Ekrem Sarısu Yılın son üç ayında satın alınan daire için bildirimde bulunmalısınız
HABERİ PAYLAŞ

Yılın son üç ayında satın alınan daire için bildirimde bulunmalısınız

Soru: Ekim ayında satın alınan daire için, alıcının ne gibi yükümlülükleri bulunuyor? Beyanname verme, vergi ödeme gibi işlemler yapmak gerekiyor mu? Alıcı ne zaman vergi ödemeye başlayacak? Saniye CAN Cevap: Ekim ayında alınan daire için, satın alma tarihinden itibaren üç ay içinde ilgili belediyeye Emlak Vergisi bildiriminde bulunulması lazım. Örneğin, 12 Ekim 2009’da alınan daire için 12 Ocak 2010’a kadar ilgili belediyeye bildirimde bulunmalı. 2009 dahil 2010’a kadar olan vergilerin ödeme yükümlüsü satıcı olduğundan, alıcı 2010’dan itibaren Emlak Vergisi ödeyecek. Ayrıca dairenin bulunduğu apartman yönetimine de dairenin alındığının yazılı veya sözlü olarak tebliğ edilmesinde yarar var.

Haberin Devamı

Mezarda emeklilik yasası sizi kapsamıyor

Soru: 1 Ocak 1960 doğumluyum. 14 Kasım 1977’de SSK’lı oldum. 3042 gün çalıştım. Şu anda isteğe bağlı ödüyorum. 4 ay sonra 3600 günüm doluyor. Kısmi emeklilikten ne zaman faydalanabilirim? Neriman YILDIZ Cevap: 8 Eylül 1999 itibarıyla 18 yıldan fazla sigorta süreniz olduğundan, bu tarihte yürürlüğe konan ve emekli olmayı zorlaştırdığından ‘mezarda emeklilik’ yasası olarak adlandırılan yasaya tabi olmadan, eski yasa şartlarıyla emekli olacaksınız. Eski yasaya göre kısmi yaşlılık aylığı (yaş haddinden emeklilik) ile emekli olmanız için 25 yıl sigorta, 3600 gün prim ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemenizi 3600 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz (Sorunuzdaki verdiğiniz bilgi doğruysa 4 ay sonra).

Tamamına gerek yok askerliğinizin 4 ayını borçlanmanız yeterli

Soru: 3 Temmuz 1964 doğumluyum. 1 Eylül 1988’de SSK’lı oldum. 5530 gün prim ödedim. 1984-1986 yılları arasında askerlik yaptım. Askerliğimi ödersem ne zaman emekli olabilirim? Hüseyin ASLAN Cevap: Askerlik sürenizin tamamını borçlanmanıza gerek yok. Sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınız askerlik sürenizin 4 ayını borçlanmanız halinde, başlangıç tarihiniz 4 ay geri gider ve 25 yıl sigorta, 5375 gün prim ile 50 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlar. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz bile 3 Temmuz 2014’te emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı

Kat karşılığı alınan daire aynı yıl satılırsa Gelir Vergisi’ne tabi değil

Soru: 10 yıl önce aldığım dairemi, kat karşılığı müteahhide verdim. Müteahhidin yaptığı inşaatın karşılığında yeni aldığım daireyi 600 bin dolara sattım. Satış işlemi Gelir Vergisi’ne tabi mi? Daireyi satın aldığım tarihten itibaren 4 yıl geçtiği için Gelir Vergisi’nden muaf mıyım? Ahmet ÖZER Cevap: Arsa veya dairenin kat karşılığı müteahhide verilmesi ve müteahhitten alınan dairenin satılması işleminde, Gelir Vergisi’ni ilgilendiren iki işlem söz konusu: Birinci işlem, arsanın veya dairenin müteahhide verilerek karşılığında yeni bir daire veya daireler alınmasıdır. Bu, arsanın ve dairenin değerlendirilmesi işlemi olduğu için, ortada bir kazanç söz konusu olmadığından Gelir Vergisi’ne tabi değildir. İkincisi, müteahhitten alınan dairenin satılmasıdır. Satıştan elde edilen kazanç, değer artış kazancı olarak Gelir Vergisi’ne tabidir. Ancak, burada da dairenin müteahhitten alındığı yıl satılması halinde, dairenin mal sahibine maliyet bedeli, dairenin emsal bedeli, başka bir ifadeyle dairenin satış bedeli olması nedeniyle, satış işlemi sonucu ortaya vergilendirilecek kazanç çıkmayacağından, Gelir Vergisi söz konusu değil. Ancak, dairenin müteahhitten alındığı tarihten itibaren 5 yıl içinde (1 Ocak 2007’den önce alınanlarda 4 yıl içinde) elden çıkarılmasından sağlanan kazanç, Gelir Vergisi’ne tabidir. Müteahhitten alındığı tarihten itibaren 5 yıl (1 Ocak 2007’den önce alınanlarda 4 yıl) elde tutulduktan sonra satılan dairelerden elde edilen kazanç tutarı ne olursa olsun Gelir Vergisi’ne tabi değildir. Sorunuzdan müteahhitten aldığınız daireyi aynı yıl içinde sattığınız anlaşıldığından, satış işleminiz Gelir Vergisi’ne tabi bulunmuyor.

Haberin Devamı

Basın mensubu 15 yıl süre ve 3600 günle kıdem tazminatını alarak işinden ayrılamaz

Soru: 15 yıl sigorta süresini dolduran ve 3600 gün prim ödeyenler kıdem tazminatını alarak işlerinden ayrılabiliyor. Ben gazetede çalışıyorum. 15 yılımı ve 3600 günümü doldurdum. Kıdem tazminatımı alarak işimden ayrılabilir miyim? S.D. Cevap: 15 yıl sigorta ve 3600 gün prim ödemesini tamamlayan ve emekli olmak için yaş haddinin dolmasını bekleyenlerin kıdem tazminatı alarak işlerinden ayrılabilmesi için İş Kanunu’na tabi olmaları gerekiyor. Gazeteciler İş Kanunu’na tabi değil. Gazetecilerin kıdem tazminatları, 5953 sayılı ‘Basında Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanun’un 6, 11 ve 18’inci maddelerinde düzenlenmiş bulunuyor. Söz konusu maddelerde, aranan yaş dışındaki koşulları (süre ve prim ödeme) yerine getiren gazetecilerin, kıdem tazminatını alarak işinden ayrılacağında dair bir hüküm yer almıyor.

7000 gün prim ödeyip 60 yaşı beklemeniz gerekiyor

Soru: 1975 doğumluyum. 2002’de sözleşmeli personel olarak kamu kuruluşunda göreve başladım. Askerliğimi borçlanarak ödedim. Ne zaman emekli olabilirim? Erol ÖZİŞ Cevap: 7000 gün prim ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. Askerlik dahil prim ödemenizi 7000 güne tamamlamanız şartıyla, 2035’te 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Bağ-Kur’u kapatıp sigortalı bir işte çalışarak 1260 gün prim ödemelisiniz

Soru: Ekim 1976’da SSK’lı oldum. 253 gün prim ödedim. 1983’te Bağ-Kur’a geçtim. 17 yılımı tamamladım. Ne zaman emekli olabilirim? Ahmet GÜRSOY Cevap: Bağ-Kur’da prim ödemenizi 25 yıla tamamlamanız gerekiyor. Sigorta giriş tarihinize göre, SSK’dan emekli olmanız avantajlı. Bağ-Kur’u kapatıp, sigortalı bir işte çalışarak 1260 gün prim ödemeniz halinde, 25 yıl sigorta, 5000 gün prim ve 44 yaş şartlarına tabi olur ve 1260 gün prim ödemenizi dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder