Elif Demirtaş Bilir 120 bin dolarlık muz! Sanat sanat içindir, muz yemek için!
HABERİ PAYLAŞ

120 bin dolarlık muz! Sanat sanat içindir, muz yemek için!

Haberin Devamı

120 bin dolarlık muz!

Geçtiğimiz günlerde akıl almaz bir olaya tanıklık ettik. ABD'nin Miami kentinde Perrotin Art Basel Miami'de sergilenen, sanatçı Maurizio Cattelan'ya ait, ‘Komedyen’ adı verilen ’duvara bantlanmış muz’ eseri, 120 bin dolara satılmıştı. Bu da yetmez gibi aynı sergide eserleri sergilenen bir başka sanatçı da duvardaki muzu yemiş “Bu, 'Aç Sanatçı' adlı sanat performansım" diyerek "Çok da lezzetliydi" açıklamasını yapmıştı.

Maurizio Cattelan'ın küresel ticarete bir eleştiri olarak üç adet ürettiği eserin iki versiyonu, sanat fuarında 120'şer bin dolara alıcı bulmuştu. Çalışmanın üçüncü kopyası için ise 150 bin dolar fiyat belirlenmişti.

Ne çektin be muz!

120 bin dolarlık muz Sanat sanat içindir, muz yemek için

Muzun bu popülerliği biraz eskilere götürdü beni. 2003 yılında katıldığı bir yarışma programıyla duyduk ismini.

Hazır mısınız?

Evet Ajdar'dan bahsediyorum. Hani "Çikita Muz" şarkısıyla gündem olan ve kendini dünya starı ilan eden Ajdar Anık.

“Çikita Muz” Türkiye'nin en çok izlenen videoları arasına girmiş ve uzunca bir süre gündemden düşmemişti. Hepimizin diline dolandı şarkısı “Çikita muz muz muz”.

Reynmen şarkısı 'Ela' bu yazın en çok dinlenenleri arasındaydı. Birkaç gün önce MÜYAP Başkanı Bülent Seyhan, "Zamanında Ajdar'a haksızlık ettik. Oysaki zararsızdı. Ama Reynmen sektöre zarar verdi" açıklamasını yapmıştı.

Bunu duyan Ajdar durur mu? Yıllar sonra yeniden ortaya çıktı ve “Bana geçmişte destek vermeleri gerektiğini, bazı art niyetliler sayesinde anladılar. Beni neden piyasaya çıkaramadıklarını şimdi daha iyi gördüler” dedi.

Tokluk hissi veren muz, zayıflatıyor

120 bin dolarlık muz Sanat sanat içindir, muz yemek için

Popülaritesinin bu kadar arttığı bir meyve olan muzu ne kadar tanıyoruz peki? Sanat eseri ve şarkı sözlerine konu olan muz madem bu kadar çok konuşuldu, ününe ün kattı sağlık üzerindeki etkilerini de hatırlayalım o halde.

Çocukların da en çok sevdiği meyvelerin başında gelen muzun içeriğinde protein, potasyum, karbonhidrat ve diyet lifi bulunuyor. C vitamini, B6 vitamini, riboflavin, folat, pantotenik asit ve niasin gibi vitaminleri de içeriğinde bulunduran muz ayrıca fosfor, kalsiyum, manganez, magnezyum ve bakır gibi mineraller içerir. Üstelik muzda yağ ve kolesterol bulunmuyor.

Ve sıkı durun!

120 bin dolarlık muz Sanat sanat içindir, muz yemek için

Bir porsiyon muz 110 kalori ve 30 gram karbonhidrat içeriyor. Hem çözünür, hem de çözünmez lifler içeren muz uzun süre tokluk hissi veriyor. Bu yüzden diyetinizde listenize muzu da ekleyebilirsiniz.

Muz zayıflamaya yardımcı olur mu yoksa kilo mu aldırır tartışmaları çok yapıldı. İçeriğinde bol miktarda şeker barındıran muzun kilo aldırdığını söyleyenler olsa da çoğu insan da kilo vermeye yardımcı olduğunu belirtiyor. Yalnız tükettiğiniz miktar çok önemli eğer kilo almak istemiyorsanız.

İçerisinde barındırdığı mineral, vitamin ve bol lif bazal metabolizmanın hızını arttırmakta ve kilo vermeyi kolaylaştırmaktadır. Kahvaltı sonrasında ya da ikindi ara öğününde tüketeceğiniz bir adet muz tokluk hissi vererek iştahınızı kesmede etkili olacaktır.

Sağlık için de faydalı

Her mevsim severek tükettiğimiz muzun sağlığımız üzerinde pek çok olumlu etkisi var. Belli başlı bilinen en önemli faydaları:

• Muz sindirime iyi gelir. Sindirim bozukluklarını düzeltir.

• İçeriğinde bulunan potasyum sayesinde böbrekler için de son derece faydalıdır.

• Kan basıncını dengeleyen muz aynı zamanda kalp kaslarını da güçlendirir.

• Mutlu olmak için muz tüketin. Triptofan proteinini serotonine çeviriyor; serotonin de kişiye mutluluk hissi veriyor. İşte buyüzden depresyona, stres ve yorgunluğa iyi geldiği biliniyor. Tüm bunların yanında muz iyi bir uyku düzenleyici olarak biliniyor. Muzun triptofan içermesi uykuyu tetikliyor.

• Regl öncesi sendromunu daha kolay atlatmanıza yardımcı olur. İçeriğindeki B6 vitamini ile şeker düzeyini düzenleyerek regl öncesi kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olur.

• Tansiyona iyi geliyor çünkü yüksek potasyum ve düşük tuz içeriyor.

• Daha güçlü saçlarınızın olmasında etkisinin olması yanında saçlarınızın kırılmasını da önlüyor.

• Cilt güzelleştiren muz… Cilt rahatsızlıklarını gidermede yardımcıdır. Siyah noktaları ve akneleri azaltır.

• Ve en önemli faydalarından biri de muz kansere yakalanma riskini azaltır.

Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre muzun üzerinde lekeler oluşmaya başladığında kötü huylu hücrelerle savaşabilen bir madde üretmeye başlıyormuş. Olgunlaşmış muz, yeşil muza göre kanserle daha fazla savaşmakta ve bağışıklık sistemini daha da çok güçlendiriyormuş.

Bir başka araştırmaya göre de tam olgunlaşmamış muzun kanser hücrelerine karşı etkili olduğu ortaya konulmuş. Bunun yanında kanda bulunan beyaz kan hücrelerinin sayısının artmasında da etkili rol oynamaktaymış.

Yapılan bütün araştırmalar düzenli olarak muz tüketiminin kansere ve benzeri hastalıklara yakalanma riskini azalttığını ortaya koymuştur.

• A, C ve E vitaminlerini içerdiği için göz sağlığına faydalıdır.

• Kalsiyum içeren muz kemiklerin güçlenmesinde yardımcıdır.

Muz çocukların gelişiminde de büyük rol oynuyor. İçerdiği besinler yardımıyla çocukların sağlıklı gelişmesine yardımcı oluyor. Ayrıca bal ile karıştırılıp tüketildiğinde çocuklardaki ateşi ve öksürüğü azaltıyor.

2007 yılında yapılan bir araştırmaya göre, muzun çocukları öksürük ve astımla ilişkili birçok belirtiye karşı koruyabildiği kanıtlanmış.

Yoksa muzun kabuğunu atıyor musunuz?

Aman ha! Muzun kabuğunu sakın atmayın derim. Çünkü muzun kabuğu da özellikle cilt hastalıklarına faydalı. Bunun yanı sıra dişleri beyazlatır ve diş etlerini kuvvetlendirir. Bir parça muz kabuğunu diş fırçası gibi kullanıp 2 dakika boyunca dişlerinize sürtün. Düzenli yaptığınız takdirde dişlerinizin beyazladığına şahit olacaksınız.

Muz kabuğu cilt güzelliği için de bire bir. Göz kapaklarında ve ciltte çıkan kara lekelere karşı etkilidir. Akne ve sivilce oluşumunu engellemekle kalmaz aynı zamanda var olan sivilcenin iyileşmesini hızlandırır.

Yüzünüzdeki ince çizgileri ve kırışıklıları azaltır. Cildi sıkılaştırır ve daha canlı bir cilde sahip olmanızı sağlar.

Yorgun ve şişmiş gözlerinizi rahatlatmak için de taze muz kabuklarını kullanabilirsiniz. Muz kabuğundaki potasyum, gözaltı torbalarını ortadan kaldırmaya yardımcı olur.

Ayrıca tüm bunların yanında muz kabuğu ile ayakkabılarınızı bile parlatabilirsiniz. Potasyum muzda fazlasıyla var bildiğiniz üzere. Ve benim de yeni öğrendiğim bir bilgi; ayakkabı cilalarında da potasyum bulunuyormuş. Deriyi besleyen potasyum ayakkabılarınız için de müthiş bir bakım aracıdır.

Muz kabuğu ile ayakkabılarınızı bir güzel ovuyorsunuz. İnce, yapışkan bir tabaka ile kaplanan ayakkabıları birkaç dakika bu şekilde beklettikten sonra yumuşak bir kumaş parçası ile dairesel hareketlerle ayakkabılarınızı temizliyorsunuz.

Tüm bu bilgilerden sonra düşündüm de, bir sanat eseri olarak muz 120 bin dolar eder mi bilmem ama sağlığımız üzerindeki etkisi paha biçilemez.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder