Esra Karayel ilk hedef 89 binde
HABERİ PAYLAŞ

ilk hedef 89 binde

Haberin Devamı

Borsa İstanbul’da endeks yurtdışında Amerika yurtiçinde ise sanayi verilerine odaklı seyir izledi

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Piyasalar Amerika’da açıklanan tarım dışı istihdam ve işsizlik verisini izledi. Tarım dışı verisinin beklentinin üzerinde, işsizlik oranının beklentilerin altında gelmesi ise borsalara alımları getirdi. Yurtiçinde beklenmedik şekilde gerileyen sanayi üretimi verisine rağmen endeks alıcılı bir haftayı geride bıraktı.

Endeks direncini test etti

Borsa İstanbul’da endeks 88 bin 300 önemli direnç seviyesini test etti. Cuma gününü ise 87 bin 648 puan seviyesinden kapattı. Hafta genelinde ise borsada yüzde 2.6 yükseliş gerçekleşti. Para piyasalarında ekonomik veriler takip edildi. Merkez Bankası 16 Ocak vadeli repo ihalesi ile piyasaya 17 milyar lira verdi. İki yıl vadeli gösterge tahvilin faizi (24 Şubat 2016), Hazine’nin düzenlediği ihalelere gelen güçlü talep ile hızlı geriledi ve yüzde 7.44’den kapattı.

Dolar/TL geriledi

Amerika’da açıklanan tarım dışı istihdam verisi sonrası dolar/TL 2.29 seviyesinden kapattı. Avrupa’da açıklanan verilerin kötü gelmeye devam etmesi ve Yunanistan odaklı sorunların gündemdeki yerini koruması ile euro düştü.

[[HAFTAYA]]

Piyasalarda olumsuz bir haber akışı olmadığı takdirde teknik olarak ilk direnç 89 bin seviyesinde


GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Borsa İstanbul’da endeksin dalgalı hareketlerle birlikte yukarı hareketine devam etmesi muhtemel gözüküyor. Olası olumsuz bir haber akışı olmadığı takdirde, 87 bin seviyesinin üzerinde kalındığı sürece, kısa vadede hedef 89 bin seviyesi olarak bulunuyor. Bu seviye işlem hacmiyle geçilirse ikinci hedef 90 bin seviyesi olarak gözüküyor.

Olumsuz haberlerde 85 bin 500

Kısa vadeli düşünen yatırımcılar olumsuz haber akışında 87 bin, orta vadeli düşünen yatırımcılar ise 85 bin 500’ü satış noktası olarak belirlemeli. Para piyasalarında Amerika Merkez Bankası Fed’in açıklamaları yine ön planda olacak. Bankanın geçen hafta ilk faiz artırımı için sabırlı olacakları açıklaması piyasaları bir miktar rahatlatmıştı. Ekonomik veriler izlenmeye devam edecek. Dolar/TL’de ilk direnç 2.31, destek ise 2.28 seviyesinde bulunuyor.

Alıcılı seyre devam

Tahvil bono piyasasında iki yıl vadeli gösterge (24 Şubat 2016) vadede faizlerin yüzde 7.30-7.40 aralığında seyir izlemesi muhtemel gözüküyor.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM


Bilet fiyatları düşebilir

Soru: Türk Hava Yolları ile ilgili son gelişmelerden haberdar olmak istiyorum. Hisseyi sene sonuna doğru aldım. Bir müddet daha beklemeyi düşünüyorum. Sizce ne kadar beklemem gerekiyor? Cemil AKŞİT/İstanbul Cevap: Türk Hava Yolları ile ilgili son gelişme bilet fiyatlarını düşürmesi olarak bulunuyor. Şirket üst düzey yetkilileri tarafından yapılan açıklamada düşen petrol fiyatlarının maliyetlerini azalttığı bunun sonucunda petrol maliyetinin toplam maliyet içerisindeki payının yüzde 38’den yüzde 34’e düştüğü belirtildi. Bu düşüşün de bilet fiyatlarına yansıyacağı ifade edildi. Düşük bilet fiyatları Türk Hava Yolları biletlerine otomatik olarak yansıtılıyor. Hissenizi satım fiyatınızda karar verirken maliyetiniz ve hedef fiyatınız önemli. Bunları belirlemeden yatırım yapmamanızda fayda var. Teknik ve temel analiz yöntemleri ile fiyatlama yapmalısınız.

Başvurusu onaylandı


Soru: Euro Trend Yatırım Ortaklığı’nın sermaye artırımı başvurusu olmuş. Sermaye Piyasası Kurulu tarafından onaylandı mı? Plaspak Kimya’da son haberler nedir? Haluk ÜSTÜN/İstanbul Cevap: Euro Trend Yatırım Ortaklığı, iç kaynaklardan bedelsiz ve tahsisli sermaye artırımı başvurusu Sermaye Piyasası Kurulu tarafından onaylandı. Plaspak Kimya’da ise yeni bir anlaşma haberi var. Şirket, Monomer Extruder Makine Mühendislik ile 550 bin euro bedelle Monomex marka çift vidalı Co-Rotate Extruder makinesi sözleşmesi yüzde 20 sipariş avansı, yüzde 80 makine tesliminde ödeme koşullarıyla imzaladı.

Orta vadede yatay


Soru: Diriteks Tekstil’de sermaye artırımı gerçekleşti mi? Orta vade için hissede yön nedir? Akbank hissem var. Bankada son gelişmeler nedir? Serkan YÜCEL/İstanbul Cevap: Diriteks Tekstil, 7 milyon 150 bin TL TL olan çıkarılmış sermayesinin yüzde 100 oranında tamamı nakit karşılığı olmak üzere 14 milyon 300 bin TL’sına çıkartılmasına ve mevcut ortakların rüçhan haklarında bir kısıtlama yapılmamasına karar verdi. Orta vade için hissede teknik olarak yön yatay olarak gözüküyor. Akbank, takipteki krediler portföyünün 248.5 milyon TL tutarındaki bölümü, 40.3 milyon TL bedel karşılığında Girişim Varlık Yönetimi’ne sattığını açıkladı.

Lisans anlaşması tamam

Soru: Ford Otomotiv’i takip ediyorum. Şirketin lisans anlaşması ile ilgili gelişmeler nedir? Derin TEKSEN/İstanbul Cevap: Ford Otomotiv üst düzey yetkilileri, Jiangling Motors Corporation ve bu şirketin iştiraki JMC Heavy Duty Vehicle şirketlerine Ford marka kamyonların şasi, kabin ve parçalarının tasarımı, üretimi ve satış sonrası hizmetleri ile ilgili olarak JMC markalı araçlarda kullanılmak üzere teknoloji lisans anlaşmasının yürürlüğe girmesi için gerekli olan onayın Çin resmi makamlarından alındığını açıkladı.

Ocak’ta sevkiyatlar tamamlanacak

Soru: Bagfaş’ta yeni sipariş alımı olmuş. Bu konuda bilgi verir misiniz? Cihan BERK/İstanbul Cevap: Bagfaş, Trammo, Chemagagrar ve Teotrade firmalarından Avrupa’ya ihraç edilmek üzere toplam tutarı 4 milyon 849 bin dolar olan 8 bin ton Di Amonyum Fosfat gübresi, 3 bin ton Amonyum Sülfat gübresi ve 5 bin ton sülfürik asit siparişleri aldı. Sevkiyatların Ocak’ta tamamlanması planlanıyor.

Şube açılışı gerçekleşti

Soru: Aselsan Makedonya’da şirket mi kurdu? Bu konu hakkında bilgi verir misiniz? Cem EGEMEN/İstanbul Cevap: Aselsan, ‘Aselsan Makedonya Koridor-10 Otoyolu Ücret Toplama Sistemi Projesi Subesi’ adı altında Makedonya Cumhuriyeti’nde bir şube açtı. Şube, şirketin Makedonya Karayolları İdaresi ile imzaladığı proje kapsamındaki taahhütlerini yerine getirmek üzere kuruldu. Açıklamaları Kamuyu Aydınlatma Platformu (www.kap.gov.tr) sitesinden takip edebilirsiniz.

Teknik olarak yön yatay

Soru: Şişe Cam’ın kredi notu ile ilgili açıklamayı kaçırdım. Bu konuda bilgi verir misiniz? Teknik olarak kısa vade için hissenin yönü nedir? Can DEMİR/İstanbul Cevap: Şişe Cam, Saha Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri tarafından hazırlanan Kurumsal Yönetim Derecelendirme Raporu doğrultusunda şirket, yüzde 92.78 notu ile derecelendirildi. Kısa vadede teknik olarak yön yatay gözüküyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder