Esra Karayel Ilk hedef 60 bin seviyesi
HABERİ PAYLAŞ

Ilk hedef 60 bin seviyesi

Haberin Devamı

Borsa, faizler ve döviz yurtdışı gelişmelere odaklı seyir izlerken yurtiçinde olumlu ekonomik veriler açıklandı

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda endeks, geçen hafta da yurtdışı piyasalara odaklı seyir izledi. Avrupa Birliği Liderler Zirvesi’nde alınan kararların yetersiz kalması ve Avrupa ülkelerinde kredi notlarında zayıflama, kaygıları artırdı. Bununla birlikte mal ve ürün piyasasında (emtia) geçen hafta yaşanan değer kaybı da piyasaları olumsuz etkiledi. Yurtiçinde çok olumlu ekonomik verilerin açıklanmasına rağmen endeks, dünya borsalarına paralel değer kaybetti. Endeks geçen haftayı yüzde 4 kayıpla 51 bin 666 puan seviyesinden kapattı.

[[HAFTAYA]]

Para piyasalarında ekonomik veriler izlendi. Amerika Merkez Bankası Fed’in toplantısı takip edildi. Banka faizde değişikliğe gitmedi.
Bono piyasası: Tahvil-bono piyasasında geçen hafta işlem hacmi çok düşük gerçekleşti. Kısa vadeli tahvillerde bir miktar satış oldu. Yeni gösterge olan 4 Aralık 2013 vadeli tahvil, cuma gününü yüzde 10.29 seviyesinden sonlandırdı.
Döviz piyasası: Merkez Bankası kurdaki yükselişi tutmak için piyasadaki parayı (likiditeyi) kısmaya devam ediyor. Dolar 1.8810 TL, euro ise 2.4520 TL seviyesinden kapanış yaptı.

Piyasaların yurtiçi dinamiklere dönmesi durumunda endekste ilk etapta 60 bin seviyesi test edilebilir

GELECEK HAFTA NE OLACAK?


Türkiye ekonomisine ilişkin geçen hafta açıklanan veriler, ekonomik gidişata ilişkin iyi sinyaller veriyor. İşsizlik oranının son on yılın en düşük seviyesine inmesi ve Türkiye’nin yüzde 8.2 ile dünyanın en hızlı büyüyen ikinci ekonomisi olması orta vadede olumlu beklentiler yaratıyor. Ancak kısa vadede yurtdışı piyasalara odaklı hareket eden endeks, henüz bu olumlu verilere tepki vermedi. Bu aşamada yatırımcılara tavsiyem orta vade için portföylerinin yüzde 30’unu borsa kalanı ise bono ve repoda değerlendirilmeleri yönünde. Hisselerinizi beklentisi olan sektörlerden seçin.

Para piyasalarında bu hafta perşembe günü Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı takip edilecek. Bankanın gösterge faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor.
Bono piyasası: Yeni gösterge kıymet olan 4 Aralık 2013 vadeli tahvilde faizler, yüzde 10.20-10.50 aralığında hareket gerçekleştirebilir.
Döviz piyasası: Avrupa ve Amerika tarafından gelecek veriler, TL için önemli olmaya devam edecek. Dolarda direnç 1.8850 TL, destek ise 1.8800 TL seviyesinde bulunuyor.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Temel analizde kullanılır

Soru: Esra Hanım, fiyat kazanç oranı ve piyasa değerinin defter değerine oranı nedir? Bunların rakamsal oranı kaçta olmalıdır. Biraz açıklarsanız sevinirim. Ozan AKSOY/İstanbul Cevap: Ozan Bey fiyat-kazanç oranı; şirketin piyasa değerinin yıllık bazda net kârının kaç katı olduğunu gösterir. Hisse senedi fiyatlarının hisse başına düşen net kâra oranıdır. Hissenin değerinin düşük ya da yüksek olduğunu gösterir. Genel olarak düşük çıkması tercih edilir. Bununla birlikte oranın düşük veya yüksek olduğu aynı sektörde faaliyet gösteren diğer şirketlerin Fiyat kazanç oranı ile veya sektörün ortalama fiyat kazanç oranı ile karşılaştırılması sonucunda anlaşılır. Piyasa değeri/defter değeri ise hisse senedinin piyasa değerinin özsermayeye bölünmesiyle bulunan orandır. Piyasa değerinin şirketin öz varlığının kaç katı olduğunu gösterir. Düşük çıkması olumludur.

Temettü dağıtma zorunluluğu var


Soru: Esra Hanım, borsada işlem gören ve kurul kaydında olan halka açık şirketlerin temettü dağıtma zorunluluğu bulunuyor mu? Sinan DEMİR/İStanbul Cevap: Sinan Bey, Kurul kaydında bulunan ve payları borsada işlem görmeyen halka açık şirketlerin ilgili dönem sonunda faaliyetlerini kâr ile sonuçlandırması durumunda da, hesap dönemi kârından kanunlara göre ayrılması gereken yedek akçeler ile vergi, fon ve mali ödemeler ve varsa geçmiş yıl zararları düşüldükten sonra kalan dağıtılabilir kârın yüzde 20’sinden az olamamak üzere nakit temettü dağıtma zorunlulukları bulunuyor. Bunun dışında sadece Kurul kaydında bulunan ortaklıklar için ara dönem mali tabloları üzerinden kâr dağıtımı ilgili Tebliğ’de belirlenen şartları sağlamaları durumunda mümkün.

Üretim tesislerini genişletiyor

Soru: Türk Traktör hissem var. Takip ettiğim kadarıyla sizin de önerdiğiniz hisseler arasında yer alıyor. Şirket ile ilgili son gelişmeleri ve ayrıntılı görüşünüzü istiyorum. Doğan CANERTUNÇ/İstanbul Cevap: Doğan Bey, şirket tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada, Türk Traktör 8.1 milyon dolar bedelle Sakarya’da bulunan Yataş ve Süntaş Sünger’den 156 bin 956 metrekare yüzölçümlü arsayı satın aldığını duyurdu. Satın alma şirketin uzun vadeli büyüme planları çerçevesinde üretim tesislerinin genişletilmesi amacı ile yapıldı. Türk Traktör kapasitesinin üzerinde üretim yapıyor. Şirket geçen haftalarda Otokar ile olan montaj işbirliği anlaşmasını yurtiçi traktör pazarındaki canlılığın devam etmesi beklentisi ile 2012 yılı Haziran ayına kadar uzatmıştı. Türk Traktör’ün üretim tesislerini genişletmesi kararını olumlu buluyorum. Bununla birlikte bu yatırım, Türk traktör pazarının orta ve uzun vadede güçlü büyümesine önemli bir işaret olarak gözüküyor. Son on yılda, Türk traktör pazarı ortalama 35 bin adet seviyesinde gerçekleşti. 2011 yılında rekor kırarak yıllık yüzde 55 büyüme ile 57 bin adete çıkması bekleniyor. Türk Traktör ise yüzde 50 payı ile pazar lideri konumunda bulunuyor.

Yükselen faizlere rağmen iyi

Soru: Esra Hanım, Sinpaş’ın son satış rakamları ile ilgili rakamları verir misiniz? Sizin yorumunuz nedir? Burak ERSEN /İstanbul Cevap: Burak Bey, Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı 2011 yılında 1259 konut satışı ve 1513 konut devri gerçekleştirdi. Şirketin 2011’in ikinci yarısında ise konut satışı 491’i, konut devirleri ise 443 seviyesinde gerçekleşti. Yükselen faiz oranlarına ve belirsiz makro ortama rağmen konut satışlarının beklentileri aşmasını olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyorum.

Sektörde olumlu beklentiler var


Soru: Ülker Bisküvi hisse senedi son zamanlarda iyi bir yatırım mı? Alınmalı mı ? Elimizde varsa satılmalı mı? Yardımcı olursanız sevinirim. İyi çalışmalar. Elif ERİŞ/İstanbul Cevap: Elif Hanım, Yıldız Holding bünyesinde bulunan Ülker Bisküvi son dönemde alınan kararlarla ana faaliyet alanı unlu mamuller üretimine odaklandı. Sermaye Piyasası Kurulu, Ülker Bisküvi’nin, Birlik Pazarlama, Fresh Cake Gıda ile İdeal Gıda Sanayi ve Ticareti devralma yoluyla birleşmesine onay verdi. Bu gelişme şirketin iştirak yapısının basitleştirilmesi açısından olumlu gözüküyor. Hisse teknik olarak bir süredir yatay seyirde. Orta vade için prim yapma potansiyeli var. Şirketin yatırımları ve mali yapısı olumlu beklentiler yaratıyor. Eğer orta vade için düşünüyorsanız bu seviyelerden alım yapabilirsiniz. Satım zamanı konusunda bir cevap verebilmem için maliyetinizi bilmem gerekiyor. Maliyetiniz ve getiri hedefinize göre karar vermelisiniz.

Borsayı ya da SPK’yı arayın

Soru: 1989 yılında Enka Holding’ten belirli bir miktar hisse senedi aldım. 1996 yılına kadar hiçbir şey yapmadım. Beni 1996 yılında arayıp hisselerimi sermaye artırımına gidildiği için hisse senetlerimi elimden alıp sermaye artırımına dahil belgeler gönderdiler. O tarihten bu yana hiç bir haber alamadım hisselerimle ilgili. Altı ay önce aradım ve durumu anlattım. Hiç bir şekilde yardımcı olmadılar. Bana yardımcı olursanız sevinirim. Arslan SİPAHİ/İstanbul Cevap: Arslan Bey, belirttiğiniz konuda size en sağlıklı bilgileri verecek yer İstanbul Menkul Kıymetler Borsası ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) yatırımcı bilgilendirme merkezleri olarak bulunuyor. Hukuki açıdan almanız gereken bilgeleri bu merkezlerden almanız daha yerinde olur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder