Esra Karayel Kademeli alış gelebilir
HABERİ PAYLAŞ

Kademeli alış gelebilir

Haberin Devamı

Küresel piyasasalar Amerika Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamalarla moral bulurken borsalara alım geldi

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?


Küresel borsalarda Amerika Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke’nin parasal teşviklerin devam edeceği şeklindeki açıklamaları, olumlu karşılandı.

Risk almaya devam

Ben Bernanke’nin “genişleyici para politikasına devam” mesajı sonrası küresel piyasalar tekrar risk alma moduna geri döndü. Endeks yurtdışı borsalara gelen alımlara paralel yükselerek 73 bin 921 puandan kapattı. piyasalarında da yurtdışı açıklamalar takip edildi. Bernanke’nin açıklamalarıyla dolar endeksi değer kaybetse de yurtiçinde değerlenmeye devam etti. Dolarda yeni tarihi zirve seviyesi olan 1.9736 test edildi.

Merkez ihalelere devam etti

Merkez Bankası 3 milyar 650 milyon dolar döviz satım ihaleleri yaptı. Dolar haftayı düşüşle 1.95’ten kapattı. Tahvil piyasasında sert satışlar devam etti. Gösterge tahvilde faiz yüzde 9.13 oldu.

[[HAFTAYA]]

Endeksin dalgalı seyirle birlikte kademeli alışlarla kısa vade için direnç seviyelerine doğru yukarı hareket etmesi muhtemel


GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Küresel piyasalardaki olumlu havanın sürmesi durumunda borsada yön yukarı gözüküyor. Borsa İstanbul 100 endeksinde (BIST 100) bu hafta dalgalı seanslarla birlikte yönün yukarı olması muhtemel gözüküyor. Endekste kuvvetli direnç seviyesi 75 bin 800’de bulunuyor.

Önemli destek 73 binde

Piyasalarda olumsuz haber akışı olduğu takdirde endekste önemli destek 73 bin seviyesinde. İkinci destek ise 71 bin 300’de. Para piyasalarında Amerika’da açıklanacak ekonomik veriler takip edilecek. Amerika’da genişleyici para politikasına devam kararı sonrası geçen hafta yükselen tahvillerin seyri yurtiçi tahvillerinin seyri açısından önemli. Yatırımcılar izlemeli.

Dolarda 1.95 seviye önemli

Merkez Bankası müdahalelerine devam edecek. Dolarda geri çekilmelerin kalıcılığı için 1.95’te bulunan desteğin kırılması ve 1.93 seviyesinin görülmesi gerekiyor.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Gelişmeler olumlu gözüküyor

Soru: Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı hissem var. Bir süre daha tutmayı düşünüyorum. Son bilgiler neler? Oktay SERTOĞLU/İstanbul Cevap: Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Oratklığı Bakırköy projesinde 553 milyon TL gelir payı teklifi aldı. Şirket geçen hafta yapılan ihalede, Akzirve-Ege-Ozkar konsorsiyumu tarafından 1.2 milyar TL toplam gelir hedefi ve yüzde 45.9 hasılat payı yoluyla en yüksek teklif olarak 553 milyon TL’lik teklifi aldı. Bu proje için temel değer 196 milyon TL olarak belirlendiğinden, verilen teklif yüzde 64 brüt kar marjina denk geliyor. Proje için alınan yüksek teklif, şirketin değerini destekleyeceğinden olumlu bir gelişme olarak gözüküyor.

Yeni yatırım kararı aldı

Soru: Ford Otosan hissem var. Uzun bir süredir tutuyorum. Düşüşte satmadım. Şirket yatırım kararı aldı diye söylentiler var. Bu konuda bilgi verir misiniz? Eren KAMİL/İstanbul Cevap: Ford Otosan üst düzey yetkilileri tarafından fikri mülkiyet hakları tamamen Ford Otosan’a ait yeni Ecotorq motor için 100 milyon dolarlık bir yatırım kararı alındığını ve yatırımın büyük kısmının bu yıl gerçekleştirileceğini açıklandı. Gelişmeleri KAP’tan takip edebilirsiniz.

KAP’tan takip edebilirsiniz

Soru: Şirket bilgilerine nereden ulaşabiliriz? Serpil CAN/Bursa Cevap: Borsada işlem gören şirketler ile ilgili bilgilere Kamuyu Aydınlatma Platformu (www.kap.gov.tr) adresinden ulaşabilirsiniz.

Proje son aşamasında

Soru: Tüpraş için son gelişmeler konusunda yardımınızı rica ediyorum. Hissede satım zamanı nedir? Bu konuda da yönlendirmenizi istiyorum. Uğur ALTAN/İstanbul Cevap: Tüpraş, İzmit Rafineri’sinde yaptığı 2.7 milyar dolarlık Fuel Oil Dönüşüm Projesi (RUP) yatırımında ana ekipmanların tümünün sahaya ulaşması ile montaj çalışmalarında son aşamaya gelindiğini, projenin yüzde 77.5’inin tamamlandığını açıkladı. Projenin tamamlanması şirketin kârlılığına olumlu etki yapacak. Bu nedenle önemli bir seviyesinin bitmesi orta ve uzun vade için hissede hareketlenmeye neden olabilir. Hissede satım zamanını belirlerken sizin maliyetiniz ve hedef getiri fiyatınıza göre önemli iki kriter bulunur. Bu iki kritere göre ve teknik analiz yöntemini kullanarak öncelikle bir hedef fiyat belirlemeniz gerekiyor.

Menkul kıymet ihracı var

Soru: Garanti Bankası’nın menkul kıymet ihracı ile ilgili bilgi verir misiniz? Turgut KERETE/İstanbul Cevap: Garanti Bankası toplam 1 milyar euro veya muadili tutara kadar ipotek teminatli menkul kıymet ihraç edeceğini açıkladı. Banka toplam 1 milyar euro veya karşılığı tutarda ipotek teminatlı menkul kıymet ihracı için genel müdürlüğü yetkilendirme kararı aldığı Bankadan yapılan açıklamada, bir veya birden fazla ihraç suretiyle gerçekleştirilecek, çesitli tertip ve vadelerde, piyasa kosullarına göre belirlenecek sabit veya değişken faiz oranlarına sahip ihraçların; halka arz edilmeksizin, yurtiçinde, yurtdışında veya nitelikli yatırımcılara veya tahsisli satış yöntemi ile gerçekleştirilebileceği ifade edildi.

KAP’tan takip edebilirsiniz

Soru: Aksa Akrilik ile ilgileniyorum. Son gelişmeler hakkında bilgi verir misiniz? Kemal SALTIK/İstanbul Cevap: Aksa Akrilik yüzde 60 oranında iştiraki olan Ak-Tops Tekstil’in ellerinde bulunan hisseleri dışında kalan yüzde 40’ını 10.5 milyon dolara satın almaya karar verdiğini açıkladı. Şirket, Ak-Tops Tekstil’in pay sahiplerine teklif sunacak ve işlem pay sahiplerinin verecekleri cevaba göre süreç belli olacak, Gelişmeleri Kamuyu Aydınlatma Platformu’ndan takip edebilirsiniz.

İştiraki anlaşma imzaladı

Soru: Anadolu Efes’i tutuyorum. Olumlu bir açıklama ya da gelişme var mı? Serhat ENVER/İstanbul Cevap: Anadolu Efes’in yüzde 33.33 oranındaki iştiraki Anadolu Etap, meyve suyu konsantresi üretimi yapan Penkon’un yüzde 100 hissesini 36.5 milyon euro bedelle almak için anlaşma imzaladı. İşlem gerekli onayın alınmasının ardından tamamlanacak. Bu geliş

Yeni sözleşme imzaladı

Soru: Netaş hissem var. Bir ay önce aldım. Bir kaç ay daha tutmayı düşünüyorum. Yeni bir anlaşması var diye duydum. Bu konuda bilgi istiyorum. Celal SERPEK/İstanbul Cevap: Netaş bağlı ortaklığı Probil Bilgi İşlem, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi temini ve teslimi konusunda Adalet Bakanlığı ile 3.045.000 TL tutarında sözleşme imzaladı. Orta ve uzun vade için işlem hacmiyle birlikte hissenizi takip etmenizi tavsiye ederim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder