Ekrem Sarısu Yetim aylığı bağlandığında engelli aylığı kesilir mi?
HABERİ PAYLAŞ

Yetim aylığı bağlandığında engelli aylığı kesilir mi?

Soru: Babam ceza evinde. Yüzde 69 engelli raporu var. Engelli maaşı olarak 850 TL alıyor. Buna ek olarak babasının vefatından sonra iki kız kardeşi babasının maaşını ikiye bölüyor. Babam kendi babasının maaşından hak talep edebilir mi?

Eğer edebilir ve kabul edilirse şu anda almış olduğu engelli maaşı kesilir mi? Kesilmez ise babam, babasının emekli maaşını kız kardeşleriyle bölüşmek için nasıl bir yol izlemeli, nereye başvuruda bulunmalı? Selahattin SEPETÇİ

Cevap: Malul derecesinde engelli erkek çocuklar ana veya babalarından dolayı yaş aranmadan yetim aylığı alabilir. En az yüzde 60 oranında işgücü kaybı olan malul sayılıyor. Babanızın rapor ve tıbbi eklerini inceleyecek olan Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulu babanızın malul olduğuna karar verirse, babanız babasından yetim aylığı alabilir.

Haberin Devamı

Ancak yetim aylığı bağlandığında 2022 sayılı kanun kapsamında aldığı engelli aylığı kesilir. Babanız cezaevinde olduğundan vasisi yetim aylığı için SGK il veya merkez müdürlüğüne başvuru yapacak.

ASKERLİK SÜRENİZ ŞARTLARI DEĞİŞTİRMEYE YETERSİZ

Soru: 2 Ekim 1968 doğumluyum. 17 Ocak 1995’te başlayan sigortalı çalışmamla SSK’ya 6200 gün prim ödemem var. Askerliğimi 1993 yılında kısa dönem 6 ay olarak yaptım. Acaba ne zaman emekli olurum? SELİM

Cevap: Emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5750 gün prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabisiniz. Priminiz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 55 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Sigorta başlangıç tarihinizi 23 Mayıs 1994’e çekecek kadar askerlik süreniz olmadığından, askerlik borçlanması emekli olma şartlarınızı değiştirmez.

60 YAŞIN DOLMASINI BEKLEYEBİLİRSİNİZ

Soru: 1982 doğumlum. Sigortam 2000’de başlamış olup 5200 gün prim ödemem var. Primim yeterli mi diye SGK’ya gittim, yeter dediler. Bu doğru mu acaba? HARUN

Cevap: İki şekilde emekli olabilirsiniz.

1) 7000 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabi olarak. Bu seçenekte 1800 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 7000 güne tamamlamanız şartıyla, 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte.

Haberin Devamı

2) 4500 günden fazla priminiz olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte (25 yıl sigortalılık süresi, 4500 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabi olarak).

Sıradaki haber yükleniyor...
holder