Esra Karayel G20, borsaları canlandıracak
HABERİ PAYLAŞ

G20, borsaları canlandıracak

Haberin Devamı

Avrupa Birliği Liderler Zirvesi’nden anlaşmanın çıkması piyasalara moral verirken küresel borsalar yükseldi

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda endeks, haftalık bazda yüzde 0.44 değer artışıyla 57 bin 42 puan seviyesinden kapanış gerçekleştirdi. Bu haftanın en önemli gündem maddesi Avrupa Birliği Liderler Zirvesi’ydi. Ayrıca açıklanan ekonomik veriler izlendi. Zirveden anlaşmanın çıkması küresel piyasalarda olumlu havanın esmesine neden oldu. Dünya borsaları yükselişe geçti. Endekse de alımlar geldi. Son bir haftada borsada banka endeksi yüzde 2.25 değer kaybederken sınai endeksinin yüzde 2.64 değer kazanması dikkat çekiciydi.

[[HAFTAYA]]

Para piyasalarında Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın açıklamaları dikkatle takip edildi. Başçı’nın 2011 4. Enflasyon Raporu ve TL’yi desteklemek için eylem planı, dövizde düşüşe neden oldu.
Bono piyasası: Gösterge olan 17 Temmuz 2013 vadeli tahvilde faizler olumlu hava ile küçük çaplı geriledi ve yüzde 9.76 seviyesinden kapattı.
Döviz piyasası: Dolar ve euro’da Merkez Bankası’nın açıklamaları sonrası değer kaybı yaşandı. Cuma günü dolar 1.7430 TL, euro ise 2.4680 TL seviyelerinden kapanış yaptı.

G20 zirvesi sonrasında küresel krize yönelik olumlu açıklamalar gelirse borsalardaki yükselişler hız kazanacak


GELECEK HAFTA NE OLACAK?


Piyasaların gözü bu hafta 3-4 Kasım’da yapılacak G20 (Dünyanın en büyük ekonomisinden 19’unu ve Avrupa Birliği temsilciliğini kapsar) Zirvesi’nde olacak. Zirve, küresel ekonomik ve mali sorunlara çözüm bulması bakımından önemli. Olumlu sonuçlar alınırsa küresel piyasalardaki iyimser hava ve borsalardaki yükselişler devam eder. Endekste ilk etapta 60 bine doğru hareket gerçekleştirir. Amerika’da açıklanacak faiz kararı ve tarım dışı istihdam verileri diğer önemli gündem maddeleri. Yurtiçinde ise perşembe günü Ekim ayı enflasyonu dikkatle izlenecek.

Para piyasalarında da G20 zirvesinin sonuçları etkili olacak. Amerika Merkez Bankası Fed’in ve Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararları izlenecek. Yurtiçinde Merkez Bankası’nın TL zorunlu karşılık oranlarını azaltması, piyasaya yaklaşık 11 milyar TL likidite sağlamış olacak.
Bono piyasası: Piyasada gösterge kıymet olan 17 Temmuz 2013 vadeli tahvil, yüzde 9.70-9.80 aralığında hareket gerçekleştirebilir.
Döviz piyasası: Dolarda direnç seviyesi 1.7450 TL ve destek ise 1.7400 TL seviyelerinde gözüküyor.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Sermaye azaltımı ve mali tablolar hisseyi düşürdü

Soru: Esra Hanım, her hafta gazetenizdeki köşenizi zevkle takip ediyorum. Size Favori hisse senetlerinin durum ile ilgili soru sormak istiyorum. Hisse senedinden 0.76 maliyetle elimde vardı. Kasım ayı başında sermaye azaltımı ile bedelli sermaye artırımına mı ne gitmiş. Buna göre elimdeki hisse senedi miktarı azaldı. Maliyet ise 2.26 görünüyor. Ne yapacağım, lütfen yardım edin. Aracı kurumlarda doğru düzgün bilgi vermiyorlar. İsmail GÜÇLÜ/İstanbul Cevap: İsmail Bey, Favori Dinlenme Tesisleri halka arz sonrası başarılı bir performans gösteremedi. Şirket, Nisan ayında eşanlı olarak sermaye azaltımı ve artırımı gerçekleştirmişti (Sermaye azaltım oranı yüzde 66.67, bedelli sermaye artırım oranı yüzde 483.75). Sermaye azaltımında teorik olarak bir kayıp yok. Azaltılan oran kadar hisse miktarı da düşüyor. Ancak hisse fiyatı azaltılan oran kadar artıyor. Bir örnekle açıklayayım. Piyasa fiyatı 4 TL olan ve yüzde yüz azaltılan sermayede hisse miktarınız azaltım öncesinde 10 bin adet ise azaltım sonucu hisse miktarı 5 bin ve hisse fiyatı 8 TL oluyor. Favori’nin son iki dönem mali tablolarına baktığımızda üç aylık ve sonrasında altı aylık verilerde zarar açıkladığı görülüyor. Şirketin uzun vadeli borçları dönem bazında artarken açıklanan zararda da yükseliş gerçekleşmiş. Hem son dönemde küresel piyasalardaki bozulmaların etkisiyle borsalardaki düşüş hem de şirketin finansal durumundaki bozulmalar, hisse fiyatını olumsuz etkiledi. Size verdiğim örneğe göre belirttiğiniz hisse miktarına uygun yeniden heseplayabilirsiniz. Bu hissede vade uzun. Hesaplamaya göre zararda değilseniz paranızı başka bir hissede değerlendirebilirsiniz. İhtiyacınız olmayan bir para ise uzun vade için bekleyebilirsiniz. Beklemeyi seçtiğiniz takdirde şirket bilanço dönemlerini ve açıklamalarını yakından takip edin.

Finansal giderler net kârı düşürdü

Soru: Esra Hanım, Otokar’la ilgili bilgi rica ediyorum. Son bilançosunu nasıl yorumluyorsunuz? Serhat KÜÇÜK/İstanbul Cevap: Serhat Bey, Otokar bu yılın üçüncü çeyreğinde yıllık bazda yüzde 77 ve çeyrek bazda yüzde 87 düşüsle 2 milyon TL net kâr rakamı açıkladı. İlk 9 aylık kâr rakamını yılın ilk yarısındaki güçlü performansı sayesinde geçen senenin aynı döneminin 4 katından fazla artırarak 32 milyon TL olarak gerçekleşti. Son bilanço döneminde satışlardaki güçlü artışa rağmen yüksek marjlı savunma araçlarının payının düşmesi ile gerçekleşen zayıf operasyonel kârlılık ve kambiyo giderleri nedeniyle oluşan yüksek finansal giderler, net kâr rakamını düşürdü.

Kiler’de vade uzun gözüküyor

Soru: Esra Hanım, 13 yaşındaki oğlumun eğitim masrafları için uzun vadede değerlendirebilmek adına sene başında halka arz edilen Kiler Mağazacılık hissesinden bir miktar 6.5 TL ortalama fiyattan hisse senedi aldım. Ancak Temmuz sonu Ağustos aylarında yaklaşık yüzde 50 civarında değer kaybetti. Uzun vade için yanlış hisse mi seçtim? Satıp borsa düşmüşken banka hissesine girsem daha doğru bir davranış mı olur? Sizce bahsettiğim hissenin gelecekteki durumu ne olur? Serdar ERÜNSAL/İstanbul Cevap: Serdar Bey, Kiler hisseleri borsaya geldiği ilk gün çok iyi bir performans gösterdi ve yüzde 21 yükseldi. En yüksek fiyatı Mart ayında 8 lira civarına ulaşan Kiler hisseleri, bugüne kadarki değer kayıplarıyla halka arz fiyatı olan 6 liranın da altına geriledi. Hisselerdeki bu gerilemenin nedenlerinden biri Kiler hisselerinin Katılım Endeksi’nden çıkarılması. Hisselerin endeksten çıkarılması ile işlem hacminin azalması ve bunun akabinde satış baskısının oluşmasında etkili oldu. Bununla birlikte şirketin son dönem mali tabloları da iyi değil. Zarar açıklaması ve finansal verileri olumsuz gözüküyor. Sizin vadeniz uzun olduğu için bir süre daha bekleyebilirsiniz.

Kısa vade için yön yatay gözüküyor

Soru: Esra Hanım, Bizim Toptan hissem var. Şirketin mali durumu hakkında bilgi verir misiniz? Hissede kısa vade için yön nedir? Mustafa KUTAY/İstanbul Cevap: Mustafa Bey, Bizim Toptan 2011 Ocak-Eylül döneminde 19 milyon 419 bin TL ana ortaklık kârı açıkladı. Şirket’in 2011 üçüncü çeyrek net kârı 2010 yılının üçüncü çeyreğine göre yüzde 19 azalarak 6 milyon 689 bin TL olarak gerçekleşti. Teknik olarak kısa vade için şirket hisselerinin yönü yatay gözüküyor.

Denizbank’a ikinci talip geldi

Soru: Esra Hanım Denizbank’ın satışı ile ilgili geçen haftalarda bilgi vermiştiniz. Bu konuda son gelişmeler nedir? Yiğit KERİM/İstanbul Cevap: Yiğit Bey, Dexia’nın vitrine çıkardığı Denizbank’a Körfez’den ikinci talip geldi. Birleşik Arap Emirlikleri’nin en büyük özel bankası Mashreq’in üst düzey yetkilisi Al-Ghurair, “Türkiye ile ilgili Denizbank fırsat olabilir” açıklamasını yaptı. Kısa vade için gelişmelerin ve açıklamaların yakından takip edilmesinde fayda bulunuyor.

Tat beklentilerden iyi bilanço açıkladı


Soru: Esra Hanım Tat Konserve hissesini dört aydan fazla bir zamandır tutuyorum. Halen maliyetimin altında işlem görüyor. Şirket bilançosunu açıkladı mı? Yorumunuz nedir? Hakkı YELTEN/İstanbul Cevap: Hakkı Bey, Tat Konserve beklentilerden daha yüksek üçüncü çeyrek sonuçları açıkladı. Şirket, 6 milyon TL net kâra ulaştı. Net satışlar 217 milyon TL ile piyasa beklentisi olan 199 milyon TL’nin üstünde gerçekleşti. Bu sonuçlara piyasanın tepkisi olumlu olacaktır. Kısa ve orta vade için şirket hisselerinde yön yukarı gözüküyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder