Elif Demirtaş Bilir Kırkı çıkmadan bebeğin tırnağı kesilirse ya hırsız ya da arsız olur!
HABERİ PAYLAŞ

Kırkı çıkmadan bebeğin tırnağı kesilirse ya hırsız ya da arsız olur!

Oğlum dünyaya geldikten sonra bir süre tırnaklarını kesme konusunda tereddüte düştüm. Henüz çok ince bir tırnak yapısına sahip olduğu için de parmağına zarar verirsem diye de korktum aslında. Bir süre eldiven kullandım fakat yaklaşık 1 aylık olduğunda tırnaklarının artık kesilmesi gerektiğine karar verdim.

Öncesinde bir iki kere kesme teşebbüsünde bulunduğumda babaannem dedi ki "Bebek o daha tırnakları kesilmez, kendi kendine düşer tırnaklar" dedi. "İyi bari" dedim madem öyle kendi kendine düşsün. Aradan bir hafta geçti tırnaklarda düşme falan olmadı. Neyse dedim bir hafta daha bekleyeyim. Derken o süre de geçti yine tırnakları düşmedi.

Haberin Devamı

Batıl inanç mı, hurafe mi dersiniz bilmiyorum ama ben de henüz tecrübesiz bir anne olduğum için tırnakların kendiliğinden düşeceğine inanmadım değil.

Kırkı çıkmadan bebeğin tırnağı kesilirse ya hırsız ya da arsız olur

Gelelim bebeklerde tırnak kesimiyle ilgili hurafelere:

  • Çocukların tırnağını 1 yaşından önce tırnakları kesilmez.
  • Bebeğin kırkı çıkmadan önce tırnak kesilmez.
  • Kırkı çıkmamış bir bebeğin tırnakları kesilirse çocuk ya hırsız ya da arsız olur.
  • Çocuğun ilk tırnağını baba tarafından kesilir.
  • Bir yaşından küçük çocukların saçı ve tırnakları kesilmez. Kesilirse, çocukların ömrü kısa olur.

Hayatımızın he alanında batıl inançlar ve hurafeler var ve biz bazen bilinçli olarak bazen de bilinçaltımız yoluyla bu hurafelerin bizi yönlendirmesine izin veriyoruz maalesef.


Tırnaklar bebeğe zarar verebilir

Bu kadar hurafeden bahsettikten sonra gelelim gerçeklere. Bebeğin tırnaklarının uzun olması kendisine zarar vermesine neden olur. Eğer eldiven takmayı tercih etmiyorsanız uzayan tırnaklar yüzünden bebeğiniz yüzünü ve gözünü çizebilir hatta retinaya zarar verebilir.

Bu arada işin uzmanları bebeğe eldiven takılmasını pek de onaylamıyor. Nedeni ise bebeklerin elleriyle nesneleri keşfediyor olması.


Bebeklerin tırnakları ne zaman kesilmeli?

Bebeklerin tırnakları, tırnak yatağını ne zaman geçerse o zaman kesilmeli. Bunun için kırkını beklemeye gerek yok. Heler 1 yaşını beklemek zaten imkansız. Bazen bebek doğduğunda bile tırnakları kesilebilecek kadar uzun olabiliyormuş.

Kırkı çıkmadan bebeğin tırnağı kesilirse ya hırsız ya da arsız olur

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Dr. Mehmet Cengiz' e yeni doğan bebekte tırnak kesimi için en doğru zaman ne zamandır diye sordum:

"Bunun için öngörülmüş kesin bir zaman yok çünkü bazı bebekler uzun tırnakla doğar bazılarında ise tırnaklar 1-2 hafta sonra kesilebilecek uzunluğa ulaşır. Tırnak uzama hızı bebekten bebeğe değişiklik gösterir. Bu yüzden anne, bebeğinin tırnaklarını kesmek için uygun zamanı kendisi belirlemeli. Bebeğin ellerini eldivenden kurtarmak için en erken dönemde kesilmesi önemlidir.

Haberin Devamı

Kısaca bebeklerin el tırnakları 1-2 haftalıkken, ayak tırnakları ise ilk 1 ay içinde kesilmelidir. El tırnakları daha çabuk uzadığı için haftada bir ayak tırnaklarını ise ayda bir kesmeniz gerekecektir."


Doğru tırnak makası önemli

  • İlk 6 ay için tırnak makası çıtçıtlı değil, küt ve yuvarlatılmış kenarlı olmalı.
  • Tırnak makası paslanmaz çelik malzemeden üretilmiş olmalı.
  • Tırnak makası çok keskin olmamalı.

Uygun tırnak makası edindikten sonra gelelim tırnak kesimine; el tırnakları oval, ayak tırnakları düz kesilmelidir. Tırnakları kesme esnasında iki kişinin bebeği uygun pozisyonda tutması tırnakları daha rahat kesmenizi sağlayacaktır. Eğer tırnaklarını keserken bebeğiniz huysuzluk ediyor, bağırıyor ağlıyorsa kolayı var dert etmeyin.

Uzmanlar bebeğin tırnaklarının uykudayken kesilmesini öneriyor. Ilık bir banyo sonrası, karnı tok ve derin uykudayken tırnakları daha rahat kesebilirsiniz.

Kesme işlemi bittikten sonra tırnak makasını dezenfekte ederek temiz bir ortamda muhafaza etmek de çocuğun sağlığı açısından oldukça önemli.

Kırkı çıkmadan bebeğin tırnağı kesilirse ya hırsız ya da arsız olur


Panik yapmayın!

Ben bebeğimin ilk tırnağını kesememiştim. Benden daha tecrübeli olduğunu düşündüğüm birine kestirdim tırnakları. Okuyunca yazımı "Evet bu benim" diyecektir. Çünkü tırnakları keserken o minicik parmağın etinden bir parçayı da kesmiş ve kendini çok suçlu hissedip üzülmüştü. Siz de böyle bir kaza yaşarsanız panik yapmayın!

Haberin Devamı

Eğer bir kaza sonucu bebeğinizin tırnağını daha derinden keserseniz ve kanama olursa bu durumda sadece steril bir gazlı bez ile kanayan bölüme baskı yaptığınızda kanama kısa bir süre sonra duracaktır. Kesinlikle parmağını saracak bir şey yapıştırmayın.


Gece tırnak kesmek günahtır!

"Gece tırnak kesmek günahtır."

Çocukluğumda çok duydum bu cümleyi ve inandım da uzun bir süre, gece tırnak kesmenin günah olduğuna. Ama Diyanet bu konuya da açıklık getirmiş zaten.

Diyanet, ışıklı ortamların az olduğu zamanda kesilen tırnağın kaybolması ve çocuklar tarafından yutulması, yiyecek-içecek gibi şeylere karışmasının önlenmesi gibi anlamlı gerekçelerle akşamları tırnak kesmenin iyi karşılanmadığını ancak bunun yerini tamamen dini içerikli etmenlere bıraktığını hatırlattı. "Gece tırnak kesenin başına kötü şeyler geleceğini ve günah olduğunu söylemek hurafedir" diyen Diyanet, insanların nazar değmesinden korkarak, nazar boncuğu takmasını, muska taşımasını da hurafe saydı.


Doğum hurafeleri ve batıl inançların bilimde ve dinde yeri yok

Bilim insanları, doğum sonrası hurafelerinin ne bilimde ne de dinde yerinin olmadığını belirtiyor. Zaten Diyanetin sitesine baktığınızda bu tırnak hurafelerinin dinde de yerinin olmadığını göreceksiniz.

Çocuklarla ilgili Diyanet'in hurafe listesine bir göz atalım isterseniz.

  • Yeni doğan çocuğun dindar olması için göbek bağını keserek cami avlusuna bırakmak.
  • Sünnet olan çocuğun acısının azalacağına inanılarak sünnet olma anında annesi ve diğer hanımlar tarafından oklava çevirmek.
  • Konuşmayan çocukların konuşabilmesi için cuma namazından sonra müezzin tarafından cami anahtarını çocuğun ağzına sokup çıkarmak.
  • Yürümeyen çocukların ayaklarına ip bağlayarak cuma namazından ilk çıkan kişiye ipi kestirmek.
  • Kırkı çıkmamış bir bebeğin tırnakları kesilirse o çocuğun hırsız olacağına inanmak.
  • Küçük çocukların üzerinden atlanıldığında boylarının kısa olacağına inanmak.
  • Çocuğu olmayanlara çocukları olması için deve dili veya etini yedirmek.
  • Çocuk doğan eve 40 gün süre ile et alınmaması gerektiğine inanmak.
  • Yeni doğan çocuğun kırkı çıkmadan evden çıkarılmaması gerektiğine inanmak.
  • Boyu ölçülen çocuğun cüce kalacağına inanmak.
  • Gelinin kucağına erkek çocuk verilince çocuğunun erkek olacağına inanmak.
  • Lohusa kadının herhangi bir şeyden zarar görmemesi inancıyla, bulunduğu yere süpürge, soğan, sarımsak asmak, yastığının altına iğne, bıçak gibi şeyler koymak.
  • Lohusa kadını kırkı çıkana kadar yalnız bırakmamak,
  • Eğer hamileyken anne saçını kısa kestirirse bebeğin de ömrü kısa olur.


Sıradaki haber yükleniyor...
holder