Esra Karayel Geri döndü, evlenmek istiyor
HABERİ PAYLAŞ

Geri döndü, evlenmek istiyor

Haberin Devamı

Orhan, Almanya’dan Türkiye’ye kesin dönüş yapmış. Bir yandan uyumda zorlanıyor, diğer yandan evlenme ve ev alma hayalleri var. Bana yazdı, ‘Hayallerimi hedefe dönüştürür müsün?’ dedi. Evine gittim. Planlamamızı yaptık. Seneye düğün var!

SORUN

- Orhan Çelik 35 yaşında. Birikimi, almak istediği 300 bin liralık eve yetmiyor.
- Düzenli biriktiremiyor. Harcadıktan sonra elinde kalanı kenara koyuyor.
- Kişisel harcamaya ve arkadaşlarla haftada bir yaptıkları toplantılara çok para harcıyor.
- Gıda harcaması gelirinin neredeyse 3’te 1’i
- Nişanlısıyla seneye evlilik konuşuyorlar. Fakat düğün masrafları korkutuyor.

[[HAFTAYA]]

Bekara buzdolabı boşamak kolay


Bekar olmanın dezavantajı ev yemeğinden mahrum kalmak. Anne yok, eş yok, evde yemek de yok. Daha bütçe, birikim işlerine girmeden Orhan’ın buzdolabına koştum. Bir açtım ki tam takır kuru bakır. Tahminlerim doğru çıktı. Büyük bir gıda masrafı bizi bekliyor. Bakalım bütçe neyi gösterecek?

HAYALİ

Evlilik hayatına kendi evinde başlamak

BÜTÇE YAPTIK


Oturduk bütçe yaptık. Gelir ve giderleri tek tek yazdık. Orhan’ın geliri 3300 lira. Onun deyimiyle ‘elde 510 lirası kalıyor.’ Bir sene sonra evlenmek isteyen biri için çok az. Bir şeylerin değişmesi şart.

ÇÖZÜM / GiDERİ KISACAK, 1000 liRA BİRİKECEK

‘Ay sonunda ne kalırsa’ mantığını bırakıp bir birikim hedefi koyduk Orhan’a. Ayda tam 1000 lira ayırabileceğini gördük. Maaşı eline gelir gelmez önce birikime ayrılan payı çıkaracak, sonra harcamaya başlayacak. Peki nereden gelecek bu 1000 lira? Giderleri kısacak.

Parayı ‘dışarıda yemek’


Akşama kadar çalışıp yorgun argın eve gelirmiş. ‘İnsan yemek yapmaya üşeniyor’ diyor. Orhan gıdaya ayda 900 lira harcıyor. 3300 lira gelirin 3’te 1’i gıdaya gidiyor. Burada sorun pirzola yemek değil, pirzolayı dışarıda yemek. Orhan karar verdi, dışarıda yemek yerine evinde pişiriverecek. Orhan, her fırsatta tatil yapıyor. Yıllık harcadığı parayı aya vurursak 150 liraya geliyor. Araştırmalar ‘yılda bir hafta düzenli tatil yapanların kalp krizi riski yüzde 30 düşüyor’ diyor. Bu anlamda sıkıntımız yok. Harcanan para da gelirine göre gayet makul.

Haftalık buluşmalar


Sıkıntı bu noktada başlıyor. Arkadaşlar ne kadar harcıyorsa sen de farkına varmadan o kadar harcıyorsun. Orhan, arkadaş grubuyla her hafta eğlenmeye gidiyor. Bu alışkanlığının ona ayda 800 liraya patladığını hesapladık. ‘Aaa ben haftasonları bu kadar harcadığımın farkında değildim’ dedi. Hemen müdahale ettim, evlilik hedeflerini hatırlatmam bile yetti.

Kişisel harcamalar

“Hediye geliyor, aman ben altta kalmayayım” diye diye Orhan’ın kişisel harcamaları aylık 500 TL’ye çıkıyor. Aldığı eşyaların çoğu pantolon, gömlek, kazak. Kendi yıkayıp ütülüyor. Giderlerini azaltma konusunda da ben yardım ettim. Doğru mekanizmaları kurunca, birikim yapmak gömlek kolu ütülemekten kolay aslında.

Evin borcu ağır

Orhan’ın hayali 300 bin liralık bir ev almak. Hem de 1 sene sonra. 150 bin TL birikimi var. “150 bin TL de kredi çekerim” diyor. 10 yıl vadede kredinin aylık ödemesi 2 bin, maaşı ise 3300 TL. Faturaları, aidatları, site masraflarını da koyunca nasıl ödeyecek bunu? “Gel 250 bin liraya bir ev al. 150 bin birikmişin üstüne 100 bin lira kredi çek. Aylık taksiti 1350 lira. Bu ödeme 3300 lira maaş için uygun” dedim. İkna oldu.

KREDİ NOTU OLUŞTURACAK


Orhan, Almanya’dan döneli 1 sene olmuş. Burada kredi kullanmamış ve kredi kartı da yok. Ev kredisi çekmeye gittiğinde bir bakacaklar ki Orhan’ın kredi notu da yok. Düşük bir limitle her ay düzenli ödeyebileceği bir kredi kartı edinmesini tavsiye ettim. İlk kartı olacağı için gelirinin iki katına kadar limit alabilir. Fakat illa 6 bin liralık kart alması gerekmez. 1000 liralık da olur, 500 liralık da.

UYUM

Kendisi de almanya’dan dönen Psikolog Zaza Yurtsever, almanya’dan dönmüş ve adapte olmuş arkadaşlarla zaman geçirmesini tavsiye etti. Belki haftasonu yüksek harcamalarının sebebi, böyle arkadaşlarının olmaması.

Ne değiştirdik?

- Giderlerini azalttık.
- Artık her ay 1000 lira biriktirebilecek.
- Daha da önemlisi birikim disiplinini hayatına oturttuk. Gelen paradan önce birikimi ayırıyor.
- Ev alma hayalini hedefe dönüştürdük. Üstelik uyku kaçırmayan, kontrol altında tutulabilecek bir borçla...
- Uyum sürecine yardımcı olabilecek önemli bilgiler aldık.

Orhan’da bu çalışkanlık ve kararlılık olduğu sürece ulaşamayacağı hedef yok. Üstelik burada kendi ülkesinde…

Sıradaki haber yükleniyor...
holder