunuz. 655 gün daha prim ödeyerek priminizi 3600 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Ancak son yedi yıl kuralını ihlal etmemek için 655 gün primin 8 ayını (240 gününü) sigortalı çalışarak SSK’ya ödemelisiniz. 415 günü isteğe bağlı sigortaya ya da Bağkur’a yatırsanız da olur.

Haberin Devamı

ESKİ YASAYA GÖRE EMEKLİ OLAN BABAMDAN AYLIK BAĞLANIR MI?

SORU: 27 Haziran 1972 doğumluyum. 27 Haziran 2020’de bir dershanede öğretmen olarak çalışırken (4A) emekli oldum. Emekliliğime rağmen çalışmaya devam ediyorum. Eylül 2020’de boşandım. 25 Temmuz 1997’de babam vefat etti. Babamdan dolayı bana maaş bağlanabilir mi? Babamın öldüğü tarihteki yasaya göre bağlanabileceği iddia edildi. Babam SSK’dan (4A) emekli olmuştu. Nermin ÇETİNTAŞ

CEVAP: SSK emekli kız çocuğuna, ana veya babasından dolayı yetim aylığı bağlamaz. Emekli olduğunuzdan maalesef SSK emeklisi babanızdan yetim aylığı alamazsınız. Şayet babanız Emekli Sandığı emeklisi olsaydı, babanızdan aylık bağlatabilirdiniz. Çevrenizde bu durumda olup maaş alanlar olabilir. Yasalar arasındaki farktan kaynaklanan bu durum sizi yanıltmasın.

KISMİ İHYA YOK AMA AF KANUNU UYGUN ŞARTLAR SUNUYOR

Soru: SSK’lıyım, emekli olmak için 2 yıl prim eksiğim var. Prim borcumu ödeyemediğimden dolayı 6 yıl da dondurulmuş Bağkur sürem bulunuyor. Yeni çıkan af kanunundan yararlanarak durdurulan Bağkur süremin 2 yılını satın alıp emekli olabilir miyim? CEMALİ

Cevap: 9 Haziran 2021’de yürürlüğe konan ve toplumda af yasası olarak adlandırılan 7326 sayılı yapılandırma kanunu, prim borcundan dolayı sigortalılık süresi durdurulan ve prim borcu silinen sigortalılara, uygun şartlarda sigortalılık sürelerini ihya (canlandırma) ederek günlerini yeniden kazanma imkanı getirdi.

Haberin Devamı

Ancak durdurulan sigortalılık süresi maalesef kısmi olarak ihya edilemiyor. Durdurulan sigortalılık sürenizin tamamını ihya etmek zorundasınız. Ancak prim borcu bugünkü değerler üzerinden hesaplanmayıp tarihi değerleri üzerinden yani sigortalılık süresi hiç durdurulmamış gibi hesaplanıp, enflasyon oranında bir gecikme bedeli eklenerek, borca işletilen gecikme zammı, gecikme cezası ve faiz gibi feri borçlar silindiğinden, ortaya uygun rakamlar çıkıyor.

Kayıtlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Kurumu il veya merkez müdürlüğüne başvurarak prim borcunuzun af kanunu kapsamında hesaplanmasını talep etmeniz halinde, muhtemelen 6 yıllık prim borcu fazla çıkmayacaktır.

BORÇLANILAN ASKERLİK SÜRESİ İÇİN KIDEM TAZMİNATI VERİLİYOR MU?

SORU: İşçilerin askerlik borçlanma süreleri kıdem tazminatı hesabında dikkate alınır mı? k Durak DEMİR

CEVAP: Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan işçilerin, bu kurumlarda çalışırken borçlanmış oldukları askerlik süreleri kıdem tazminatına esas hizmet sürelerinden sayılıyor. Yani borçlanılan askerlik süresi için kıdem alabiliyorlar. Ancak özel sektör çalışanları, çalıştıkları işyerinde fiilen geçen çalışma süreleri için kıdem tazminatı alabildiklerinden borçlandıkları askerlik süreleri için kıdem tazminatı alamazlar.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder