Esra Karayel Gözler Amerika faizlerinde
HABERİ PAYLAŞ

Gözler Amerika faizlerinde

Haberin Devamı

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Borsada geçen hafta yönde, yurt dışında Amerika’da önemli şirketlerin açıkladığı bilançolar ve finansal reform paketi etkili oldu. Yunanistan’ın durumu ile ilgili gelişmeler de izlenmeye devam etti.
Yurt içinde ise Anayasa değişikliği görüşmeleri takip edildi. Endeks, Amerika’da şirketlerin olumlu ilk çeyrek bilançolarının yarattığı iyimser hava ile dış borsalara paralel yukarı hareket etti.
Ancak Amerika Başkanı Obama’nın finansal reform paketi, olumsuz karşılandı. Yunanistan’a dair endişelerin artması ise borsalara satış getirdi. Endeks, haftayı 58 bin 338’den kapattı.

Para piyasalarında küresel piyasaların seyri ve Yunanistan konusu takip edildi. Yunanistan’ın mayıs ayı sonuna kadar 10 milyar euro bulmak zorunda olması, piyasalarda endişe yarattı. Hazine, tahvil ihracıyla toplam 1.5 milyar lira borçlandı.
Bono piyasası: Piyasada gösterge olan 25 Ocak 2012 vadeli göstergede faizler yüzde 9.11’den kapandı.
Döviz piyasası: Dolar, Amerika’da iyi gelen bilanço rakamların desteğiyle yükselirken, Yunanistan’da artan risk durumu nedeniyle euro düştü. Dolar, 1.4840, euro ise 1.9830’dan kapanış yaptı.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Bu yılın ilk yazısında endeksin yönü konusunda küresel piyasaların etkisinde inişli çıkışlı seansların yaşandığı ve yönü orta vadede yukarı trend olan bir yıl öngörmüştüm.
Şu ana dek gelişmeler bu yönde gerçekleşti. Endekste yurt dışı piyasaların seyri etkili olmaya devam edecek. Çarşamba günü Amerika Merkez Bankası Fed’in faiz kararı takip edilecek.
Perşembe günü ise 2010 yılı birinci çeyrek büyüme verileri izlenecek. Yunanistan’ın Uluslararası Para Fonu IMF ve Avrupa Birliği ile görüşmeleri takip edilecek. Yurt içinde ise kapasite kullanım ve reel kesim güven endeks verileri önemli.

Para piyasalarında en önemli gündem maddesi Fed’in faiz kararı olarak bulunuyor. Ayrıca Yunanistan ekonomisi ile ilgili gelişmeler yakından izlenecek. Portekiz ve İspanya’da bankaların finansal durumu konusuna ait gelişmeler yakından takip edilecek.

Bono piyasası: Piyasada gösterge olan 25 Ocak 2012 vadeli tahvilde faizlerin yüzde 9.00-9.10 bandında hareket gerçekleştirmesi muhtemel gözüküyor.
Döviz piyasası: Dolarda dirençler 1.4850 ve daha üstte 1.4900 seviyesinde bulunuyor. Destekler ise 1.4800 ve daha altta 1.4750 seviyelerinde görünüyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder