Esra Karayel 80 bin hedefine doğru
HABERİ PAYLAŞ

80 bin hedefine doğru

Piyasalar yurtiçi ile yurtdışı gelişmelerin ve açıklamaların etkisinde geçen hareketli bir haftayı geride bıraktı.

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Piyasalar hareketli bir haftayı geride bıraktı. Yurtiçinde Recep Tayyip Erdoğan, yeni başbakanın Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu olacağını açıkladı. Yurtdışında ise ekonomik veriler izlendi ve Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen’in açıklamaları izlendi. Olumlu gelişmeler destekledi Amerika ekonomik verilerinin iyi gelmesi ve Yellen’in açıklamalarının beklentiler dahilinde olması borsaları destekledi. Borsa İstanbul’da endeks haftayı 78 bin 929 puandan kapattı.

Haberin Devamı

Para piyasalarında gözler Amerika Merkez Bankası (Fed) Başkanı’ndan gelecek açıklamalardaydı. Fed’in açıklamalarında küresel piyasaların odaklandığı erken faiz artırımı konusunda, piyasadaki toparlanmaya zarar verebileceği ifadesi olumlu karşılandı.

Dolar ve altında düzeltme oldu

Dolar/TL’de haftabaşında yaşanan hareketlenme Fed açıklamaları sonrası yerini düşüşe bıraktı ve Cuma gününü 2.17’den kapattı. Altın fiyatlarında ekonomik verilerdeki düzelmeye bağlı olarak düşüş devam etti (ons fiyatı 1.279 dolar).

Borsa İstanbul’da endeks olumsuz bir veri akışı ve açıklama olmadığı takdirde yukarı hareket gerçekleştirecek.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Borsa İstanbul’da endeksin yönünde bundan sonraki süreçte yeni kabinenin kimlerden oluşacağı ve Ali Babacan’ın konumu önem arz ediyor. Amerika tarafından gelen olumlu ekonomik verilerin de desteğiyle olumsuz bir veri akışı olmadığı takdirde, 80 binin test edilmesi muhtemel.

Teknik olarak yön yukarı

Endekste yönde teknik olarak bakıldığında 78 bin 500’ün üstünde kalındığı sürece, ilk etapta 80 bin görülebilir. Yatırımcılara pozisyonlarını korumaları ve gelişmeleri yakından izlemelerini tavsiye ederim.

Para piyasalarında Fed toplantısı sonrası dengeler yerine yavaş yavaş oturmaya başladı. Yellen’in açıklamaları sonrası dolarda yaşanan düşüş, bu hafta da kademeli olarak devam edebilir. Dolarda destek 2.16 ve daha altta 2.15’te bulunuyor. Altında da aşağı yönlü satış baskısı devam edecek.

Haberin Devamı

Faizlerde seyir yatay

Tahvil bonoda olumsuz bir gelişme olmadığı takdirde gösterge vadede (24 Şubat 2016) faizler bu hafta mevcut seviyelerini koruyarak yüzde 9.2-9.5 aralığında hareket gerçekleştirecek.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Hızlı büyüme olumsuz etkiledi

Soru: Bimaş hissem var. Şirketin kârı nasıl geldi? Ayrıntılı bilançosunu açıklar mısınız? Serkan DEMİRTAN/İstanbul

Cevap: Bimaş 2014 ikinci çeyrekte 90 milyon TL net kâr açıkladı. Açıklanan rakam bir önceki çeyreğin yüzde 17 altında gerçekleşti. Şirketin 2014 ikinci çeyrek satış gelirleri piyasa beklentisinin yüzde 3 üzerinde gerçekleşti. Ancak kâr marjlarında daralma, kârlılığa olumsuz yansıdı. Marjlardaki daralmanın nedenleri olarak hızlı büyüme ile birlikte artan personel giderlerini gösterebiliriz. Uzun vade için hissenizi işlem hacmiyle birlikte takip edebilirsiniz.

Kârı beklentilerin üzerinde geldi

Soru: Akçansa’yı iki aydır tutuyorum. Bilançosunu açıklamış. Sizce nasıl? Bir de Akdeniz Güvenlik hissem var. Yeni bir anlaşma yapmış. Bilgi verir misiniz? Mert DERİNER/İstanbul

Haberin Devamı

Cevap: Akçansa 70 milyon TL net kâr açıkladı. Şirketin satışları beklentilerin üzerinde iyi geldi. Yılın ikinci çeyreğinde yurtiçi ve yurtdışı satışlar, geçen yılın aynı çeyreğine göre sırasıyla yüzde 28 ve yüzde 5 artış gösterdi. Toplam hasılata bakıldığında, geçen yıla göre satışlar yüzde 24 arttı. Yurtdışı satışların toplam satışlardaki payı, yüzde 13’ten yüzde 11’e geriledi. Yurtiçi talebin kuvvetli olması, fiyatları ve şirketin marjını olumlu etkiledi. Akdeniz Güvenlik Sistemleri, İstanbul genelindeki yeşil alanlarda Koru ve Kent Ormanları İçin Özel Güvenlik Hizmet Alım İşi’ne ilişkin ihale sözleşmesini üç ay 12 gün süreli 14 milyon 805 bin 245+KDV tutarlı olarak imzaladı. Gerekli bilgileri Kamuyu Aydınlatma Platformu (www.kap.gov.tr) sitesinden takip edebilirsiniz.

Kârlılıktaki artış olumlu

Soru: Türkiye Sınai Kalkınma Bankası hissesini orta vade için aldım. Son bilançosu hakkında bilgi istiyorum. Murat ABBASOĞLU/İstanbul

Cevap: Türkiye Sınai Kalkınma Bankası yılın ikinci çeyreğinde, 105 milyon TL net kâr açıkladı. Temettü gelirleri hariç tutulduğunda bankanın net kârı, bir önceki döneme göre yüzde 18 arttı. Beklentilerden daha iyi gelen net ticari kâr ve tahsilat performansı olumlu yansıdı.

Güçlü rakamlara ulaştı

Soru: Banvit’in kârı nasıl geldi? Bilançosu sizce nasıl? Murat ŞANER/İstanbul

Cevap: Banvit 24 milyon TL net kâr açıkladı. Şirket geçen sene aynı dönem 2 milyon TL net kâr açıklamıştı. Kur farkı giderlerinin olmaması sebebiyle, düşük gerçekleşen net finansal giderler, net kâr rakamındaki artışta etkili oldu. Satış gelirleri yıllık bazda yüzde 19 artarak 512 milyon TL olarak gerçekleşti. Satış fiyatlarındaki yüzde 3 artış ve hacimdeki yüzde 16 büyüme ciro artışını sağladı. Orta vade için işlem hacmi ve açıklamalarla birlikte hissenizi takip etmenizi tavsiye ederim.

Açıklanan verilerle izleyin

Soru: Anadolu Sigorta’da kârlılık durumu hakkında bilgi verir misiniz? Nihat AYDINER/İstanbul

Cevap: Anadolu Sigorta yılın ikinci çeyreğinde 15 milyon TL kâr açıkladı. Net kâr önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 51 geriledi. Yatırım gelirlerinde bir miktar düşüş var. İkinci çeyrekte brüt prim üretimi ise yıllık yüzde 30 büyüdü.

Vergi geliri etkili oldu

Soru: Tofaş Oto Fabrika’yı izliyorum. Mali tabloları hakkında bilgi verir misiniz? ?Sedat ALTEPE/İstanbul

Cevap: Tofaş Oto Fabrika beklentilere paralel yıllık bazda yüzde 23 artışla 135 milyon TL net kâr rakamı açıkladı. Son dönemde net kâr rakamındaki artışta, marjlardaki iyileşme ve yatırımlarından dolayı elde edilen teşvikler neticesinde, kaydedilen vergi geliri etkili oldu.

Kredisini yeniledi

Soru: Akbank hissesiyle ilgileniyorum. Bir miktar senedim olduğu için sizin de tavsiyeleriniz üzerine şirketle ilgili gelişmeleri takip ediyorum. Son aldığı kredi hakkında bilgi verir misiniz? Sedat CAN/İstanbul

Cevap: Akbank sendikasyon kredisini yeniledi. Bankadan yapılan açıklamaya göre; 368 milyon dolar ve 851 milyon euro tutarında iki dilimden oluşan toplam 1.5 milyar dolara eşdeğer Libor/Euribor + 90 baz puan maliyetle sendikasyon kredisi aldı. Banka geçen yıl aynı dönemde aldığı krediyi 15 baz puan yüksek maliyetle yüzde 103 oranında çevirmiş oldu.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder