Esra Karayel Gözler ekonomik verilerde
HABERİ PAYLAŞ

Gözler ekonomik verilerde

Haberin Devamı

Dış borsalar Avrupa’daki olumsuz veri akışıyla düşerken endeks, siyasi gelişmelerin etkisiyle düşüşten az etkilendi

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda endeks, geçen hafta 82 bin 452 puan seviyesinden kapanış gerçekleştirdi. Yurtdışı borsalar, Avrupa tarafından gelen olumsuz veri akışı nedeniyle kayıplar yaşadı. Endeks ise yurtiçinde yaşanan olumlu siyasi gelişmelerin etkisiyle dışarıdaki satışlardan daha az etkilendi.

Bankalarda kayıp yüzde 1.8

Borsada sektör bazında baktığımızda en fazla kayıp bankacılık sektör endeksi hisselerinde gerçekleşti. Bankacılık yüzde 1.8 değer kaybetti. Sanayi hisselerinde ise değer kaybı yüzde 0.5 oldu. Para piyasalarında yurtdışı ekonomik veriler takip edildi. Geçen haftaki yazımda da belirttiğim gibi faizlerde küçük çaplı bir yükseliş gerçekleşti. Tahvil piyasasında kısa ve orta vadeli kıymetlerde faizler, 5-7 puan artarken uzun vadeli kıymetler yatay seyir izledi.

Güney Kıbrıs moralleri bozdu

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Standart and Poor’s (S&P) tarafından Güney Kıbrıs’ın kredi notunu iki basamak düşürmesi, olumsuz karşılandı. Gösterge olan 7 Ocak 2015 vade yüzde 6.22 bileşikten kapattı.

[[HAFTAYA]]

Borsa, faiz ve döviz yönünde yurtiçinde Merkez Bankası’nın kararı yurtdışında ise açıklanacak veriler etkili olacak


GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Piyasalar yoğun veri akışının olduğu bir haftaya daha giriyor. Endekste orta vadede önce 86 bin 500 ve sonra 90 bin zirve hedefi geçerliliğini koruyor. Bu hafta salı günü Merkez Bankası’nın faiz kararı önemli. Cuma günü ise dış ticaret açığı verileri takip edilecek.

Avrupa verileri önemli


Güney Kıbrıs tarafından gelecek açıklamalar, borsalarda yönde etkili olacak. Fransa ve İngiltere’den gelecek büyüme rakamları da endeksin yönünde etkili olacak diğer önemli veriler olarak bulunuyor. Veri akışı dikkatli izlenmeli.Para piyasalarında haftanın en önemli gündem maddesi Merkez Bankası’nın faiz kararı olarak bulunuyor. Bankanın faizleri ve koridoru değiştirmesi beklenmiyor. Yurtdışında ise Amerika ve Avrupa tarafında açıklanacak ekonomik veriler takip edilecek.

Faizde direnç 6.26 seviyesi


Piyasada gösterge olan 7 Ocak 2015 vadede 6.26 seviyesinden gelen tepkilerle 6.08 seviyesine kadar geri çekilmeler görebiliriz. Bu seviye kırılırsa 6.00 noktası diğer önemli destek seviyesi olarak bulunuyor.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM


Zarardan kâra geçti

Soru: Esra Hanım, Deva kârını açıkladı mı? Sizin yorumunuz nedir? Gürkan SEVİL/İstanbul Cevap: Gürkan Bey, Deva 2012 yılı 4. çeyrek kârını açıkladı. Şirket bir önceki yılın aynı döneminde elde ettiği 11.5 milyon TL zarardan, 7.3 milyon TL kâra geçti. Buna göre 2012 sonunda, bir önceki yıl gerçekleşen 15.6 milyon TL zarardan, 34.2 milyon TL kâra geçti. Güçlü bilanço sonuçları, orta ve uzun vade için olumlu beklentiler yaratıyor. Kısa ve orta vade için şirket hisselerinin takip edilmesinde fayda var.

Yatırım teşvik belgesi aldı

Soru: Esra Hanım, Pınar Su hissesini orta vade için yani 3-4 ay tutarım diye almıştım. Şirket yeni bir anlaşma yaptı diye duydum. Bu konuda bilgi verir misiniz? Faruk SİPAHİOĞLU/İstanbul Cevap: Faruk Bey, Pınar Su ile ilgili son gelişme yatırım teşvik belgesi alması olarak bulunuyor. Pınar Su Sakarya-Hendek tesislerinde yapacağı çeşitli tevsi yatırımları için 14 milyon TL tutarında yatırım teşvik belgesi aldı. Orta ve uzun vade için şirket hisselerinin işlem hacmiyle birlikte takip edilmesinde fayda bulunuyor.

Orta vade için takip edilmeli

Soru: Esra Hanım, Kelebek Mobilya’nın yatırım teşvik belgesi aldığını duydum. Doğru mu? Kemal SERTAN/İstanbul Cevap: Kemal Bey, Kelebek Mobilya gerçekleştirdiği kapasite artırımı ve teknolojik değişimi yatırımları için Ekonomi Bakanlığı’na başvurmuş olup, 3.65 milyon TL tutarındaki yatırım için yatırım teşvik belgesi aldığını açıkladı.

GETİRİ HEDEFİ ÖNEMLİ


Soru: Esra Hanım, Arsan ile ilgili son gelişmeler nedir? Yazılarınızda satış için hedef fiyattan bahsediyorsunuz. Hissemde satış için hedef fiyatı nasıl belirlemem gerekiyor? Yiğit SEZGİN/İstanbul Cevap: Yiğit Bey, Arsan bağlı ortaklığı Arsan Dokuma Boya’nın doğalgaz yakıtlı 8.78 MWm gücündeki termik kojenerasyon tipindeki otoprodüktör santraline ilişkin lisans başvurusu olumlu sonuçlandığını ve lisans aldığını açıkladı. Hissenizde satış için hedef fiyatı belirlerken getiri hedefiniz önemli. Hissenin teknik analizine bakarak (son bir yılda gördüğü en yüksek ve en düşük fiyatlara da bakılmalı) fiyat belirlemek gerekiyor.

SENDİKASYON YAPTI

Soru: Esra Hanım, Akbank hissem var. Uzun vadeli yatırım yaptım. Banka ile ilgili son gelişmeler neler? Kredi aldığını duydum. Doğru mu? Hüseyin CAN/İstanbul Cevap: Hüseyin Bey, Akbank 790 milyon euro ve 348 milyon dolar karşılığı iki dilimden oluşan yaklaşık 1.4 milyar dolar sendikasyon kredisi sağladı. Hisselerin orta ve uzun vade için endekse paralel getiri potansiyeli bulunuyor.

Piyasa şartlarına bağlı

Soru: Esra Hanım, Türk Telekom halka arzıyla ilgili bir gelişme var mı? Şener AK/İstanbul Cevap: Şener Bey, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, şirketin yaklaşık yüzde 6.68 oranındaki hissesinin halka arzının zamanlamasının piyasa şartlarına göre tespiti konusunda Türk Telekom İhale Komisyonu’nun yetkilendirildiğini bildirdi.

Orta vadede yön yukarı

Soru: Esra Hanım, Doğan Holding ile ilgili son haberler neler? Semih ATA/İstanbul Cevap: Semih Bey, Doğan Holding bağlı ortaklığı Aslancık Elektrik Üretim A.Ş’nin sermayesinin tamamı nakden karşılanmak suretiyle yapacağı 60 milyon TL tutarındaki sermaye artırımına ilişkin olarak payına isabet eden 15 milyon TL’lik rüçhan hakkını kullanma kararı aldı. Ayrıca şirket bağlı ortaklığı Doğan Enerji’de aynı sermaye artırımında payına düşen 5 milyon TL’lik yeni pay alma hakkını kullanmaya karar verdi. Gelişmeleri KAP’tan takip edebilirsiniz.

KAP’tan izleyebilirsiniz


Soru: Esra Hanım, Alyağ hissesini takip ediyorum. Şirketle ilgili yeni bir haber var mı? Bu haberleri nereden okuyabilir, takip edebiliriz? Semih YASİN/İstanbul Cevap: Semih Bey, Alyağ sahibi olduğu Gürtaş Tarım Enerji’deki payının tamamını şirketin bağlı ortaklığı Altınyağ Biodizel’e elde edilecek fonu, iştirak sermaye avansı olarak kullanılmak suretiyle 14.931.424 TL’ye satma kararı aldığını açıkladı. Borsada işlem gören şirketlerle ilgili bilgilere ve açıklamalara Kamuyu Aydınlatma Platformu (www.kap.gov.tr) adresinden takip edebilirsiniz.

İşlem hacmiyle birlikte izleyin


Soru: Esra Hanım, Anadolu Efes hissem var. Şirketin kârı nasıl geldi? Berk YANKI/İstanbul Cevap: Berk Bey, Anadolu Efes 2012 4. çeyreğinde piyasa beklentisini bir miktar altında 25.3 milyon TL net kâr açıkladı. Buna göre şirketin 2012’de kârı bir önceki yıla göre yüzde 78 artışla 606.9 milyon TL oldu.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder