Esra Karayel Gözler ekonomik verilerde
HABERİ PAYLAŞ

Gözler ekonomik verilerde

Haberin Devamı

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Borsada geçen hafta endeks, dalgalı seyir izledi. Amerika verileri ve dış borsaların seyri, yönde etkiliydi. İçte ise Merkez Bankası faiz toplantısı takip edildi.

Amerika’da büyük şirketlerin olumlu bilançoları, dış borsalarla birlikte endekse de alımlar getirdi. Yeni tarihi zirve yaparak 60 bin hedefine çok yaklaşan endeks, bu seviyelerden kâr satışlarıyla karşılaştı.
Cuma günü ise Amerika’da işsizlik başvurularının beklenmedik şekilde artmasıyla küresel ekonomiye yönelik endişeler tekrar arttı. Endeks, dış borsalara paralel gelen satışlarla 58 bin 224 seviyesinden kapattı.

Para piyasalarında da yurtiçinde Merkez Bankası faiz toplantısı sonrası açıklamalar izlendi. Yurtdışında ise Amerika ekonomik verileri takip edildi. Merkez Bankası faizleri beklendiği gibi değiştirmedi. Ancak önceki açıklamalara kıyasla birkaç ay sonra sıkılaştırmaya gidileceğinin ipuçlarını verdi.
Bono piyasası: Piyasada gösterge olan 16 Kasım 2011 vadeli gösterge vadede faizler, yüzde 9.00 seviyesini test ettikten sonra cuma gününü 8.88’den kapattı.
Döviz piyasası: Dolar, ekonomik verilere bağlı olarak düşüşle 1.4780, euro ise 2.0000 seviyesinden kapanış yaptı.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Piyasalarda ekonomik verilerin olumlu gelmesiyle başlayan iyimser hava devam ediyor. Ancak Amerika’da zayıf gelen istihdam verileri, ekonomik toparlanmanın henüz istihdama yansımadığını gösteriyor. Türkiye’de de benzer bir durum var.
İstihdam toparlanmadan, ekonomilerde kalıcı bir iyileşme beklemek doğru değil. Bununla birlikte orta vadede bu veride iyileşme beklentileri var. Türk mali piyasalarında olumlu hava devam edecek.
Bu hafta içte en önemli gelişme, perşembe günü Merkez Bankası’nın beklenti anketi olacak. Amerika’da ise konut ve dayanıklı tüketim malı sipariş verileri önemli.

Para piyasalarında da Merkez Bankası anketi ve anayasa değişikliği teklifinin görüşülmesi nedeniyle siyasi açıklamalar yakından takip edilecek. Amerika ekonomik verileri izlenecek.
Bono piyasası: Piyasada gösterge olan 16 Kasım 2011 vadeli tahvilde faizlerin yüzde 8.95-8.85 bandında hareket gerçekleştirmesi muhtemel gözüküyor.
Döviz piyasası: Amerika ekonomik verileri ve tahvil piyasasındaki hareketler izlenecek. Dolarda dirençler 1.4800 ve daha üstte 1.4850 seviyesinde bulunuyor. Destekler ise 1.4750 ve daha altta 1.4700 seviyelerinde gözüküyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder