Elif Demirtaş Bilir Ateşli çocuk hastalıklarının nedeni Kovid-19 mu?
HABERİ PAYLAŞ

Ateşli çocuk hastalıklarının nedeni Kovid-19 mu?

Corona virüs sonrası İngiltere, Fransa ile Belçika’nın da yer aldığı bazı ülkelerde Kawasaki hastalığı sayısında bir artış görülmesi tedirginlik yaratırken; bu iki hastalık arasında bağlantı olabileceği iddiaları gündeme geldi. Çocuklarda kalp ve damarları etkileyen bu sendromun yeni tip corona virüse (Kovid-19) bağlı olup olmadığıyla ilgili araştırmalar devam ediyor.

İngiliz Ulusal Sağlık Sistemi'nin verilerine göre vakalar, "sitokin fırtınası" olarak bilinen, bağışıklık sisteminin aşırı tepkisiyle ortaya çıkan sendroma benzer özellikler de gösteriyor. Çoğu durumda virüsün kendisinden ziyade, bağışıklık sisteminin aşırı tepkisi, hayati tehlike teşkil ediyor.

Haberin Devamı

12 Şubat-2 Nisan arasındaki rapora göre 18 yaş altı 2 bin 500 çocuk enfekte oldu. Hastaneye yatan 147 çocuktan çoğu 1 yaş altındaki çocuklar ve 15 çocuk yoğun bakımda yatmış, 3 çocuk ise yaşamını yitirdi. Bu vakalar Amerika'da...

Amerika dışında ise Çin’de 2, İran’da 2, Fransa, Belçika ve İngiltere’de 1’er çocuk hayatını kaybetti.

Ünlü oyuncu John Travolta'nın oğlu Jett Travolta da, 2009 yılında nadir bir hastalık olan Kawasaki Sendromu sebebiyle hayatını kaybetmişti.

İlk defa Japon pediatrist Dr. Tomisaku Kawasaki tarafından 1967 yılında tanımlanan Kawasaki tedavi edilmezse uzun süreli kalp komplikasyonlarına neden olabiliyor. Tedavi edildiğinde ise birçok çocukta kalıcı hasara neden olmuyor.

Tampon kullanan kadınlarda görülüyor

Ateşli çocuk hastalıklarının nedeni Kovid-19 mu

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümünden Dr. Görkem Astarcıoğlu şunları söylüyor:

2019’un son günlerinden beri corona virüs ile ilgili gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Yeni tanıştığımız bu düşman ile ilgili öğrenilecek her bilgi, gelecekte bu virüsten tamamen kurtulmak amacıyla altın değerinde önem taşıyor. Geçtiğimiz günlerde; İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi (NHS-UK) sağlık çalışanlarını bir konuda uyardı. Son zamanlarda çocuklarda görülen genel bir enflamasyon tablosunun corona virüsten sonra sıklaştığını ve bu tablonun bir nevi toksik şok tablosu gibi göründüğünü, Kawasaki hastalığına benzediğini belirtti. Bu hastaların durumlarının yoğun bakıma yatacak kadar ağırlaştığı ve bu nedenle de ciddiyet arz ettiği belirtildi. Bu hastaların tamamının corona virüs testlerinin pozitif olmadığı ama buna benzer bir tablonun da corona virüsten evvel bu sıklıkla görülmediği de belirtildi. Adı geçen tabloları kısaca açıklamak gerekirse Toksik Şok Sendromu; genellikle tampon kullanan kadınlarda görülebilen, çoğunlukla stafilokokkus aureus isminde bir bakterinin sorumlu olduğu oldukça tehlikeli bir tablodur.

Haberin Devamı

Kawasaki hastalığı belirtileri

  • Yüksek ateş
  • İshal
  • Tansiyon düşüklüğü
  • Ellerde ve ayaklarda soyulma
  • Yaygın deri döküntüsü
  • Mukozalarda kızarıklık
  • Kas ağrıları
  • Kanı pıhtılaştıran hücrelerde (trombosit) azalma

"Karaciğer ve böbrek yetmezliğine varabilen ciddi bir hastalık" olduğu konusunda uyarıda bulunan Astarcıoğlu, Kawasaki Sendromu hakkında şu bilgileri verdi:

Sebebi bilinmiyor

1967’de kendini tanımlayan hekimin adıyla anılan, genellikle 5 yaş altında olsa da tüm yaşlarda görülebilen, yaygın damar iltihabıdır. Sebebi tam olarak bilinmemektedir. Orta büyüklükteki damarları etkileyen, damarın olduğu her organda bulgular ortaya çıkarabilen, lenf bezlerinin de duruma dahil olduğu genel adı mukokutanoz lenf nodu sendromu. 5 günden uzun süren yüksek ateş, gözün beyaz kısımlarında kızarıklık, boyun lenf bezinde şişme, dilde ve ağız içinde kızarıklık, vücutta yaygın döküntü, ellerde ve ayaklarda şişme ve ardından deri soyulması ile gidebilir. Bu rahatsızlıkta en korkulan durum, kalbi besleyen damarların enflamasyonu sonucu, şişmesi ve hatta balonlaşmasıdır. Bu hayatı tehdit edebilen bir durumdur. Yaygın enflamasyon tablosunun durdurulabilmesi için damar içi uygulanan bir gamaglobulin kullanılır. Bu bir kan ürünüdür. Bu aşamalardan sağlıkla geçilebildiğinde genellikle hasar bırakmadan iyileşir. Oldukça nadir görülen bu hastalıkların son zamanlarda artması; corona virüsün vücuttaki bağışıklık sisteminin abartılı ve hatalı çalışmasına sebep olabileceği ve bu yaygın enflamasyon durumlarına yol açtığı şüphelerini doğurmaktadır. Bu konunun corona virüsle net ilişkisinin ortaya konması, tıbbi literatürde tüm yönleriyle tartışılması zaman alacaktır. O zamana dek düşmeyen ateş ve döküntünün eşlik ettiği, genel halin giderek bozulduğu çocukların Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi bulunan hastanelerde yatırılarak izlenmesinde fayda var.

Haberin Devamı

Nasıl teşhis edilir?

Ateşli çocuk hastalıklarının nedeni Kovid-19 mu

Özellikle Japonya gibi Uzak Doğu ülkelerinde daha sık rastlanan Kawasaki, erkek çocuklarda kız çocuklarından daha sık görülüyor. Hastalığın kış ve ilkbahar mevsimlerinin başlangıcında daha çok ortaya çıktığı biliniyor. Hastalığın teşhisi; belirtilerin benzediği diğer olası hastalıkların elenmesi ile konuluyor. Kawasaki hastalığına benzer belirtiler gösteren diğer hastalıklar ise:

  • Streptokokların yol açtığı enfeksiyonlar
  • Çocuk romatoid artriti
  • Stevens-Johnson sendromu ve mukoza zarlarında bozukluk
  • Toksik şok sendromu
  • Kızamık
  • Rocky Mountain benekli ateş gibi kene kaynaklı bazı hastalıklar.

DSÖ, sendromu doğruladı

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Kovid-19 konusundaki teknik yöneticisi Dr. Maria Van Kerkhove yaptığı açıklamada, yeni sendromun varlığını doğruladı.

Küresel klinisyen şebekesini, yeni sendrom konusunda tetikte olmaya ve sistematik bilgi toplamaya çağırdıklarını belirten Kerkhove, "Sendrom çok ender görünüyor" ifadesini kullandı. DSÖ yetkilileri de Kovid-19’un çocuklarda kendisini hafif belirtilerle gösterdiğini ve virüsten etkilenen çocukların tamamen iyileştiğini belirtti.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder