Esra Karayel Enflasyon verisi önemli
HABERİ PAYLAŞ

Enflasyon verisi önemli

Haberin Devamı

Amerika Merkez Bankası Fed’in ekonomik görünüme ilişkin pozitif değerlendirmeleri borsalarda satışlara neden oldu

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?


Küresel piyasalar, Amerika Merkez Bankası Fed’in 29 Ekim toplantısının ardından tekrar parasal genişleme ile ilgili endişeli havaya büründü. Borsa İstanbul’da endeks, endişeli bekleyiş nedeniyle bayram sonrası yaptığı kazancı geri verdi. Endeks, haftalık bazda yüzde 3.5 değer kaybıyla 76 bin 501 seviyesinden kapanış yaptı.

Fed yine başrolde

Fed’in kısa sürede parasal genişlemeyi azaltabilir endişesi, küresel borsalarla birlikte endekste de satışlara neden oldu. Dolar dünyada değer kazanmaya başladı. Banka endeksi ise yüzde 4.6 düştü. Para piyasalarında da Fed’in açıklamaları faizlerin ve doların seyrinde etkili oldu. Tahvil bonoda hafta başında gösterge vadede (13 Mayıs 2015) geri çekilmeler yaşanırken cuma günü yukarı yönlü hareketler yaşandı. Gösterge tahvilde 7.80 direnç seviyesi geçilerek 8.06 seviyesinden kapanış gerçekleşti.

[[HAFTAYA]]

Dolar zirvede

Dolarda 1.99 seviyesinin üzerinde hareket edilmesi sonrası teknik olarak sıkışmalar yaşandı. Önemli seviye olan 2.00 direnç noktasının test edilmesinin ardından 2.0165 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

Yurtiçinde enflasyon verileri yurtdışinda ise Amerika tarafında yapılan açıklamalar borsa, faiz ve dövizde etkili olacak

GELECEK HAFTA NE OLACAK?


Piyasalarda gergin başlayacak haftaya giriyoruz. Yurtiçinde bu hafta bugün açıklanacak enflasyon verileri önemli. Veriler beklentilerin üzerinde yüksek çıkarsa piyasalarda bir miktar baskı yaratabilir. Yatırımcıların verileri yakından takip etmeleri ve panik hareketlerden kaçırmaları gerekiyor. Endekste yükseliş trendi henüz bozulmadı.

Amerika yakından izlenmeli


Haftanın ikinci yarısında Amerika tarafında açıklanacak veriler ve borsalardaki hareketler, endeksin yönünde etkili olacak gelişmelerin başında geliyor. Para piyasalarında kritik seviyelerin test edilebileceği bir haftaya giriyoruz. Geçen hafta yaşanan faiz ve dolarda sert ve dalgalı hareketler, bu hafta da haber akışına göre tekrar edebilir. Özellikle kısa vadeli hareket eden yatırımcıların yurtiçi ve Amerika tarafından gelecek haberleri yakından izlemelerinde fayda var.

Dolarda önemli direnç 2.002

Dolar teknik olarak son dört haftanın en yüksek seviyesini gördü ve bu seviye olan 2.002 dolar/TL seviyesi yükseliş trendinin direnç seviyesi konumuna geldi. Direnç kırılırsa yükseliş bir miktar ivme kazanabilir.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Satış fiyatı maliyete bağlı


Soru: Anadolu Hayat hissem var. Satış konusunda görüşleriniz nedir? Son dönem bilanço analizini yapar mısınız? Berk YİĞİT/İstanbul Cevap: Anadolu Hayat üçüncü çeyrekte beklentilerin hafif üzerinde 21.1 milyon TL net kâra ulaştı. Şirketin kârı bir önceki çeyreğe göre yüzde 17 yukarıda gerçekleşti. Kısa vade için sonuçlar olumlu gözüküyor. Hisseyi satım zamanınız sizin hissedeki maliyetinize göre hedef satış fiyatınıza bağlı olmalı. Satış fiyatı, yatırımın başlangıç aşamasında belirlenmelidir.

Beklentilerin biraz altında


Soru: Bizim Toptan hissem var. Şirketin kârı nasıl geldi? Bilgi verir misiniz? Mehmet ERDEM/İstanbul Cevap: Bizim Toptan beklentilerden bir miktar düşük net kâr açıkladı. Şirket 15.5 milyon TL’si Şok hissesi satış kârı olmak üzere 19 milyon TL net kâra ulaştı. Satış büyümesi de yıllık yüzde 9 seviyesinde gerçekleşti. Bir miktar olumlu tepki gelebilir.

Sponsorluk anlaşması yaptı

Soru: Galatasaray’ı takip ediyorum. Bir ay daha satmayı düşünmüyorum. Şirketin son sporluk anlaşması ile bilgi verir misiniz? Halil TEKİN/İstanbul Cevap: Galatasaray, Odea Bank ile 2013-2014 sezonundan itibaren 5 futbol sezonu için sponsorluk anlaşması imzaladı. Odea Bank, her bir sezon için 500 bin euro+ Kdv olmak üzere 5 sezon için toplam 2 milyon 500 bin euro + Kdv ödeyecek.

Bir miktar düşüş oldu

Soru: Ford Otosan kâr açıkladı mı? Geniş bir analiz yapar mısınız? Hüseyin AKİF/İstanbul Cevap: Ford Otosan’ın üçüncü çeyrek net kârı yıllık yüzde 45 düşüşle 81 milyon TL ile bir miktar beklentilerin altında gerçekleşti. Zayıf net kar, esas faaliyetlere dayalı olmayan iki nedenden kaynaklandı. Bunlardan biri beklentilerin üzerinde net finansal giderler. Diğeri ise beklentilerin altında ertelenmiş vergi geliri. Operasyonel tarafta ise sonuçlar beklentilerin hafif üzerinde gerçekleşti. Satışlar ihracattaki büyümenin etkisiyle yıllık yüzde 31 artış gerçekleşti.

Bono ihracı gerçekleşti

Soru: Vakıfbank bono ihraç etti diye duydum. Doğru mu? Bilgi verir misiniz. Bu haberleri nasıl takip edebiliriz? Can SELİM/İstanbul Cevap: Vakıfbank 500 milyon dolarlık bono ihraç etti. Bankanın ihraç etmiş olduğu bono 5 yıl vadeli ve 6 ayda bir kupon ödemeli tahvillerin getirisi yüzde 5.49 olarak açıklandı. Kupon oranı ise yüzde 5.0 olarak belirlendi. Borsada işlem gören şirketlerle ilgili açıklamaları ve haberleri Kamuyu Aydınlatma Platformu (www.kap.gov.tr) sitesinden takip edebilirsiniz.

Genel kurulda karar verilecek

Soru: Fenebahçe hissem var. Şirket kâr dağıtımı ile ilgili bir açıklama yaptı mı? Erkan KÜÇÜK/İstanbul Cevap: Fenerbahçe yönetim kurulu tarafından 31 Ekim 2013 tarih, 298 sayılı kararı ile düzeltilmiş finansal tablolarına göre zarar oluşması dolayısı ile 1 Haziran 2012- 31 Mayıs 2013 tarihli hesap dönemini kapsayan 2012 yılı hesap dönemine ilişkin kâr dağıtımına dair Yönetim Kurulu 3 Ekim 2013 tarihli kararının kaldırılarak kâr dağıtımı yapılmayacağı hususunun yapılacak Olağan Genel Kurul toplantısında pay sahiplerinin onayına sunulmasına karar verildiği bildirildi.

Anlaşma henüz imzalanmadı


Soru: BİM ile ilgili hisse satın alımı konusunda açıklamalar yapıldı diye duydum. Ancak haberin içeriği konusunda bilgi sahibi değilim. Bir miktar Bim hissem var. Konuyla ilgili bilgi verir misiniz? Rıza CAN KUTAY/İstanbul Cevap: BIM, Ziylan Grubu’ndan yüzde 10 hisse almak için görüşme yaptığını açıkladı. BIM ayakkabı perakendeciliği alanında faaliyet gösteren Ziylan Grubu’ndan azami yüzde 10 hisse satın almak için ön görüşme yaptığını ancak bu konuda imzalanmış bir anlaşma veya alınmış bir karar bulunmadığını açıkladı.

Güçlü trafik sonuçları açıkladı


Soru:
Pegasus’la ilgili son açıklanan verileri yazar mısınız? Cem ÖĞÜNÇ/İzmir Cevap: Pegasus’ta taşınan yolcu yıllık bazda yüzde 22 (5m), koltuk kapasitesi yüzde 20, doluluk oranı 0.9 puan (yüzde 82.8), ortalama günlük uçak kullanımı 0.7 saat (14 saat) arttı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder