Elif Demirtaş Bilir Corona virüs bizi teğet geçmedi!
HABERİ PAYLAŞ

Corona virüs bizi teğet geçmedi!

Sosyal medyada izlediğim videolarda insanların söylemlerini gerçekten aklım almıyor. “Corona virüs bizi etkilemez” diyenler var çevremizde. Bir tarafta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları diğer yanda gözleri kan çanağına dönen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamaları...

Görmediniz, duymadınız, izlemediniz… Yazılı medyayı okumadınız, televizyonları izlemediniz. Bari çevrenizdeki insanları dinleyin. Komşu tavsiyesiyle ilaç kullanan insanlar nasıl olur da bunca uyarılara rağmen corona virüs gerçeğine kulaklarını tıkayıp, gözlerini kapatıyor inanın anlamış değilim. Saç baş yolduracak fikirler, ifadeler var.

Haberin Devamı

Okuyun, izleyin, dinleyin!

Corona virüs bizi teğet geçmedi

Okumuyorsanız izleyin, izlemiyorsanız dinleyin lütfen. Hiç olmazsa komşunuzu, arkadaşınızı dinleyin. Hani baş ağrısına, diş ağrısına “Bana bu ilaç çok iyi geldi” diyerek size ilaç ismi veren kişi var ya! Bari onu dinleyin. İnatlaşmayın artık şu corona virüsle, görmezden gelmeyin. Çünkü siz “Corona virüs yok" deyip sokaklara çıktığınız sürece, dışarı çıkamayacak insanlar. Farkında mısınız? Corona virüs 4 can aldı. Son 24 saatte yapılan 1981 testten 168'i pozitif çıktı ve hasta sayısı 359'a ulaştı. Ama maalesef her geçen gün artan sayı bile bizleri inandırmaya yetmedi. Dünya genelinde de vaka sayısı 235 bini geçti, 9 binden fazla kişi hayatını kaybetti, 85 binden fazla kişi de iyileşti. Siz hangi rakamlarda yer almak istersiniz? Hala durumun ciddiyetinin bilincinde değilsiniz.

Karantinadan kaçanlar da var

Corona virüs bizi teğet geçmedi

Bazı sağlık sorunları nedeniyle hastaneye gidip corona virüs şüphesiyle karantinaya alınmaktan korkup kaçanlar da var. İnsan tedavi olmak yerine neden kaçar, neyden kaçıyorsunuz? Corona virüsten mi? Üzgünüm ama siz kaçtığınız zaman corona virüsü ardınızda bırakmıyorsunuz. Hatta ve hatta sevdiğiniz kişiler için de son derece büyük bir risk taşıyorsunuz eğer hasta iseniz. Tahribatı yüksek, patlamaya hazır bomba gibi dolaşıyor olabilirsiniz ortalarda. Bunu anlayabilmek için de 14 günlük karantina sürecine girmeniz gerekmekte, bilin istedim!

Bilmenizi istediğim çok önemli bir kelime daha var: Pandemi

Haberin Devamı

Pandemi nedir?

Corona virüs bizi teğet geçmedi

12 Aralık 2019 tarihinde Çin'de ortaya çıkan corona virüs kısa bir sürede tüm dünyaya yayıldı. Binlerce insanın hayatını kaybettiği bu salgın nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan açıkalama ile corona virüs 'pandemi' ilan edildi.

Pandemiler veya pandemik hastalıklar, bir kıta, hatta tüm dünya yüzeyi gibi çok geniş bir alanda yayılan ve etkisini gösteren salgın hastalıklara (epidemi) verilen genel ad. Daha düz bir ifadeyle, dünyada eşzamanlı olarak çok yaygın bir şekilde çok fazla sayıda insanı tehdit eden bulaşıcı hastalıklara verilen isim.

Ve Dünya Sağlık Örgütü tanımlamasına göre bir hastalığın pandemik sayılması için 3 koşulu sağlaması gerekiyor:

  1. Nüfusun daha önce maruz kalmadığı bir hastalığın ortaya çıkması
  2. Hastalığa sebep olan etmenin insanlara bulaşması ve tehlikeli bir hastalığa yol açması
  3. Hastalık etmeninin insanlar arasında kolayca ve devamlı olarak yayılması

Şimdiye kadar olan pandemiler ve göze çarpan epidemiler ise şöyle:

  • Kara veba
  • Kolera
  • Grip
  • Tifo
  • Domuz gribi

Senaryo değil gerçek!

Hemen hemen her sene bir asteroidin Dünya'ya çarpacağı haberleri yüreğimizi ağzımıza getiriyor. Ve şimdiye kadar korkulan olmadı her defasında asteroid Dünya'mızı teğet geçti.

Ortaya atılan son senaryo bu olmuştu. Yabancı kaynakların servis ettiği habere göre; Everest Dağı büyüklüğündeki bir asteroid Dünya’ya çarpacak ve bu çarpmanın Dünya’ya çok büyük küresel etkileri olacak.

Haberin Devamı

Neyse ki ABD'nin uzay programı çalışmalarının yapılmasında sorumlu olan NASA konu hakkında hemen bir açıklama yapmıştı: 29 Nisan'da Dünya'nın yakınından geçecek olan asteroidin gezegenimizle çarpışması beklenmiyor. Yani asteroid Dünya’yı yine teğet geçecek.

Elimizdeki tek gerçek coronavirüs dünyamızı teğet geçmedi. Bu işin şakası yok, gördüğünüz gibi corona virüs ülkemizi teğet geçmedi ve önlem almazsanız sizi de teğet geçmeyecek. Siz önlem almazsanız sevdiklerinizi, çocuklarınızı, torunlarınızı da kendi ellerinizle -evet tam da kendi ellerinizle- bu hastalığa ortak edeceksiniz. İşte bu yüzden çok acil bir ihtiyacınız yoksa lütfen #EvindeKal ve oku, izle, dinle!

Teşekkür

Bizler için gecesini gündüzüne katıp canla başla çalışan, her an risk altında olan, emek veren tüm sağlık çalışanlarına minnettarız.

Corona virüs bizi teğet geçmedi

Bir mesaj da Mardin Devlet Hastanesi'nin doktorlarından ve emektarlarından geldi.

Lütfen ama lütfen uyarıları dikkate alın!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder