Esra Karayel Bekle kazan dönemi
HABERİ PAYLAŞ

Bekle kazan dönemi

Borsa İstanbul’da endeks dış piyasalara odaklı seyir izlerken Moody’s kararı sonrası kâr satışlarıyla karşılaştı.

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Borsa İstanbul’da endeks alımlarla başladığı haftayı, kredi notu ile ilgili gelişme sonrası, düşüşle sonlandırdı. Cuma sabahı dış piyasalarda ve yurt içinde hava olumsuza döndü. Endeks haftayı 72 bin 736 puan seviyesinden kapattı.

[[HAFTAYA]]

Moody’s moral bozdu

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody’s, kredi notumuzu teyit ederken, politik istikrarsızlığın yatırımcı güvenini sarstığı gerekçesiyle görünümü ‘durağan’dan ‘negatif’e düşürdü.

Haberin Devamı

Para piyasalarında yurt dışında İngiltere Merkez Bankası kararı izlendi. Yurt içinde ise Moody’s kararı öncesinde tahvil bono piyasasında gösterge tahvilde (7 Ekim 2015-9.83) faizde çok sert gerileme gerçekleşmesine karşın sonrasında yüzde 9.94 seviyesine yükseldi.

Dolar sakin seyir izledi

Dolar/TL bu hafta gelişmelere bağlı olarak sakin seyir izledi ve cuma gününü 2.10 seviyesinden kapattı. İngilte Merkez Bankası Mart 2009’dan bu yana aynı seviyede olan (yüzde 0.5) faizleri değiştirmedi.

Yatırımcıların orta vadeli alımlarında teknik olarak önemli olan 70 bin seviyesine dikkat etmeleri gerekiyor.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Borsa İstanbul’da teknik olarak hızlı yükseliş sonrası dinlenme yapan bir endeks görüyoruz. Gelecek hafta içinde 70 bin seviyesi önemli destek olarak karşımıza çıkıyor. Bu seviye hem psikolojik olarak hem de 200 günlük hareketli ortalama seviyesi olduğu için dikkatle izlenmeli.

Sakin olan kazanır

Borsada orta vadeli (3-6 ay) alım yapan yatırımcılar için şu anki mevcut durumda izlenecek en doğru strateji yoğun bir şeklide günlük al-sat yapmadan beklemede kalmalı ve gelişmeleri takip etmeleri olarak bulunuyor.

Para piyasalarında yurt dışında Amerika verileri izlenmeye devam edecek. Yurt içinde ise Merkez Bankası’nın döviz ihaleleri takip edilecek. İhale sonuçları doların kısa vade için yönü açısından önem taşıyor.

Dolarda direnç 2.14 Dolar/TL

gün teknik olarak en kuvvetli direnç 2.14 seviyesinde gözüküyor. Önemli destek ise 2.09 seviyesinde bulunuyor. Tahvil bonoda ise gösterge vadenin 9.95 ile 10.50 arasında dalgalanması muhtemel.

Haberin Devamı

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Arsa satışı gerçekleşti

Soru: Orma hissesini takip ediyorum. Şirketle ilgili arsa satışı oldu diye bir haber duydum. Doğru mu? ? Serkan TURALP/İstanbul

Cevap: Orma Orman Mahsulleri aktifine kayıtlı bulunan arsanın, 5 milyon 70 bin 382 TL bedel karşılığında, Ettaş Egitim Taah. ve Tic.A.Ş’ne satılmasına ve bu suretle elde edilecek maddi duran varlık satış kârının şirketin öz kaynaklarının güçlendirilmesi ve şirketin fon yaratılmasında kullanılmasına karar verildi. Konuyla ilgili açıklamalara Kamuyu Aydınlatma Platformu sitesinden takip edebilisiniz.

Takipteki alacaklarını sattı

Soru: Akbank takipteki alacaklarını satmış. Satış işlemi hakkında bilgi verir misiniz? ? Musa KADİR/İstanbul

Cevap: Akbank 252 milyon TL’lik takipteki alacağını 44 milyon TL karşılığında Girişim Varlık Yönetim Şirketi’ne sattığını açıkladı. Satılan takipteki alacak miktarı Akbank’ın dördüncü çeyrek 2013 toplam takipteki alacak rakamını yüzde 15’ini oluşturuyor. Satışın takipteki alacak oranı etkisi 22 baz puan seviyesinde olması bekleniyor.

Haberin Devamı

‘Özel Durum’

Soru: Sermaye Piyasası’nda ‘Özel Durum’ ne demek? ? Cenk DERYA/İstanbul

Cevap: Özel durumlar, içsel bilgileri ve sürekli bilgileri doğuran olaylardır. İçsel bilgi, Sermaye Piyasası aracının değerini ve yatırımcıların yatırım kararlarını etkileyebilecek henüz kamuya açıklanmamış bilgilerdir. Sürekli bilgi ise içsel bilgi tanımı dışında kalan ve ilgili mevzuat uyarınca açıklanması gerekli tüm bilgilerdir.

Gelişmeler olumlu

Soru: Erbosan ve Soda Sanayi hisselerim var. Her iki şirketle ilgili son gelişmeler hakkında bilgi verir misiniz? ? Hasan AKIN/İstanbul

Cevap: Erbosan ile ilgili son gelişme ödenmiş sermayesinin iç kaynaklardan bedelsiz olarak 358 bin TL artırılarak 5 milyon 220 bin TL’den 5 milyon 578 bin TL’ye çıkarılmasına karar verilmesi olarak bulunuyor. Soda Sanayi ise etkin maliyet yönetimi kapsamında, rekabetçi maliyet yapısının korunması ve geliştirilmesi stratejisi çerçevesinde yürüttüğü düşük maliyetli enerji kullanımına yönelik çalışmalar yapıyor. Şirket yönetimi bu çalışmaların sonucunda sabit fiyatlarla 42 milyon dolar tutarında buhar üretim tesisi yapılmasına karar verdi. Tesisin 2016’nın ikinci yarısında devreye alınması planlanıyor.

Açılış harihi belli

Soru: Torunlar Mall ne zaman açılacak? Ayrıntılı bilgi verir misiniz? ? Can BERK/İstanbul

Cevap: Torunlar GYO Mall of İstanbul’u 16 Mayıs’ta açacak. Torunlar GYO Türkiye’nin en büyük alışveriş merkezlerinden Mall of İstanbul’da kiracılar ile yapılan toplantı neticesinde açılış tarihinin 16 Mayıs 2014 olarak belirlendiğini açıkladı. Şirket yetkilileri 156 bin metrekare kiralanabilir alana sahip Mall of İstanbul’da mağaza dekorasyon çalışmalarının devam ettiğini ifade etti.

Yatırımcı kılavuzları iyi

Soru: Bilançoda gelir bölümü öz sermaye kısmında altta sermaye, yedekler var. Bazen ödenmiş sermaye yazıyor. Kafam çok karıştı. Bedelsiz nasıl oluyor? Sizden ricam sermayeleri lütfen benim anlayacağım şekilde anlatırsanız çok sevinirim. ? Mehmet AKSOY/İstanbul

Cevap: Bir işletmenin öz sermayesi, varlıkları ile borçları arasındaki farktır. Bilançonun, aktifinde varlıklar, pasifinde borçlar ve öz sermaye rapor edilir. Aktifte zarar ve pasifte birikmiş amortismanlar, şüpheli alacaklar karşılığı gibi bazı karşılık hesapları da rapor edilebilir. Ödenmiş Sermaye bir ortaklık sözleşmesinde kararlaştırılmış olan sermayenin fiilen ödenmiş kısmıdır. Sermaye artırımı iki şekilde Şirketler genelde yılda bir defa olmak üzere sermayelerini artırma yoluna gidebilir. Bunun iki yolu vardır. İlki, iç kaynaklardan yapılan bedelsiz sermaye artırımı; ikinci ise şirket ortaklarından ek fon temin ederek yapılan bedelli sermaye artırımıdır. Bedelsiz sermaye artırımında, şirket iç kaynaklarını kullanır ve ortaklarından ilave kaynak talep etmeden bedelsiz olarak hisse senedi dağıtır. Şirkete ek bir finansman kaynağı sağlamamakla beraber şirketlerin bedelsiz sermaye artırımı için bazı nedenleri bulunur. Borsa İstanbul’un ve Sermaye Piyasası Kurulu’nun web sitelerinde yer alan yatırımcı kılavuzlarını tavsiye ederim.

Uzun vade için izlenmeli

Soru: TAV Havalimanları’nda son veriler nasıl? ? Kadri ŞEN

Cevap: TAV Havalimanları yolcu sayısı Mart’ta yüzde 10 arttı. Yıllık bazda Ocak’taki yüzde 22, Şubat’ta yüzde 16 artış olmuştu. Ocak-Mart toplamında ise toplam yolcu sayısındaki artış yüzde 16 düzeyinde bulunuyor. Orta ve uzun vade için açıklamalarla birlikte takip edilmeli.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder