Esra Karayel Endekste hedef 81 bin 500
HABERİ PAYLAŞ

Endekste hedef 81 bin 500

Haberin Devamı

Endeks geçen hafta da rallisine devam ederek gelen alımlarla 81 bin 505 ile yeni tarihi zirvesini yaptı

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda endeks, yeni zirve denemelerine devam etti. Endeks, hafta içinde 81 bin 505 seviyesi ile TL bazında tarihi zirve yaparak en yüksek noktaya ulaştı. Daha sonra bu seviyelerden kâr satışlarıyla karşılaştı.

Türkiye için yorumlar olumlu

Amerikan finans kuruluşu Morgan Stanley, Moody’s’in de 2013 yılında Türkiye’yi yatırım yapılabilir seviyeye yükseltebileceği açıklamaları alımları destekledi. Endeks haftayı 81 bin 34 puan seviyesinden kapattı. Para piyasalarında yurtiçinde ekonomik veriler takip edildi. Hazine’nin hafta içersinde gerçekleştirdiği tahvil ihalelerinde 95.3 milyar TL taleple karşılaştı. Hazine ihalelerine piyasa yapıcıların yoğun ilgisi dikkat çekti.

Yeni gösterge değer kaybetti

Tahvil-bono piyasasında yeni gösterge olan 7 Ocak 2015 vadede Avrupa Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamalar sonrasında değer kaybetti ve cuma gününü yüzde 5.97 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

[[HAFTAYA]]

Yurtiçi ve yurtdışından gelecek veri akışında önemli bir olumsuz durum olmadığı takdirde ilk hedef 81 bin 500

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Borsada endeksin bu hafta da veri akışında çok önemli bir bozulma olmadığı takdirde, kademeli olarak yükselişine devam etmesi muhtemel gözüküyor. Endekste kısa vadede 81 bin 500 direnci yine geçerliliğini koruyor. Bu seviye kırılırsa sonraki hedef 82 bin seviyesi olarak gözüküyor.

Amerika’da bilançolar önemli

Yurtdışında Amerika’da son çeyrek bilanço sonuçları açıklanıyor. Ekonomik gidişat açısından yatırımcılar dikkatle izleyecek. Sanayi üretim ve enflasyon verileri de takip edilecek. Para piyasalarında hem yurtiçinde hem de yurtdışında açıklanacak ekonomik veriler takip edilecek. Avrupa Merkez Bankası tarafından 2013’te ekonomide toparlanma yaşanabileceğine ilişkin açıklamalar sonrası euro’da başlayan küçük çaplı hareket, bu hafta da devam edebilir.

Gösterge vadede destek 5.82

Piyasada gösterge olan 7 Ocak 2012 vadede ilk destek 5.82 seviyesinde bulunuyor. İkinci destek ise 5.72 seviyesinde görünüyor. Direnç ise 6.06’da gözüküyor.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

İMKB ve SPK’nın dokümanları çok iyi

Soru: Sizin borsa yorumlarınızı takip ediyorum. Ben de yeni borsaya girdim. Benim borsayı daha iyi analiz yapabileceğim kaynak söyleyebilir misiniz. Bir de Doğusan hissesi aldım. Arkadaşım sermaye artırımına gidecek dedi. Bu ne demek? Bilgi verebilir misiniz? Yahya PEKMEZ/İstanbul Cevap: Şirketler genelde yılda bir defa olmak üzere sermayelerini artırma yoluna giderler. Başlıca sermaye artırım nedenleri yüksek enflasyon şartlarında erimiş olan sermayelerini güçlendirmek ve yeni yatırımlar için veya şirketin faaliyetlerinin reel büyümesi sonucu gereken fon ihtiyacının gidermek içindir. Şirketler iki şekilde sermaye artırımı yaparlar. İlki içkaynaklardan yapılan bedelsiz sermaye artırımı; ikinci ise, şirket ortaklarından ek fon temin ederek yapılan bedelli sermaye artırımıdır. Bedelsiz sermaye artırımı, şirketlerin kendi iç kaynaklarını (emisyon primi, yeniden değerleme değer artışı, yedekler, iştirak ve duran varlık satış karları, temettü) kullanarak yapmış oldukları ve ortaklarından ilave kaynak talep etmeden bedelsiz olarak hisse senedi dağıttıkları sermaye artırım türüdür.

Bedelsize vergi avantajı var

Bedelsiz sermaye artırımı şirkete ek bir finansman kaynağı sağlamaz. Şirketlerin bedelsiz sermaye artırımına gitme nedenleri bulunmaktadır. Başlıca nedenleri emisyon primi ile iştirak ve duran varlık satış karı kalemlerinden yapılan sermaye artırımlarının şirkete sağladığı vergi avantajıdır. Bir başka neden ise şirketlerin enflasyon karşısında erimiş olan sermayeyi güncellemek amacıyla yapılmak istenmesidir. Bedelli Sermaye artırımı, şirketlerin dış kaynaklardan temin etmiş oldukları yeni kaynaklar karşılığında yani bir bedel karşılığında hisse senedi dağıttıkları sermaye artırım türüdür. Ortakların Bedelli Sermaye artırımına katılma hakları da Rüçhan Hakkı olarak adlandırılır. Yahya Bey, Doğusan’ın son bilanço verileri ve finansal oranları çok iyi değil. Borsa ile ilgili benim size tavsiyem İstanbul Menkul Kıymetler (İMKB) ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) web sitelerinin eğitim bölümlerinin yatırımcılar için hazırladıkları dokümanlar olarak bulunuyor. Kurumların internet sitelerinden yatırımcılar için hazırlanan bu dokümanlara ulaşabilirsiniz.

YENİ ANLAŞMA YAPTI

Soru: Trakya Cam hissem var. Hisseyle ilgili son gelişmeler nedir? Sezgin YURTSEVER/İstanbul Cevap: Trakya Cam ile ilgili son gelişme Hindistan’ın en büyük cam ambalaj üreticilerinden Hindusthan National Glass & Industries Limited (HNGIL), Kurucu hissedarları ve HNG Float Glass Limited (HNGFL) ile Ortak Girişim Anlaşması imzalaması oldu. Buna göre; şirket, HNGIL ve kurucu hissedarlarının halihazırda yüzde 88 oranında pay sahibi olduğu tek düzcam hattı olan HNGFL’ye yüzde 45 oranında ortak oluyor. Orta vade için gelişmelerin takip edilmesinde fayda var.

KAP’tan izlemelisiniz

Soru: Global Yatırım Ortaklığı ile ilgili bilgi verir misiniz. Satış işlemi var diye duydum. Mustafa SERDAR/İstanbul Cevap: Global Yatırım Ortaklığı, Global Liman’ın sermayesinde sahip olduğu hisselerin kısmen veya tamamen satışı, başka bir grup ile birleşme konusunda iş ortaklığı oluşturulması veya sahip olduğu liman varlıklarının kısmen ya da tamamen devri gibi konularda alternatifler üzerinde çalışması amacıyla JP Morgan Ltd.’yi münhasır finansal danışman olarak atadı. Şirktele ilgili son gelişme bu. Kamuyu Aydınlatma Platformu’ndan (KAP) gelişemeleri takip etmenizi tavsiye ederim.

Temel ve teknik analiz önemli

Soru: Köşenizi zevkle takip ediyorum. Ben teknik analiz ve temel analiz nedir bilmiyorum. Ataç İnşaat ve Silver hisselerinden aldım. Zarardayım. Bu hisseler hakkında bilgi verirseniz çok memnun olurum. Sacit YİĞİT/İstanbul Cevap: Temel analiz şirketlerin bilançolarını inceleyerek yapılan analizdir. Şirketin mevcut durumu ve sektördeki gücü hakkında bilgi verir. Hesap dönemleri sonunda, borsaya gelen gelen bilançoların analizlerinde (3, 6, 9 ve 12 aylık dönemler) kullanılır. Bilanço, bir şirketin tüm aktiflerini, borçlarını ve özsermayesini gösteren mali tablodur. Tek bir andaki pozisyonu gösterir. Dolayısıyla şirketin fotoğrafını çeken bir niteliği vardır. Dönemler itibariyle şirketin bilançosunda karşılaştırma yapılır. İşleyişte genellikle 3 aylık bilançolar esas alınır. Bilançolar incelendikten sonra bu şirketlere yatırım kararı vermek için, bir takım tahminler yürütülür. Temel analizde en çok bakılan şey kârlılık ve şirketin faaliyetleridir. Teknik analiz ise Hisse senetlerinin hereketlerine yönelik olarak yapılan analizdir. Teknik analiz, ele alınan hisse senedinin teknik yönden borsadaki kuvveti veya zayıflığını ölçerek hisse senedinin ileride ne gibi hareketlerde bulunabileceğini tahmin etmeye çalışır. Analiz için hisse senetlerinin gün içindeki fiyat hareketlerini gösteren grafikler kullanılır. Değişik grafik türleri vardır. Hisselerinizde temel analiz açısından vade uzun. Maliyetinizi iletirseniz daha sağlıklı analiz yaparım.

Piyasada pek çok kitap var

Soru: Merhaba Esra Hanım. Gazetenizdeki yazılarınızı okuyorum ve çok beğeniyorum. Teknik analiz köşenizi merakla okuyorum. Bir yıldır borsayla ilgileniyorum. Teknik analiz ile ilgili hangi kitapları öneriyorsunuz. Sizden gerekli cevabı bekliyorum. Burhan YILMAZ/İstanbul Cevap: Burhan Bey, teknik analiz konusunda piyasada bir çok kitap bulunuyor. Bununla birlikte bu konuda eğitim veren kuruluşlar da var. Dokümanların listesini tarafınıza mail yoluyla gönderirim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder