Esra Karayel Gözler faiz kararlarında
HABERİ PAYLAŞ

Gözler faiz kararlarında

Haberin Devamı

Küresel piyasalar İsviçre Merkez Bankası’nın beklenmedik kararı ile şok etkisi yaşarken borsa düştü

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Borsa İstanbul’da endeks, ekonomik verilere ve açıklamalara göre dalgalı seyirle hareket etti. Yurtiçinde işsizlik verileri takip edildi. Yurtdışında ise Amerika’da enflasyon verileri izlendi. İsviçre Merkez Bankası’nın kararı ise olumsuz etkisi ile gündeme oturdu.

Piyasalar geçici şok oldu

Uluslararası piyasalarda İsviçre Merkez Bankası’nın minimum kur uygulamasını bırakması (euronun 1.20 franktan öteye değer kazanmasını önleyen politika) şok etkisi yarattı. Borsalara satış geldi. Endeks 87 bin 416 seviyesinden kapattı. Para piyasalarında da İsviçre Merkez Bankası kararı etkili oldu. Altın, karar sonrası yükselişe geçti. Tahvil ve bono piyasasında alıcılı seyir devam etti. Piyasada iki yıl vadeli gösterge tahvilin faizi (24 Şubat 2016) yüzde 7.49 seviyesinden kapattı. Merkez Bankası 22 Ocak 2015 vadeli tahvil ihalesine 9.6 milyar TL teklif geldi.

Dolar dalgalı seyir izledi

Dolar/TL hafta genelinde 2.27 ve 2.33 seviyeleri arasında hareket gerçekleştirdi. Cuma gününü ise 2.32 seviyesinden kapatarak sonlandırdı.

[[HAFTAYA]]

Endeks, faiz ve kurun yönünde yurtiçi ve yurtdışı merkez bankalarının faiz kararları etkili olacak


GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Piyasalar, ekonomi gündeminin yoğun olduğu bir haftaya girdi. İsviçre Merkez Bankası kararının baskısı devam edecek. Gözler ekonomik verilerde olacak. Avrupa Merkez Bankası’nın açıklamaları önemli. İsviçre’de yapılan Dünya Ekonomik Forumu izlenecek.

Önemli destek 87 binde

Teknik olarak endekste önemli destek seviyesi 87 binde bulunuyor. Olumlu haber akışında ise ilk direnç 89 bin seviyesinde görünüyor. Kısa vadede endeskte hedef ise 90 bin seviyesi olarak gözüküyor. Para piyasalarında yatırımcılar Merkez Bankası’nın faiz kararını dikaktle izleyecek. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ilk kez Bakanlar Kurulu’na başkanlık edecek. Avrupa Merkez Bankası’nın tahvil alım programı hakkında vereceği karar da önemli. Yatırımcılar tarafından takip edilmeli.

Dolarda direnç 2.33

Dolar/TL’de direnç 2.33 seviyesinde bulunuyor. Tahvil bono piyasasında iki yıl vadeli gösterge (24 Şubat 2016) vadede faizler, yüzde 7.38-7.50 aralığında seyir izleyebilir.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Teknik olarak yön yukarı gözüküyor


Soru: İş Bankası’nın son tahvil ihracı ile ilgili ayrıntılı bilgi verir misiniz? Orta vade için teknik olarak yön nasıl gözüküyor. Yusuf KURTEL/İstanbul Cevap: İş Bankası, tarafından toplam 860.5 milyon TL nominal değerli 75 ve 241 gün vadeli banka bonolari ile 96.8 milyon TL nominal değerli 383 gün vadeli iskontolu tahvil ihracı gerçekleştirdi. Hissede yön orta vadede yukarı gözüküyor.

Açıklamalarla birlikte izleyin

Soru: Tümosan’da son gelişmeler nedir? Mehmet Can ILGAZ/İstanbul Cevap: Tümosan, bünyesinde tren hızlı tren ve demiryolu materyal ve ekipmanlarının üretilmesi, satışı bakım ve onarımı işlerinin yapılması amacı ile yurtiçi ve yurtdışı firmalar ile ortak proje ortak girişim ve/veya teknoloji transferi yapılması hususunda görüşmeler yapmak üzere yönetim kurulunun yetkilendirilmesine karar verdi. Kısa ve orta vade için hisssenizi açıklamalarla birlikte takip etmenizi tavsiye ederim.

Satış ve bayilik anlaşması yaptı

Soru: Atlantik Petrol Ürünleri hissem var. Bir süredir tutuyorum. Şirket yeni bir anlaşma imzaladı diye duydum. Bilgi verir misiniz? Şenol ÜSTÜN/İstanbul Cevap: Atlantik Petrol Ürünleri ve Parlak Petrol Ürünleri arasında yıllık bin ton motor yağları, endüstriyel yağlar ve gres yağları satış ve bayilik anlaşması imzaladı. Konu ile ilgili açıklamaları Kamuyu Aydınlatma Platformu (www.kap.gov.tr) sitesinden takip edebilirsiniz.

Bedelli sermaye artışı tamam

Soru: Afyon Çimento’nun bedelli sermaye artışı onaylandı mı? Ahmet GÖRÜL/İstanbul Cevap: Sermaye Piyasası Kurulu, Afyon Çimento’nun bedelli sermaye artışı başvurusunu onayladı. Şirket, 3 milyon TL nominal hissesini 100 milyon TL’ye çıkarmayı hedeflediğini daha önce duyurmuştu. Hisse başına 1 TL’den 97 milyon TL fon yaratılması hedefliyor. Şirket fonla yeni kuracağı fabrikayı finanse etmeyi planlıyor. Hacimle birlikte izlenmeli.

Geçen yıla göre düştü


Soru: Anadolu Hayat’ın son prim üretimi ile ilgili yorumunuz nedir? Cevat TEKİN/İstanbul Cevap: Anadolu Hayat, Aralık’ta 51 milyon TL brüt hayat prim üretimi gerçekleştirdi. Önceki yıla göre Aralık prim üretimi yüzde 23 arttı. 2014’te toplam prim üretimi 365 milyon TL olarak geçen yıla göre yüzde 8 düşük oldu. Tüketici kredilerindeki ciddi yavaşlama ve artan mevduat oranları nedeniyle yıllık gelir sigortalarından çıkışlar prim üretimindeki düşüşte etkili oldu. Diğer yandan üçüncü çeyrek itibarıyla şirketin prim üretimi, geçen yılın aynı dönemine kıyasla büyüme göstererek kârlılık açısından olumlu bir görünüm sergiliyor.

Maliyet ve getiri hedefine göre

Soru: Sabancı Holding’i tutuyorum. Holdingin yeni hedefleri konusunda açıklama var mı? Sizce vadem ne olsun? Hilmi CAN/İstanbul Cevap: Sabancı Holding üst düzey yetkilileri tarafından 2015’te Sabancı Topluluğu olarak 1.4 milyar dolarlık yatırım yapmayı planladıklarını, bunun yarısının enerjiye, ardından çimento ve sanayiye gideceği ifade edildi. Hissenizde vade konusu, sizin yatırımınızda maliyetiniz ve hedef getiri fiyatınıza göre belirlenmelidir. Teknik olarak ise hissede yön, orta ve uzun vade için yukarı gözüküyor.

THY’nin yolcu sayısı artıyor

Soru: Türk Hava Yolları'ndan yapılan son açıklamalar hakkında bilgi verir misiniz? Erdem PALA/İstanbul Cevap: Türk Hava Yolları tarafından yapılan son açıklama yolcu sayısı konusunda bulunuyor. Şirket üst düzey yetkilileri, 2015’te yolcu sayısında yüzde 17-18 artış beklendiği ve filoya sipariş verilmiş 35 uçağın ekleneceğini ifade ettiler.

Anlaşma için onay aldı

Soru: Ford Otomotiv’in lisans anlaşması ile ilgili gelişmeleri nedir? Derin TEKSEN/İstanbul Cevap: Ford Otomotiv üst düzey yetkilileri, Jiangling Motors Corporation ve bu şirketin iştiraki JMC Heavy Duty Vehicle şirketlerine Ford marka kamyonların üretimi ve satış sonrası hizmetleri ile ilgili olarak JMC markalı araçlarda kullanılmak üzere teknoloji lisans anlaşmasının yürürlüğe girmesi için gerekli olan onayın Çin resmi makamlarından alındığını açıkladı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder