Erdal Kaplanseren Çocuğunuzu YouTube'daki tehlikelerden korumanın 5 yolu
HABERİ PAYLAŞ

Çocuğunuzu YouTube'daki tehlikelerden korumanın 5 yolu

Çocuklar için YouTube, uzun vakitler geçirebilecekleri eğlenceli bir ortam olabilir ama yine de onları kendi hallerine bırakmayın. Çünkü YouTube pek çok tehlikeli içeriğe de ev sahipliği yapıyor.

Yeni nesil YouTube’u çok seviyor. Öyle ki televizyon yerine video seyretmeyi tercih ediyorlar. Ancak milyonlarca kullanıcının video yüklediği YouTube kesinlikle güvenli değil. Sakıncalı videolar denetlense bile zararlı içerikler mutlaka çocukların karşısına çıkabiliyor. Sakıncalı içeriklere bir de kötü niyetli kişilerin taciz ve zorbalıkları eklendiğinde çocuklarınız için endişelenmeniz doğal hale geliyor. Teknoloji Postası’nın bu ilk bölümünde, çocuklarınızı YouTube’daki tehlikelerden korumanız için yapmanız gerekenleri anlatıyorum:

Haberin Devamı

KISITLI MOD'U ETKİNLEŞTİRİN

1- YouTube’da zararlı içerik engellemenin en kolay yolu “Kısıtlı Mod” adlı filtre özelliğini açmak. Ana sayfanın en altından açılıp kapatılabilen ‘Kısıtlı Mod’u çocuğunuzun kapatmaması için tüm bu engelleme ve ayarları onunla birlikte yapmalı ve ikna etmelisiniz.

TARAYICIDAN ÖZELLİĞİ KİLİTLEYİN

2- Kısıtlı Mod’u web tarayıcınızda etkinleştirir etkinleştirmez YouTube size mevcut tarayıcınızda bu özelliği kilitlemenizi de öneriyor ki benim de tavsiyem bu yönde. Bu sayede giriş yapılmış hesaptan çıkış yapılsa bile aynı tarayıcıdan YouTube’a başka bir hesapla girildiğinde ‘Kısıtlı Mod’ etkin kalıyor.

FAYDALI İÇERİKLER BULMASINI SAĞLAYIN

3- Çocuklar internette ve YouTube’da kendi ilgi alanlarına göre yol alıyor olsa da anne-babalar olarak onlara sakıncalı olmayan içerikler önerebilirsiniz. “Kanallara göz at” sayfasında “çocuk” araması yapınca çocuklara yönelik birçok kanal çıkıyor.

NE YORUM YAPSIN NE YORUM GÖRSÜN

4- Çocuklar, diğer insanlara karşı ölçüsüz ve acımasız davranabiliyor. O başkalarına, başkaları da ona saldırgan ifadelerde bulunabilir. Çocuğunuz 12 yaşından küçükse, ‘Kısıtlı Mod’ta yorum özelliğini pasif hale getirin. Ne başkalarının yorumlarını görsün ne de kendi yorum yapsın.

İZLEME VE ARAMA GEÇMİŞİNİ GÖZETLEYİN

5- YouTube’da yaptığı aramalar ve izledikleri videoların listesi kayıt altında duruyor. Bu geçmiş kayıtlarına arada göz atarak, önlem almanızı gerektirecek bir durum var mı değerlendirin. Elbette ona hiçbir şekilde bunu söylemeyin ve baskı oluşturmayın

Haberin Devamı

EDİTÖRÜN SEÇİMİ

Dayanıklı ev güvenlik kamerası

Ev içinde ve dışında kullanım imkânı sunan Circle 2, kablolu ve kablosuz biçimde çalışabiliyor. olumsuz hava koşullarına dayanıklı olarak geliştirilmiş olan bu pratik kamera kapıya, prize, duvara, cama, arzu edilen her yere yerleştirilebiliyor. Şarj edilebilir yedek pil seçeneğiyle uzun süre kesintisiz kullanılabilen Circle 2’ye, ioS ve Android akıllı cihazlar ve internet üzerinden de anlık olarak erişilebiliyor.

APP KÖŞESİ

Siz de piyano çalabilirsiniz

Piano Tiles 2 uygulamasında hem çok bilinen klasik müzik parçalarını dinleme hem de çalma fırsatı bulacaksınız. Sadece piyano çalma uygulaması gibi görünse de aslında bir oyun olan Piano Tiles’da amacınız her parçayı yanlış bir tuşa basmadan bitirebilmek.

ROBOTLAR İŞİMİZİ ELİMİZDEN ALACAK MI?

Haberin Devamı

Dünya Ekonomik Forumu’nda duyurulan bir rapora göre; 2020’de milyonlarca insan yapay zeka, biyoteknoloji ve robotlar yüzünden işsiz kalacak.

Özellikle beyaz yakalı çalışanlar “dördüncü sanayi devrimi”nin tehdidi altında. Pek yakında robotları daha fazla yerde göreceğimiz aşikar.

Peki yakın gelecekte insanlar hangi mesleklere sahip olacak? Aynı rapora göre bugün ilkokula giden çocukların %65’i, günümüzde var olmayan işlerde çalışacak. Şimdiye kadar robotlar çoğunlukla el emeği göz nuru gerektiren işler yerine rutin, tekrara dayalı ve temel işleri yaptılar. Akıllı makineler işin rengini değiştirmek üzere. Bank of America tarafından yaptırılan bir araştırmaya göre; robotların üretimde bugün üstlendiği %10’luk görev oranı, 2025 yılında %45’e ulaşacak. Peki sizin işiniz bir robot tarafından elinizden alınır mı?

PÜF NOKTASI

Casus yazılımları temizleyin!

Bu küçük yazılım size iki basit sorunun yanıtını veriyor: “Bilgisayarımda casusluk faaliyetleri yürütülüyor mu?” ve “İzleniyor muyum?” SpyDetect, bilgisayarınızda yazdığınız her şeyi kaydeden casus yazılım olup olmadığını anında tespit ediyor. Ayrıca hangi programları kullandığınız, hangi sitelere girdiğiniz vb bilgileri söylüyor. indirme adresi: http://bit.ly/posta001

SÜPER SİTELER

Şehirleri yakından tanıyın

Yaşadığınız şehrin güncel nüfusunu öğrenmek istediğinizde web sitelerinde yer alan bilgiler yeterli gelmeyebilir. Doğum, ölüm, evlenme, boşanma gibi değerleri TÜik gibi kaynaklardan aldığı verilerle kolay tablolara döken, illerin ve ilçelerin Türkiye sıralamalarını veren bu sitede diğer ülkelerin de nüfus bilgileri bulunuyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder