Erdal Kaplanseren Telefonunuzdaki bilgilerin güvenliği için 10 uyarı
HABERİ PAYLAŞ

Telefonunuzdaki bilgilerin güvenliği için 10 uyarı

Rehberiniz, mesajlaşmalarınız, fotoğraflarınız, şifreleriniz, sosyal medya hesaplarınız; kısacası size ait en özel şeyler cep telefonunuzda. Peki tüm bu değerli bilgiler yeterince güvende mi?

Verilerinizin başkalarının eline geçmemesi için mutlaka almanız gereken 10 tedbiri açıklıyorum.

Giriş güvenliği belirleyin

Telefonunuzun başkalarının eline geçtiğinde açılamaması amacıyla giriş için güvenlik seçeneklerini kullanın. Günümüzün gelişmiş telefonlarında parmak izi okuyucu veya yüz-iris tanıma desteği var. Yoksa da şifre veya desenle giriş gibi seçenekler mevcut.

Haberin Devamı

Uzaktan erişimi etkinleştirin

Telefonunuzun kaybolması veya çalınması durumunda uzaktan erişmeniz, kilitlemeniz veya içindeki tüm verilere ulaşmanız teknik olarak mümkün. iOS ve Android cihazlarda bunu yapabilirsiniz. ‘Ayarlar’ bölümünden ‘Cihazımı Bul’ özelliğini aktif hale getirmelisiniz.

İndirdiğiniz uygulamaya dikkat edin

Uygulama mağazasından indirdikleriniz güvenlik sorunu yaratabilir. Örneğin “Instagram profilini ziyaret edenleri öğren” gibi cezbedici vaatlerde bulunan uygulamaların çoğu aslında bilgileri çalıp bir merkeze gönderiyor.

Ücretsız Wı-Fı’lardan uzak durun

Halka açık ücretsiz Wi-Fi’lar tehlike kaynağı olabiliyor. Bağlandığınız bir açık kablosuz ağ, önemli verilerinizin çalınmasına sebep olabilir. Özellikle bankacılık ve parola girdiğiniz uygulamaları ücretsiz Wi-Fi’dan bağlıyken kullanmayın.

Düzenli yedek alın

Verilerinizi kaybettiğinizde farklı bir cihazla hayatınıza kaldığınız yerden devam etmek için düzenli yedek almak şart. Bu konuda pratik destek mevcut. Telefonunuzdaki tüm verileri, ayarlarınıza kadar her şeyi Apple veya Google üzerinden yedekleyebilirsiniz.

Mobil kimliği kaydedin

Her mobil cihazın bir ‘Uluslararası Mobil Cihaz Kimliği’ (IMEI) bulunuyor. 15 haneli bu numarayı öğrenmenin en kolay yolu, arama bölümüne *#06# kodunu yazmak. Çıkan numarayı birkaç yere not edin, olası bir kayıp veya çalınma durumunda ihtiyacınız olacak.

Çocuklar kullanırken dikkatli olun

Çocuklar cihazınızla oynarken farkında olmadan bazı güvenlik sorunlarına sebep olabilir (Verileri silebilir, güvensiz uygulama indirebilir, şifrelerinizi açık edebilir). Çocuğunuz veya küçük bir yakınınız telefonunuzu kullanırken bir gözünüz onda olsun.

Haberin Devamı

Gördüğünüz her linke tıklamayın

Sosyal medyadan mesaj veya paylaşım yoluyla gelen linklere tıklarken dikkatli olun, çünkü sizi bir tuzağın içine çekebilir. Ayrıca URL kısaltma hizmeti tarafından gizlenmiş linkler ve QR kare kodlar da sizi güvenli olmayan bir uygulama veya sayfaya yönlendirebilir.

Uygulama izinlerini kontrol edin

Çoğu uygulama ilk kullanışta bizden bazı yetkiler ister. Kameraya, konum bilgisine, rehbere, fotoğraf arşivine ve mikrofona erişim izni isteyen uygulamalara karşı çok dikkatli olun. Bu izni verdiğinizde aslında bütün verilerinizi onlara emanet ediyorsunuz.

Ortak bilgisayarlara bağlamayın

Çoğu telefon kullanıcısı cihazını bilgisayara bağlayarak şarj ediyor. Özellikle tanımadığınız kişilere ait bilgisayarlara bağlanırken verileriniz ele geçirilebilir. Bir mekanda cihazınızı şarj için verdiğinizde de prize takıldığından emin olun.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder