Ekrem Sarısu Yetim aylığı bağlatmada mal varlığının sakıncası var mı?
HABERİ PAYLAŞ

Yetim aylığı bağlatmada mal varlığının sakıncası var mı?

Soru: Anne veya babadan yetim aylığı bağlatılmasında mal varlığı olmasının sakıncası var mı? k Elif KURUM

Cevap: Anne veya babadan yetim aylığı bağlatılmasında mal varlığı olup olmamasının bir önemi bulunmuyor. Aranan şartları taşıyan çocuğun mal varlığı ne kadar fazla olursa olsun ana veya babasından dolayı yetim aylığı bağlatabilir. Mal varlığının yetim aylığı bağlatmasında bir sakıncası bulunmuyor.

SSK’DAN YETİM AYLI ĞI BAĞLATIP İKRAMİYE DE ALABİLİRSİNİZ

SORU: 26 Mayıs 2021’de vefat eden babam Şubat 1991 ile 2014 yılları arasında öğretmendi. Müstafi duruma düştüğünden memuriyetten ayrıldı. Daha sonra 50 gün özel dershaneden, vefatından önce 3 ay da özel bir işyerinden primi yatıyordu. Ben 18, abim 22 yaşında. Annem babam boşanmıştı. Babamın emekli ikramiyesini alabilir miyiz? Üniversitede okuyoruz. Babamdan maaş bağlatabilir miyiz? Nereye başvurmalıyız? k Demet ÖZKAN

Haberin Devamı

CEVAP: Babanız son defa SSK sigortalısı olarak vefat ettiğinden siz evlenmediğiniz ve sigortalı bir işte çalışmadığınız sürece babanızdan aylık alabilirsiniz. Abiniz ise yüksek öğrenimin devam etmesi şartıyla 25 yaşını dolduracağı tarihe kadar babanızdan dolayı SSK’dan yetim aylığı alabilir.

Babanızın emekli ikramiyesi de size aylık bağlanınca ödenir. Babanızdan aylık bağlanması için ağabeyiniz ve siz ayrı ayrı e-Devlet üz erinden Sosyal Güvenlik Kurumu’na hak sahibi aylık talebi ile başvuru yapabilirsiniz. Veya bulunduğunuz yerdeki Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’ne veya SGK Merkez Müdürlüğü’ne aylık bağlanması ve ikramiye ödenmesi için başvurabilirsiniz.

YÜKSEK KAZANÇ ÜSTÜNDEN PRİM ÖDEYEBİLİR MİYİM?

Soru: Daha önce ‘13 Ocak 1972 doğumluyum. İlk sigorta başlangıcım 3 Ocak 1994 olup 4339 gün primim var. Tam olarak emeklilik tarihini öğrenmek istiyorum’ şeklindeki soruma verdiğiniz cevapta 1336 gün daha prim ödeyerek primimi 5675 güne tamamlayacağım tarihte emekli olabileceğimi belirtmiştiniz. Şimdi sorularım şunlar: 1) Kalan bu günlerde emekli aylığımın yüksek olması için elden yüksekten ödeme yapabiliyor muyuz? Yoksa standart bir ücret mi ödeniyor? 2) Ayrıca 3600 günden emekli olamaz mıyım? k Gül KOÇAK

Haberin Devamı

Cevap: 1) Sorunuzdan isteğe bağlı prim ödemek istediğiniz anlaşılıyor. İsteğe bağlı prim ödemeleri Bağkur’a sayılıyor. Son 7 yılda (son 2520 gün prim ödemesi içinde) fazla prim ödenen sigortalılık statüsünden emekli olunduğundan, belirttiğimiz şartlarda SSK’dan emekli olabilmeniz için sigortalı çalışarak SSK’ya 106 gün prim ödedikten sonra, isteğe bağlı olarak 41 ay (1230 gün) prim ödeyerek priminizi tamamlamalısınız.

İsteğe bağlı olarak 41 aydan fazla prim ödememeye özen göstermelisiniz. İsteğe bağlı prim ödemek isteyenler; prime esas kazancın alt sınırı (asgari ücret olup bugün için 3.577.50 TL) ile üst sınırı (bugün için 26.831.40 TL) arasında kalmak şartıyla, üstünden prim hesaplanan kazanç tutarını kendileri belirleyebiliyorlar. Dolayısıyla yüksek kazanç belirleyerek prim ödeyebilirsiniz. 2) 3600 gün ile emekli olma hakkınız da var. 3600 günden fazla priminiz olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı

BEDELLİNİN EMEKLİLİĞE FAYDASI YOK

SORU: 13 senedir sigorta primlerim yatıyor. Emekliyi beklemeden işten ayrılsam, kıdem tazminatı alabilir miyim ve ne zaman emekli olabilirim? 2012’de bedelli askerlik yaptım. Bunun emekliliğime faydası olur mu? k Fahri ÇERKEZOĞLU

CEVAP: Emeklilik için aranan şartlardan yaş dışındaki şartları sağlayanlar işlerinden kıdem tazminatı alarak ayrılabiliyor. 13 senedir prim ödediğinize göre sigorta başlangıcınız Haziran 2008 olmalı. Bu başlangıca göre emekli olmak için 7200 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz.

İşten kıdem tazminatı alarak ayrılmak için priminizi 7200 güne tamamlamanız gerekiyor. 2520 gün daha prim ödeyerek priminizi 7200 güne tamamlayacağınız tarihte işinizden kıdem tazminatı alarak ayrılabilirsiniz. En geç 1 Ocak 2036’ya kadar priminizi 7200 güne tamamlamanız şartıyla, 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Bedelli askerliğin emekliliğinize bir faydası yok.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder