Esra Karayel Gözler büyüme verisinde
HABERİ PAYLAŞ

Gözler büyüme verisinde

Borsa İstanbul Avrupa Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamalar sonrası yukarı hareketine devam etti.

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Küresel piyasalarda ve Borsa İstanbul’da yönde Avrupa Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamalar belirleyici oldu. Endeks geçen haftaki yazımda ifade ettiğim gibi 80-82 bin aralığına doğru hareket gerçekleştirerek cuma gününü 80 bin 397 puan seviyesinden kapattı.

[[HAFTAYA]]

Açıklamalar takip edildi

Haziran ayının en önemli gündem maddelerinden biri Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario (AMB) Draghi’nin açıkladığı kararlardı. Piyasalar tarafından olumlu değerlendirilmesi borsaya alımları getirdi. Para piyasalarında da Avrupa Merkez Bankası (AMB) kararları etkili oldu. Açıklamalar sonrası Dolar/TL kuru 2.12’ye yaklaştıktan sonra 2.10 seviyelerine kadar düştü. Gösterge faiz de (24 Şubat 2016) en düşük yüzde 8.20’yi gördü. Kapanış ise yüzde 8.15 seviyesi olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı

Dolar 2.07 desteğinde

Dolar/TL geçen hafta 2.09-2.11 seviyeleri arasında dalgalı seyir izledi. AMB’nin 10 baz puan faiz indirime gitme kararı sonrası düşüşle dolar/TL, önemli desteği olan 2.07 seviyesine geriledi.

Borsa İstanbul, faiz ve dövizin yönünde açıklanacak, ekonomik veriler etkili olmaya devam edecek.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Küresel piyasalarda olumlu hava devam ediyor. Borsa İstanbul’da endeks olumsuz bir gelişme olmadığı takdirde dalgalı seanslarla birlikte yukarı hareketine devam edecek. Endeksin işlem hacmi desteğiyle birlikte 80 bin seviyesinin üzerini görmesi olumlu.

Veri akışı önemli

Yatırımcılar tarafından ekonomik verilerin yakından takip edilmesinde fayda var. Endeks ilk etapta 80 bin 500 seviyesini zorlayacak. Olası olumsuz haber akışında ise önemli destek seviyesi 77 bin olarak gözüküyor.Para piyasalarında bu hafta gözler yurtiçinde açıklanacak ekonomik verilerde ve büyüme rakamlarında olacak. Büyüme rakamları sonrasında Merkez Bankası’nın bu ay yapılacak toplantısında faiz indirim kararı gelme ihtimali olabilir.

Dolar yatay seyirde

Dolar/TL’nin bu hafta gelişmelere bağlı olarak yatay seyir izlemesi muhtemel gözüküyor. Destekler 2.07-2.05 seviyelerinde, dirençler 2.09-2.11 seviyelerinde bulunuyor. Kısa vadede bu seviyeler arasında dalgalı hareketler gerçekleşebilir.

Haberin Devamı

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Teknik olarak yukarı gözüküyor

Soru: Akdeniz Güvenlik Hizmetleri’ni bir süredir tutuyorum. Şirketin sermaye artırımı konusunda bilgi verir misiniz. Artırım ne oranda yapılacak? Teknik olarak hissede yön ne gözüküyor? Cemal ŞEN/İstanbul Cevap: Akdeniz Güvenlik Hizmetleri, 100 milyon TL olan kayıtlı sermaye tavanı içerisinde mütalaa edilen 22 milyon 500 bin TL çıkarılmış sermayesinin yüzde 17.333 oranında 2013 yılı dağıtılabilir net kârından karşılanmak suretiyle, toplam 3 milyon 900 bin TL artışla 22 milyon 500 bin TL’den 26 milyon 400 bin TL’ye artırılmasına karar verdi. Teknik olarak hissede yön kısa ve orta vadede yukarı olarak gözüküyor. Bununla birlikte yukarı haraketlerde işlem hacmi desteği önemli.

KAP açıklamaları takip edilmeli

Haberin Devamı

Soru: Turkcell hissem var. Altı aydan fazla bir süredir tutuyorum. Genel kurulu ile ilgili son gelişmeler neler? Hüseyin KERİMOĞLU/İstanbul Cevap: Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Turkcell’e genel kurulun toplanması için süre verdi. Kurul Başkanı tarafından yapılan açıklamada, Turkcell’in geçen hafta gerçekleşmeyen genel kurulu sonrası, şirkete 31 Mart 2015’e kadar süre tanındığı ve genel kurulun bu süre içerisinde toplanmaması halinde SPK’nın genel kurul yetkilerini alacağı belirtildi. Bu gelişme şirketin, genel kurulunun toplanmasını belirgin bir takvime oturtması açısından olumlu bir gelişme olarak gözüküyor. Şirket hisselerinin orta ve uzun vade için Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamalarla birlikte takip edilmesinde fayda var.

Genel kurula bağlı

Soru: Enka’yı izliyorum. Şirket tarafından temettü avansı konusunda bir açıklama yapıldı mı? Bilal SERTOĞLU/İstanbul Cevap: Enka,temettü avansı için olağanüstü genel kurul kararı aldı. Enka İnşaat 19 Haziran’da olağanüstü genel kurul toplayarak 23 Ocak 2014 tarihli Sermaye Piyasası Kurulu düzenlemesi Kâr Payı Tebliği kapsamında, 2014 hesap dönemi için Kâr Payı Avansı dağıtımına karar vermek üzere yönetim kuruluna yetki verilmesini onaylayacak. Gelişmeleri ve şirket tarafından yapılan açıklamaları KAP’tan takip edebilirsiniz.,

SPK’ya başvuru yaptı

Soru: Denizbank’ta bono ihracı miktarı nedir? Karel’de de yeni bir anlaşma var diye duydum. Bunlar hakkında bilgi istiyorum. Emre EREN/İstanbul Cevap: Denizbank, halka arz edilmek üzere 89 gün vadeli 150 Milyon TL nominal değerli ve 179 gün vadeli 125 Milyon TL nominal değerli bonoların ihraç edilebilmesi için SPK’ya gerekli başvuruyu yaptı. Karel Elektronik, 400 adet sayisal telefon santrali için İçişleri Bakanlığı Jandarma Genel Komutanlığı Ankara Jandarma Tedarik Merkezi Komutanlığı ile 2 milyon 469 bin TL bedelli sözleşme imzaladı. Teslimatların Temmuz- Ağustos 2014 döneminde yapılması planlanıyor.

Yatırım hedefinize bağlı olmalı

Soru: Egeli&Co ilgili son gelişmeler nedir? İki aydır bekliyorum. Sizce daha ne kadar beklemeliyim? Yusuf KÜÇÜK/İstanbul Cevap: Egeli&Co Girişim Sermayesi, ‘Eurasia Enerji Yatırımları Anonim Şirketi’ unvanlı, 100 bin TL ödenmiş sermayeli yeni kurulacak şirkete yüzde 100 oranında iştirak edilmesine karar verdi. Şirketle ilgili son gelişme iştirak olarak gözüküyor. Hissenizde bekleme süresi, sizin yatırımınızı yaparken maliyetinizde ve hedef getirinize bağlı bulunuyor.

Amerika’da şirket kurdu

Soru: Ditaş Doğan hissem var. Yeni bir şirket kurduğu yönünde haberler var. İçeriği nedir? Ayrıntılı bilgi verir misiniz? Selim CAN/İstanbul Cevap: Ditaş Doğan, yüzde 100 oranında pay sahibi olduğu ve ürettiği ürünlerin, Amerika kıtasında satış ve pazarlama faaliyetlerini yürütecek, 100 bin dolar sermayeli, Ditas America LLC unvanlı şirketin kuruluş işlemleri Amerika Birleşik Devletleri’nin New Jersey eyaletinde tamamladığını açıkladı. Uzun vade için gelişme olumlu.

Fabrika yatırımını bitirdi

Soru: Eczacıbaşı Yapı’nın son yatırımı hakkında bilgi verir misiniz? Orta vade için teknik olarak yönünü de öğrenmek istiyorum. Hakan SARIHAN/İstanbul Cevap: Eczacıbaşı Yapı, Rusya’da kurulu, yüzde 100 sermayesine sahip olunan ‘Vitra Bathroom Product LLC’ ünvanlı şirketin bağlı ortaklığının seramik sağlık gereçleri üretimi amacıyla yapmakta olduğu fabrika yatırımını bitirdi. Fabrikanın 250 bin adet üretim kapasitesi var. Hissede teknik olarak kısa vade için yön yatay.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder