Esra Karayel Ekonomik veriler izlenecek
HABERİ PAYLAŞ

Ekonomik veriler izlenecek

Piyasaların morali Mayıs enflasyonu ile bozulurken yurtdışında da Amerika ekonomisinden kötü sinyaller geldi.

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

-İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda endeksin yönünde yurtiçinde enflasyon verileri etkili oldu. Mayıs ayında tüketici fiyatları endeksinin yüzde 2.42 ile beklentilerin çok üzerinde gerçekleşmesi, moralleri bozdu. Merkez Bankası’nın yılın ikinci yarısında zorunlu karşılık artış ihtiyacının azalabileceğini belirtmesi, sektör hisselerine prim yaptırdı. Banka endeksi yüzde 2.26 ile endeksin üzerinde getiri sağladı. Yurtdışında ise Amerika ekonomisinden kötü sinyaller gelmesi, dış borsalara paralel endekse de olumsuz yansıdı. Bu gelişmelerle endeks haftayı 62 bin 807’den kapattı.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

-Para piyasalarında da enflasyon verileri dikkatle takip edildi. Hafta başında yabancı bir kurumdan gelen alım tavsiyesi ile uzun süredir yüzde 9-8.90 bileşik seviyesine sıkışan bono piyasası enflasyonun açıklanmasından sonra yüzde 8.98 seviyesini test etti. Bono piyasası: Gösterge olan 20 Şubat 2013 vadeli tahvilde faizler haftayı yüzde 8.93 seviyesinden kapattı. Döviz piyasası: Amerika’da işsizlik başvuralarının beklentilerden kötü gelmesi dolara bir miktar değer kaybettirdi. Dolar Cuma günü 1.5770 TL, euro ise 2.2960 TL seviyesinden kapanış yaptı.

Borsa, faiz ve dövizin yönünde hem yurtiçinde hem de yurtdışında açıklanacak ekonomik veriler etkili olacak.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

-Piyasalar 12 Haziran seçimleri öncesi son haftaya giriyor. Bu nedenle temkinli bir seyir izlenmesi muhtemel. Bu hafta hem yurtiçinde hem de yurtdışında veri gündemi çok yoğun. Salı günü Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun ‘Bankacılık Raporu’ önemli. Sektör hisseleri endekste ağırlığı en yüksek olan hisselerden oluşuyor. Bu nedenle olumlu gelişmeler endekste de yukarı hareketi destekleyecektir. Amerika’da ise açıklanacak haftalık işsizlik başvuruları izlenecek. Yatırımcıların gelişmeleri yakından takip etmeleri gerekiyor.

-Para piyasalarında ise Çarşamba günü Merkez Bankası’nın beklenti anketi takip edilecek. Perşembe günü İngiltere ve Avrupa Merkez Bankaları’nın faiz kararları açıklanacak. Bono piyasası: Gösterge olan 20 Şubat 2013 vadeli tahvilde faizlerin yüzde 8.90-8.95 aralığında hareket gerçekleştirmesi muhtemel gözüküyor. Döviz piyasası: Amerika verilerinin olumsuz gelmesi durumda dolarda aşağı hareket devam edebilir. Dolarda direnç seviyeleri 1.5800 ve üstte 1.5850 seviyelerinde bulunuyor. Destekler ise 1.5750 TL ve altta 1.5700 TL seviyesinde.

Haberin Devamı

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Kredi yeniliyor

Soru: Esra Hanım Türkiye Sınai Kalkınma Bankası hissesine yatırım yaptım. Banka ile ilgili son haberler nedir? Burhan ÜSTÜN/İstanbul Cevap: Burhan Bey, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası ile ilgili son gelişme sendikasyon kredisini yenilemesi olarak bulunuyor. Banka Yönetim Kurulu, bankanın Genel Müdürlüğü’ne yurtdışı piyasalardan bir yıl vadeli iki dilim olarak sendikasyon kredisi sağlaması için yetki verdi. Bankanın geçen yıl temin ettiği 104 milyon dolarlık sendikasyon kredisinin vadesi ise Haziran ayında doluyor.

Haberin Devamı

Anlaşma imzaladı

Soru: Reysaş’ta olumlu gelişmeler var mı? Oğuz DENİZ/İstanbul Cevap: Oğuz Bey, Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) yapılan açıklamada, Reysaş Lojistik kısmi bölünme yoluyla demiryolu operasyonlarının yeni şirkete dönüştürüleceğini bildirdi. Ayrıca kurulacak yeni şirketin yüzde 50 hisselerinin FIAB International SA şirketine devredilmesi ile ilgili ön protokol imzalandığını da duyurdu. Bunlara ek olarak, iki şirket 4 yıl içerisinde yeni vagon alımı ve demiryolu istasyon sahalarına 34 milyon dolar tutarında yatırım ve bunlara ek olarak iş hacmini artırma konusunda anlaşmaya vardılar. Uzun dönemde demiryolu taşımacılığının Türkiye’de büyümesi de göz önüne alındığında, karar şirket için olumlu gözüküyor.

SPK’yı arayın

Soru: Esra Hanım, 2000 yılında 190 lot Köytaş hisselerim vardı. Şirket battı denildi ve hisselerim yok oldu. Bununla ilgili beni yönlendirebilir misiniz? Seyfi KARASU/İstanbul Cevap: Seyfi Bey, konuyla ilgili en sağlıklı bilgiye Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) (www.spk.gov.tr) sitesinden ulaşabilirsiniz. Sitede yer alan ‘bilgi edinme formu’nu doldurduğunuzda yetkililer tarafından tarafınızda geri dönüş yapılacaktır.

Doğru hisse ve uygun piyasa

Soru: Esra Hanım yazılarınızı her hafta dikkatle okuyorum. Borsada iyi para kazanmak için uzun vade gerektiğini yazıyorsunuz. Eski bir Tofaş çalışanı olarak şu anki fiyatlarından 5 bin lot Tofaş hissesi alsam ve bu hisseyi en az on yıl elimde tutsam iyi olur mu? Yoksa önerebileceğiniz çok iyi para kazanabileceğim iyi bir hisse var mı? Cengiz DUR/İstanbul Cevap: Cengiz Bey, borsada geçmiş zamana yönelik uzun vadede yatırımcı ne kazandı konusunda çalışma yaptığımızda ortaya çıkan tablo çok güzel. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası verilerine dayanarak yapılan hesaplamalara göre, borsanın son 25 yıllık performansına bakıldığında 18 yıl artışla tamamlanırken, 7 yıl sonunda değer kaybı gerçekleştiğini görüyoruz. Küresel finansal krizin global etkilerini başarılı bir şekilde bertaraf edilmesi ile girilen büyüme sürecinin en güzel yansımasını 2009’da gördük. Borsa yüzde 102 değer kazandı ve dünyanın en çok kazandıran borsaları listesinde 6. sırada yer aldı. Şirket bazında ise örnek vermek gerekirse 2009’da borsada Vakıf Girişim yatırımcısına yüzde 683.65 kazandırdı. 2010 yılında Aslan Çimento’nun getirisi ise yüzde 589.02. Uzun vade için Türkiye gibi gelişmekte olan ülke piyasalarında süre bir yıl ve üstü. Bununla birlikte temel ve teknik analiz yöntemlerini kullanarak doğru hisse seçimi ve piyasa koşulları önemli. Eğer yanlış hisse seçimi yaparsanız bir yıl bekleyeyim nasıl olsa kazanırım diye bir durum söz konusu olamaz. Tofaş belirttiğim kriterler açısında iyi performans gösterebilecek hisseler arasında yer alıyor. Ancak ülke ve dünya piyasalarındaki gelişmelerle birlikte yatırımınızı takip etmeniz de gerekir.

Kapasitesi arttı

Soru: Esra Hanım, Aksa aldım. Şirketle ilgili sizin görüşleriniz nedir? Serhat ÜNAL/İstanbul Cevap: Serhat Bey, Aksa Akrilik ile ilgili son gelişme karbon elyaf üretim kapasitesini artırması. Karbon elyaf sektöründe yüzde 10 pay alma hedefine paralel olarak şirketin yönetim kurulu 72 milyon dolar tutarındaki bir yatırımın ardından yıllık bin 700 ton kapasiteli yeni bir karbon elyaf tesisi yatırımı yapmaya karar verdi. Ayrıca tesislerin kapasitesini 300 ton artırarak bin 800 ton/yıla yükseltecek. Şirket yönetimi, yatırımı Temmuz 2012 tarihinde tamamlamayı hedefliyor. Yatırım kararı şirkete uzun vadede olumlu etki yapacak.

Maliyetiniz önemli

Soru: POSTA’daki yorumlarınızı ilgiyle takip ediyorum ve sizden Favori’nin mali yapısıyla ilgili bilgi talep ediyorum. Şimdiden teşekkür ediyor ve iyi çalışmalar diliyorum. Ümit SEVDA/İstanbul Cevap: Ümit Bey, Favori Dinleme Tesisleri’nin son mali tablosunda (2011 yılı ilk üç aylık) bir önceki döneme göre açıkladığı zararı önemli bir ölçüde azalttığı görülüyor. Bununla birlikte temel açıdan finansal oranları olumlu değil. Portföyünüzde bu hisse yer alıyorsa alım maliyetinizi gönderirseniz ona göre bir çalışma ve hedef fiyat tespiti yaparım.

İşlemleri izleyin

Soru: Esra Hanım öncelikle bizi aydınlattınız için çok teşekkür ederim. Benim ricam Çemaş Döküm ile bilgi. Maliyetim 6.20. Ne olduysa berbat bir hale geldi kağıt. Aydınlatırsanız sevinirim. Mirza KÜÇÜK/İstanbul Cevap: Mirza Bey, Çemaş geçen sene Haziran ayında birincil piyasada 2.14-2.60 fiyat aralığından halka arz edilmişti. Halka arz sonrası sert bir düşüşle fiyatı 1.65 seviyesine kadar geriledi. Kısa bir süre sonra ise 16 günde yüzde 100 prim yaptı. Dolayısıyla bu hissede alım-satım zamanlarında dikkatli olmak gerekiyor. Sizin alım fiyatınız bir miktar yüksek olmuş. Bununla birlikte hissenin son 2011 ilk üç aylık verileri, mali tabloları güzel. Size tavsiyem hissenizde işlemleri yakından takip edin. Şirketli ilgili gelişmeleri de izleyin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder