Esra Karayel Gözler merkez bankalarında
HABERİ PAYLAŞ

Gözler merkez bankalarında

Haberin Devamı

Küresel piyasalar OPEC toplantısı sonrası yükselişe geçerken Borsa İstanbul yeni rekorlar kırdı

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Yatırımcılar tarafından yurtdışında Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) kararı ve dış borsalar izlendi. OPEC toplantısından sonra petrol fiyatları son dört yılın en düşüğüne geriledi. Amerika borsaları rekor seviyelere çıkarken endekse de kuvvetli alımlar geldi.

Kısa vadeli hedef tuttu

Petrol fiyatındaki düşüşün cari açığın azalması ve enflasyonun düşmesi gibi önemli etkileri var. Gelişmenin Türk ekonomisine olumlu etkileri nedeniyle borsa, öngördüğüm 85 bin 500 hedefini kırdı ve 86 bin 168’den kapanış yaptı. Para piyasalarında OPEC kararı sonrası Türk Lirası değer kazanırken dolar/TL düştü. Hafta içerisinde 2.20 ve 2.22 seviyeleri arasında dalgalı seyir izledi. Cuma’yı ise 2.22’den kapattı. Yatırımcılar tarafından Merkez Bankası’nın Enflasyon Raporu Sunumu izlendi. Sunumda, faiz indirimlerine devam edibileceği açıklaması, bono faiz oranlarını düşürdü.

Faizler düşme eğilimindeydi

Piyasada gösterge olan iki yıl vadeli (24 Şubat 2016) tahvil, en yüksek yüzde 7.73, en düşük yüzde 7.56 seviyesini gördü. Haftayı ise yüzde 7.56’dan kapattı.

[[HAFTAYA]]

Borsa İstanbul’da endeks kısa vadede düzeltme hareketi ile birlikte yükselişine devam edecek

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Borsa İstanbul’da işlem hacmi desteğiyle birlikte kuvvetli çıkış sonrası bir miktar kâr satışları gelebilir. Endeksin düzeltme hareketiyle yükseliş hareketine devam etmesi daha sağlıklı olur. Kısa vadeli direnç seviyesi 86 bin 400 seviyesinde gözüküyor. Kâr satışlarında ise 85 bin 500 ve 84 bin 500 önemli destek konumunda.

Gözler yurtdışında

Yeni ayın ilk haftasında Amerika’da açıklanacak tarım dışı istihdam verisi izlenecek. Salı Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen’in basın açıklaması dikkatle takip edilmesi gereken önemli konu başlıkları. Para piyasalarında da ekonomik veriler ve merkez bankaları izlenecek. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi’nin basın konferansı önemli. Tahvil ve bono piyasasında iki yıl vadeli gösterge (24 Şubat 2016) vadede faizlerin yüzde 7.45-7.56 aralığında seyir izlemesi muhtemel gözüküyor.

Dolar desteğine doğru

Dolar/TL, geçen hafta öngördüğümüz gibi 2.22 desteğini kırarak 2.20’yi test etmişti. Bu hafta da veri akışına bağlı olarak aynı aralıklarda hareketler izleyebiliriz.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Kısa vadede yön yatay gözüküyor


Soru: Akdeniz Güvenlik Hizmetleri’nin son aldığı ihale konusunda bilgi verir misiniz? Teknik olarak kısa vade için yönü nedir? Yavuz IŞIK/İstanbul Cevap: Akdeniz Güvenlik Hizmetleri, Estram Hafif Rayli Sistemler Ulaşım Özel Güvenlik Hizmeti Alımı ihalesinin sözleşmesini 3 ay süreli olarak 1 milyar 175 milyon 993 bin bedelle imzaladı. Teknik olarak kısa vade için yönü yatay gözüküyor. Orta vadede ise işlem hacmi artışı desteğiyle yön yukarı olarak bulunuyor.

Tahvil ihracı için başvuru yaptı

Soru: Yapı Kredi Bankası’nı takip ediyorum. Bankanın Sermaye Piyasası Kurulu’na başvurusu olmuş. İçeriği hakkında bilgi verir misiniz? Salih YÜCE/İstanbul Cevap: Yapı ve Kredi Bankası tarafından 178 gün vadeli 400 milyon TL nominal değerli bono ve 420 gün vadeli 100 milyon TL nominal değerli değişken faizli tahvillerin halka arz edilerek ihraçlarının gerçekleştirilmesi için Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuruda bulunuldu. Gelişmeleri ve ilgili açıklamaları Kamuyu Aydınlatma Platformu (www.kap.gov.tr) sitesinden takip edebilirsiniz.

Satış anlaşması gerçekleşti


Soru: Doğuş Otomotiv’in geçen haftalarda yaptığı satış anlaşması ile ilgili bilgi verir misiniz? Akın SELİM/İstanbul Cevap: Doğuş Otomotiv LPD Holding’deki payını LeasePlan’a sattı. Şirket, araç kiralama şirketi LPD’deki yüzde 49’luk payının 23.9 milyon euro’ya LeasePlan Coorporation NV’ye satışı için anlaşma imzaladı.

Üç yıl vadeli ihraç

Soru: Akfen Holding tahvil ihracı ile ilgili ayrıntılı bilgi istiyorum. Cemal ŞENYUVA/İstanbul Cevap: Akfen Holding daha önce onaylanan 200 milyon TL’lik tahvil ihraç limitinden arta kalan 60 milyon TL’lik tahvilin halka arz yöntemi 3 yıl vadeli ihracı için Sermaye Piyasası Kurulu’na başvurdu. Hatırlanacağı üzere Akfen Holding 140 milyon TL nominal değerli 3 yıl vadeli, 3 ayda bir değişken kupon ödemeli, 325 baz puan ek getiri oranlı tahvil ihracını bu yılın başında tamamlamıştı. Elde edilecek nakdin kısa vadeli borçların geri ödemesinde kullanılması muhtemel gözüküyor.

Proje için kredi sağladı


Soru: Zorlu Enerji kredi anlaşması yapmış. Bu konuda bilgi verir misiniz? Can ALP/İstanbul Cevap: Zorlu Enerji, yüzde 100 oranında hissedarı olduğu Zorlu Rüzgar Elektrik Üretim tarafından Osmaniye’de kurulması planlanan 80.3 MW kurulu güce sahip Saritepe ve Demirciler rüzgar enerjisi santrali projelerinin finansmanında kullanılmak üzere kredi sağladı. Toplamda 81.3 milyon euro tutarında olan projenin finansmanı için kredi anlaşması imzaladı.

Oranlar revize edildi


Soru: Park Madencilik hissem var. Silopi Elektrik birleşmesinde değiştirme oranları konusunda bilgi verir misiniz? Murat KIZIL/İstanbul Cevap: Park Madencilik, Silopi Elektrik birlesmesinde birleşme ve değiştirme oranlarının küçük yatırımcının yararına değiştirildiğini açıkladı. Buna göre birleşme oranı yüzde 72.2’ye revize edilirken (yüzde 74.19) değiştirme oranı da 0,206757’ye revize edildi (0,186914). Hatırlanacagı üzere hissedarların 4.20 hisse fiyatından ayrılma hakları bulunuyor. Revize edilmesi yatırımcılar açısından olumlu gözüküyor.

Satış maliyet ve hedefe bağlı


Soru: Lokman Hekim ile ilgili son gelişmeler hakkında bilgi istiyorum. Sizce bu hissede satım fiyatı nedir? Tarık YILMAZ/İstanbul Cevap: Lokman Hekim, 2002’den bu tarafa Ankara’da adresinde faaliyet gösteren ‘Lokman Hekim Etlik Hastanesi’nin kira süresinin bitmesi nedeniyle yapılan görüşmeleri sonuçlandırdı ve toplam 10 yıllık kira sözleşmesi imzaladı. Hissenin satış fiyatı, sizin maliyetinize ve getiri hedefinize bağlıdır. Yatırımınızı hangi vade ve getiri için yaptıysanız teknik analiz yöntemiyle satış fiyatı belirlemenizde fayda var.

Kârı beklentilerin üzerinde

Soru: Koza Altın’ın son dönem bilançosu nasıl geldi? Melih DEMİR/İstanbul Cevap: Koza Altın son dönem bilançosunda yıllık 100 milyon TL net kâr açıkladı. Net kâr gerileyen nakit maliyetler ve yüksek finansal gelirler sonucunda beklentilerin de üzerinde geldi. Proje için kredi sağladı

Sıradaki haber yükleniyor...
holder