Esra Karayel Faiz kararı bekleniyor
HABERİ PAYLAŞ

Faiz kararı bekleniyor

Piyasaların yönünde bu hafta yurtiçi ve Amerika’da açıklanan şirket bilançoları ile Mısır konusu etkili oldu

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

-Borsada geçen hafta yurtiçinde gelen dördüncü çeyrek şirket kârları etkili oldu. Kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’nin kredi notunun artırılabileceği beklentisiyle endeks haftaya iyi başladı. 2010 yılı şirket kârlarına yönelik olumlu beklentiler de yükselişi destekledi. Ancak Garanti Bankası’nın beklentilerin altında gelen kârı moralleri bozdu. Yurtdışında ise Mısır’daki gerginliğin devam etmesi ve Amerika’da kötü açıklanan bilançolar, dünya borsalarına paralel endekse de olumsuz yansıdı. Bu gelişmelerle endeks haftayı 64 bin 730 seviyesinden kapattı.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

-Para piyasalarında Amerika Hazine’sinin ihaleleri takip edildi. Yurtiçinde ise Merkez Bankası’nın yaptığı değişiklik sonrası bankaların zorunlu karşılık artışı nedeniyle sistemden 9.8 milyar TL’nin çıkacağı 18 Şubat’ın yaklaşması tedirginlik yarattı. Bono piyasası: Gösterge olan 7 Kasım 2012 vadeli tahvilde faizler, cuma gününü yükselişle yüzde 8.45 seviyesinden kapanış yaptı. Döviz piyasası: Mısır’a yönelik kaygılar, dolara talep yarattı. Dolar cuma günü yükselişle 1.5900 TL, euro ise 2.1550 TL’den kapanış gerçekleştirdi.

Yatırımcılar bu hafta Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun faiz toplantısını dikkatle takip edecek.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

-Piyasalar hem yurtdışı hem de yurtiçi gündemin yoğunluğu nedeniyle hareketli bir hafta geçirecek. Borsada seansların dalgalı inişli-çıkışlı olacağı bu hafta yatırımcıların gündemi yakından takip etmelerinde fayda var. Yurtiçinde açıklanmaya devam edecek olan şirket bilançoları nedeniyle hisse bazlı hareketler de yaşanabilir. Haftanın önemli gündem maddesi ise Merkez Bankası’nın salı günü yapacağı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı. Yurtdışında ise Mısır ile ilgili gelişmeler ve Amerika verileri izlenecek. Endekste kısa vadede 67 bin hedefi devam

-Para piyasalarında yurtiçinde Merkez Bankası’nın toplantısı şu an piyasada varolan belirsizliğin giderilmesi açısından çok önemli. Bono piyasası: Gösterge olan 7 Kasım 2012 vadeli tahvilde faizlerin yüzde 8.40-8.45 seviyesinden hareket gerçekleştirmesi muhtemel gözüküyor. Döviz piyasası: Dolarda Mısır’daki gelişmelere bağlı olarak yukarı hareket devam edebilir. Yatırımcılar dalgalı hareketlere hazırlıklı olmalı ve panik hareketlerden kaçınmalı. Dirençler 1.5950 ve üstte 1.6000 TL seviyelerinde. Destekler ise 1.5850 ve 1.5800 TL’de.

Haberin Devamı

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Amerika’dan sipariş almadı

Soru: Karsan’ın Amerika’dan sipariş aldığı haberleri doğru mu? Doğruysa bu şirketin bilançosunu nasıl etkiler? Bu konuda son gelişmeleri söyler misiniz? Harun SİLAR/İstanbul Cevap: Harun Bey, Karsan’ın New York taksi ihalesinde finale kalan V1 aracına ilişkin Amerika’daki Engelliler Derneği tarafından 5 bin adet ön sipariş alındığı haberleri şirket tarafından yalanlandı. Bu haberlerin basında yer aldığı ancak, Engelliler Derneği’nden herhangi bir sipariş alınmadığını belirtti. V1 aracının üretime girmesi hedeflenen 2013 yılından sonra 5 bin adedin engelli araçları satanlar tarafından talep edilebileceği yönünde bir niyet olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Piyasada pek çok yayın bulunuyor

Soru: Esra Hanım merhabalar. Yazılarınızı ilgi ile takip eden bir okurunuzum. Yaptığınız yorumlar gayet isabetli ve bilimsel nitelikte olduğu için öncelikle sizlere teşekkür ediyorum. Teknik analiz ve temel analiz konusunda bilgi edinebileceğim doküman listesi göndermenizi rica ediyorum. Kenan UFUK/İstanbul Cevap: Bu konuda piyasada pek çok doküman var. Ben size öncelikle borsanın ve Sermaye Piyasası Kurulu’nun web sitelerinde yer alan yatırımcı bilgilendirme kitapçıklarını tavsiye ederim.

28 Şubat’ta belli olacak

Soru: Hektaş hissem var. Temettü vereceğini duydum. Ancak miktarını ve zamanını bilmiyorum. Bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim. Yiğit SARP/İstanbul Cevap: Yiğit Bey, Hektaş hisse basına net 0,1336 TL nakit temettü dağıtacak. Dağıtım tarihi ise 28 Şubat tarihinde gerçekleştirilecek genel kurul toplantısında belirlenecek.

Kâr hedefinizle karşılaştırın

Soru: Esra Hanım, bir süredir sizi takip ediyorum. Önerdiğiniz hisseler arasından Bagfaş dikkatimi çektim. Uzun vadeli bir miktar yatırım yaptım. Şu ana dek iyi bir getiri elde ettim. Ancak henüz satmayı düşünmüyorum. Şirketle ilgili son gelişmeler nedir? Sizce kâr ettiysem satmam mı gerekir? Ne yapmam lazım? Bu konularda yardım rica ediyorum. Mehmet KETENCİ/İstanbul Cevap: Mehmet Bey, Bagfaş ile ilgili son gelişme 3.1 milyon dolarlık ihracat siparişi alması olarak bulunuyor. Şirket, Şubat ayında Romanya’ya gönderilmek üzere 5 bin ton DAP siparişi aldı. Ton başına fiyat 625 dolar olurken, ton başına 585 dolar olan son siparişe göre fiyat yüzde 7 artış gösterdi. Bu gelişme sonrası geçen hafta hissede bir miktar yükseliş oldu. Satım zamanınızı maliyetinize göre belirlediğiniz getiri ile vade hedefinize uygun gerçekleştirmeniz çok daha doğru. Bu yatırımdan elde ettiğiniz kâr, hedeflerinizli uyuşuyorsa satabilirsiniz.

Orta vadede beklentiler olumlu

Soru: Enka, Netaş ve Afyon Çimento hisse senetleri hakkında bilgilerinizi aktarmanızı istiyorum. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Barbaros ERMAN/istanbul Cevap: Barbaros Bey, Enka’da orta vadede olumlu beklentiler var. Bununla birlikte şirketin mali tabloları da bu beklentileri destekliyor. Yıllık bazda getirisine bakıldığında yüzde 11.90 getirisi var. Henüz olumlu beklentiler fiyata yansımış değil. Teknik açıdan ise orta ve uzun vade için trend yönü yukarı gözüküyor. Netaş ise yatırımcısının yüzünü güldüren hisselerin başında geliyor. Yıllık bazda getirisi yüzde 150.61. Bu yıl da olumlu beklentiler devam ediyor. Afyon Çimento için ise vadenin çok uzun olduğunu düşünüyorum. Olumlu beklentilerin olduğunu belirttiğim hisselerinin için maliyetiniz ve getiri hedefiniz önemli. Satım zamanının bu kriterler doğrultusunda vermeniz de fayda var.

Tahvil ihracı başarılı geçti

Soru: Esra Hanım, ben yurtdışı tahvillere yatırım yapıyorum. Sizden bu hafta Amerika’da yapılan tahvil ihracıyla ilgili ayrıntılı bilgi rica ediyorum. Hakan ALTAN/İstanbul Cevap: Hakan Bey, Amerika’da geçen hafta düzenlenen 10 yıl vadeli tahvil ihracı başarılı geçti. Bir önceki üç yıllık ihalenin başarısız geçmesinin ardından son ihaleye gelen talep miktarı beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Yabancı yatırımcıların ve merkez bankalarının talebini gösteren dolaylı teklifler toplam tüm satışın yüzde 71.3’ünü alarak rekor kırdı. Bu oran geçen ihalede yüzde 53.6 olurken son on ihale ortalaması ise yüzde 46.4 oldu. İhale sonrasında ikincil piyasada 10 yıllık tahvil faizi, yaklaşık 7 baz puanlık bir düşüşle yüzde 3.65 olarak gerçekleşti.

Borsayı ya da Kurul’u arayın

Soru: Esra Hanım lütfen cevaplayın. 2002 yılında koniteks hisse senetlerini aldım. Adana ticaret mahkemesi tarafından iflası Şirketin sahibi itiraz etmişti. Sonra hisseler borsa kotundan tamamen çıkarıldı. Hâlâ akibeti belli değil. Bu konuda bilgi verebilir misiniz? İrfan KULACI/Giresun Cevap: İrfan Bey, en doğru ve güncel bilgileri borsanın yatırımcı danışma merkezini arayarak ‘www.imkb.gov.tr’ ya da Sermaye Piyasası Kurulu’nun (www.spk.gov.tr) web adresinden yatırımcılar bölümüne ulaşarak edinebilirsiniz.

Gelişmeler olumlu

Soru: Rhea Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı hissem var. Şirket ile ilgili son gelişmeler nedir? Yeni haber var mı? Berk ALTINTAŞ/İstanbul Cevap: Berk Bey, Rhea Girişim, bağlı ortaklığı RML Lojistik’in Yunanistan’da kurulu ve uluslararası denizcilik işletmeciliği faaliyetleri yürüten bir şirketin tamamını satın almak üzere anlaşma imzaladığını açıkladı. Ayrıca Rhea Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı ile Yunanistan’ın Nel Lines şirketi, İstanbul Deniz Otobüsleri Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin (İDO) özelleştirme sürecine katılmak üzere “İDO Marmara Ege” konsorsiyumunu oluşturdu.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder