Ekrem Sarısu Yetim aylığı alan kız çocuğu sağlık yardımı da alır
HABERİ PAYLAŞ

Yetim aylığı alan kız çocuğu sağlık yardımı da alır

Soru: 32 yaşındayım. Okumuyorum ve bekarım. Üç ayda bir babamdan emekli dul yetim aylığı alıyorum. Fakat SSK’lı çalıştığım için sağlık güvencem iptal olmuştu. Sağlık yardımını SSK’dan alıyordum. Şu an itibarıyla 7 aydır işsizim. Babamdan aldığım maaş dışında herhangi bir güvencem yok. Emekli Sandığı’na başvursam, sağlık sigortasından faydalanabilir miyim? Takdir edersiniz ki, sürekli mevzuat değişmekte. İnsanlar da ne yapacaklarını bilemiyor. Telefonla SGK’yı ve Emekli Sandığı’nı aradım. Net bir cevap vermediler. Doğa MERT Cevap: Dul ve yetim aylığı alanlar genel sağlık sigortalısıdır. Ancak, dul ve yetim aylığı alan sigortalı olarak çalışıyorsa sağlık yardımını kendi sigortasından almak zorunda. Nitekim sizde de aynısı olmuş. Babasından dolayı sizin gibi yetim aylığı alan kız çocuğu sigortalı olarak çalışmadığı dönemde sağlık yardımını yetim aylığı aldığı sosyal güvenlik kurumundan alabilir. Yetim aylığı aldığınız Emekli Sandığı’ndan sağlık yardımı da alabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken, Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurmaktır.

Haberin Devamı

Bağ-Kur emekli kız çocuğuna babasından yetim aylığı bağlamaz

Soru: Annem 1994’te babam ise 1997’de Emekli Sandığı’ndan emekli oldu. Öğretmen olan babam Aralık 2006’da vefat etti. Annem o tarihten bu yana dul ve yetim aylığı alıyor. Ayrıca kendisi de emekli maaşı alıyor. Dedem 20 yıllık Bağ-Kur emeklisi. Dedem vefat ederse anneme dedemden dolayı maaş bağlanır mı? Egemen DÖNERTAŞ Cevap: Bağ-Kur kendi çalışmalarından dolayı sosyal güvenlik kurumlarından emekli aylığı alan dul kız çocuklarına anne veya babalarından dolayı yetim aylığı bağlamaz. Anneniz Emekli Sandığı’ndan aylık aldığından, babasından dolayı Bağ-Kur’dan yetim aylığı alamaz. Ancak anneniz Bağ-Kur’dan, dedeniz Emekli Sandığı’ndan emekli olsaydı, anneniz Emekli Sandığı’ndan yetim aylığı alabilirdi. Bu, yasaların farklılığından kaynaklanıyor. Çevrenizde bu durumda olup babasından yetim aylığı alan olabilir. Bunlar sizi yanıltmasın.

160 gün askerlik borçlanması yeterli

Soru: 2 Mart 1965 doğumluyum. 29 Nisan 1987’de SSK’lı oldum. Askerliğimi 1985-1987 arasında yaptım. Sigortaya girişim askerden sonradır. Askerliğimin ne kadarını yatırırsam ne zaman emekli olurum? Ali ŞAHİN/İzmir Cevap: Sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınız askerlik sürenizin 160 gününü borçlanmanız halinde, başlangıç tarihiniz 160 gün geri gider ve 25 yıl sigorta, 5300 gün prim ile 49 yaş şartlarına tabi olursunuz. 5300 gün prim ödemeniz şartıyla da 2 Mart 2014’te emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı

Gayrimenkul satışında dikkatli olmayan boşu boşuna vergi öder

Soru: Üç yıl önce 160 bin liraya satın aldığım arsanın değerinin 2010’da 440 bin liraya yükseltildiğini öğrendim. Ama nasıl oluyorsa tespit edilen değere itiraz hakkımız da yokmuş. Arsaya bir müşteri var. Satmam söz konusu. Ancak, 250 bin lira civarında satacağımız arsaya, 440 liradan tapu harcı ödememiz gerektiğini öğrendim. Ona da eyvallah. Ancak 160 bin liraya aldığım arsanın tapuda satış değeri 440 bin lira görünecek. Resmiyette arsadan 280 lira kazanç elde etmiş duruma düşeceğim. Olmayan kazancın (aradaki farkın) Gelir Vergisi’ni ödemek durumunda kalacağım. Arsayı satarken gerçek satış değeri üstünden harç ödememizin ve haksız yere Gelir Vergisi ödememenin bir yolu var mı? Ne önerirsiniz? Erkan ÇINAR/İSTANBUL Cevap: Sorunuzdaki eleştirilerinizde çok haklısınız. Bir arsa alım satımında birden çok hukuki ve adil olmayan durum söz konusu.

Haberin Devamı

1) Emlak Vergisi değerleri belediyelerin takdir komisyonlarınca belirleniyor. Kriz nedeniyle tüm gayrimenkullerin değerinin düştüğünü, Mısır’daki sağır sultan bile duydu. Ama takdir komisyonları gayrimenkullerin değerini yükseltti. Vergiyi ödeyen kişinin belirlenen emlak değerine itiraz ve dava açma hakkı yok. Bu yolla vatandaştan, gayrimenkullerin gerçek değerlerin çok üstündeki fiktif değerler üstünden Emlak Vergisi alınıyor.

2) Gayrimenkullerin satışında gerçek alım satım bedeli üstünden tapu harcı ödeniyor. Ancak, alım satım bedeli emlak vergi değerinden az olamıyor. Bu yolla da vatandaştan, kanuni olmakla birlikte hukuki olmayan harç alınıyor.

3) Edinme tarihinden itibaren 5 yıl (1 Ocak 2007’den önce edinilen gayrimenkullerde 4 yıl) içinde elden çıkarılmasından sağlanan kazanç, değer artış kazancı olarak Gelir Vergisi’ne tabi tutuluyor. Tapuda satış değeri olarak, gerçek değerin üstündeki Emlak Vergisi değeri görünenlerden haksız yere elde etmediği kazançlar nedeniyle Gelir Vergisi istenebiliyor. Hem de cezalı olarak. Maalesef uygulama bu şekilde. Gelişmiş hiçbir hukuk devletinde bu tür uygulamalar göremezsiniz. Gelelim arsa satışınızda en az hasarla nasıl kurtulacağınıza... Tapu harcından kurtuluş yok. 250 bine satsanız da 440 lira üstünden binde 16.5 oranında Tapu Harcı ödeyeceksiniz (aynı oranda alıcı da). Ancak haksız yere değer artış kazancı üstünden Gelir Vergisi ödemekten kurtulmanız mümkün. Bunun için, Tapu işlemi sırasında memurdan, arsanın emlak vergi değerinin 440 lira olmakla birlikte gerçek alım-satım bedelinin 250 bin lira olduğunun tapu kütüğüne yazılmasını talep edin. Bazı tapu memurlarının bu kaydı düşmek istemediğini duyuyoruz. Memur itiraz ederse, Maliye Bakanlığı’nın 24 Şubat 1999 tarih ve 6604 sayılı özelgesini hatırlatın. Maliye, satıcının talebi üstüne gerçek alım-satım bedelinin tapu senedinde ayrıca gösterilmesinin mümkün olduğunu belirtiyor.

600 gün prim emekli aylığını yükseltmez

Soru: 8 Nisan 1962 doğumluyum. 1 Ocak 1991’de SSK’lı oldum. 6020 gün prim ödedim. Emekli olmak için 5525 iş günü yeterliymiş. Çalıştığım yer, sigortamızı birkaç gün ödeyerek geçiştirmek istiyor. En yakın hedef benim. Normalde emekli olma dönemime kadar ödenirse 6620 gün olacak. 5525 günle emekli olmakla 6620 günle emekli olmak arasında maaş farkı ne olur? Çok zararım olur mu? Şerife TÜRKDÖNMEZ Cevap: 20 yıl sigorta, 5450 gün prim ve 57 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de 20 yıllık sigorta sürenizi dolduracağınız 1 Ocak 2011’de emekli olabilirsiniz. Muhtemelen primleriniz asgari ücret üstünden ödenmiştir. Dolayısıyla, taban aylık üstünden emekli aylığı bağlanacağından, 600 gün fazla prim ödemenin emekli aylığı tutarınıza bir faydası olmaz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder