Esra Karayel Borsada yön yukarı
HABERİ PAYLAŞ

Borsada yön yukarı

Haberin Devamı

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Borsada yönde, Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Standard&Poor’s (S&P) tarafından yapılan not artırımı ve Amerika verileri etkiliydi. Haftaya yatay seyirle başlayan endeks, çarşamba günü Amerika verilerinin iyi gelmesiyle dış borsalara paralel yukarı hareket etti.
Perşembe günü yurtiçinde politik kaygılarla düşüşe geçti. Cuma günü ise Amerika Merkez Bankası Fed’in sürpriz bir şekilde iskonto faizlerini artırmasıyla dış borsalara paralel satışlar hızlandı. S&P’nin Türkiye’nin kredi not artırımı haberi sonrası, endeks gelen alımlarla 53 bin 319’dan kapanış yaptı.

Para piyasalarında yurtiçi ve yurtdışı gelişmeler etkiliydi. Merkez Bankası toplantısında geçen haftaki yazımda da belirttiğim gibi faizlerde değişiklik yapılmadı. Buna göre gecelik borçlanma faizleri yüzde 6.5, borç verme faiz oranı ise yüzde 9 olarak kaldı.
Bono piyasası: Piyasada gösterge olan 16 Kasım 2011 vadeli tahvilde bileşik faiz, yüzde 8.96’dan kapanış yaptı.
Döviz piyasası: Amerika verilerinin olumlu gelmesi ve yurtiçinde artan siyasi gerilim, doları yükseltti. Daha sonra gelen satışlarla dolar haftayı 1.5250, euro ise 2.0600 liradan kapattı.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?
Piyasalar, haftaya S&P’nin not artırım gelişmesi sonrası olumlu başlayacak. Uluslararası Para Fonu IMF ile yapılması muhtemel bir anlaşma konusunda beklentilerin azalmasıyla endeks, yurtdışı piyasalara göre hareketine devam edecek.
Yunanistan ekonomisi ile ilgili gelişmeler ve Amerika verileri takip edilecek. Yurtiçinde ise yargı-hükümet krizindeki gelişmeler izlenecek. Bununla birlikte şirketler dördüncü çeyrek mali tablolarını açıklamaya devam ediyor. Beklentilerden iyi gelecek kâr rakamları, hisse bazlı hareketlere neden olabilir.
Orta vadede endeksin trend yönü yukarı gözüküyor.

Para piyasalarında yurtiçinde yarın açıklanacak kapasite kullanım verileri dikkatle takip edilecek. 2010 yılının ilk yarısı için artan enflasyon beklentileri, TÜFE’ye endeksli kıymetlere olan talebi artırıyor. İzlenmeli.
Bono piyasası: Piyasada gösterge olan 16 Kasım 2011 vadeli tahvilde faizlerin yüzde 8.90-9.00 bandında hareket gerçekleştirmesi muhtemel gözüküyor.
Döviz piyasası: Avrupa’daki diğer ülke ekonomileri ile ilgili haber akışı önemli. Amerika verileri izlenecek. Dolarda dirençler 1.5300 ve 1.5350, destekler 1.5250 ve 1.5200 BORSADA seviyelerinde.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder