Esra Karayel Merkez'in faiz kararı önemli
HABERİ PAYLAŞ

Merkez'in faiz kararı önemli

Haberin Devamı

Piyasalar bu hafta yurtiçinde cari açık, yurtdışında ise Avrupa’da yayılmaya başlayan borç krizini izledi

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

*Borsada en önemli gündem maddesi yurtiçi cari işlemler dengesi idi. Bu veri, beklentiler dahilinde geldi. Şike soruşturmaları devam ederken spor hisselerinde hareketlilik dikkat çekti. Yurtdışında ise İtalya’dan gelen kötü haberler ve Avrupa’da borç krizinin yayılma endişeleri, borsalara satışları getirdi. Amerika’da açıklanan ikinci çeyrek bilançoları izlendi. Google gibi büyük şirketlerin kârları yüksek geldi. Kredi derecelendirme kuruluşlarının Amerika’nın kredi notuna ilişkin uyarısı, borsalarda yükselişi engelledi. Endeks bu gelişmelerle 62 bin 635’ten kapattı.

[[HAFTAYA]]

*Para piyasalarında açıklanan ekonomik veriler takip edildi. Avrupa’daki borç krizi ‘güvenli liman’ olarak nitelendirilen altına talebi yükseltti. Yurtiçinde Cumhuriyet altını 564 lira, çeyrek altın ise 141 liradan alıcı buldu.
Bono piyasası: Gösterge olan 20 Şubat 2013 vadeli tahvilde faizler yüzde 8.87 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.
Döviz piyasası: Parite, geçen hafta son dört ayın en düşük seviyesine (1.3960) indi. Daha sonra toparlandı. Dolar Cuma günü 1.6490 TL, euro ise
2.3290 TL seviyesinden kapanış yaptı.

Yurtiçinde Merkez Bankası’nın faiz kararı, yurtdışında ise Amerika verileri ve Avrupa borç krizi takip edilecek

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

*Bu hafta yurtiçinde en önemli gündem maddesi 21 Temmuz Perşembe yapılacak toplantıda Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun faiz kararı olarak bulunuyor. Piyasalar, Amerika’nın kredi notunun düşürülebileceğine ilişkin açıklamalar sonrası baskı altında. Bu nedenle Amerika’da açıklanacak veriler önemli. Bu hafta konut başlangıç ve ikinci el konut satış verileri izlenecek. Ayrıca şirket bilançoları da takip edilecek. Geçen hafta uluslararası önemli bir aracı kuruluşun Türkiye piyasası için alım vermesi, olumlu haber akışında endekste alımları destekleyecektir.

*Para piyasalarında Merkez Bankası’nın faiz toplantısı önemli. Hazine bu hafta üç ihale yapacak. Amerika ekonomisinde zayıflığın sürmesi ve yeniden tahvil alım programlarının konuşulmaya başlaması, Türkiye’ye olan ilgiyi artırıyor. Altında yıl sonuna kadar kademeli olarak yükseliş sürecek.
Bono piyasası: Gösterge olan 20 Şubat 2013 vadeli tahvilde faizler, yüzde 8.80-8.85 aralığında hareket gerçekleştirebilir.
Döviz piyasası: Dolarda dirençler 1.6500 TL ve 1.6550 TL, destekler ise 1.6450 TL ve 1.6400 TL seviyelerinde.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Yeni anlaşma imzaladı

Soru: Esra Hanım yorumlarınızla bize çok yardımcı oluyorsunuz. Anel Telekomünikasyon’da son gelişmeler ve sizin yorumunuz nedir? Bu hissede
sizce vade ne gözüküyor? Ersin KURAN/İSTANBULCevap: Anel Telekomünikasyon ile ilgili son gelişme İtalya’da kurulu Seiwa Marine Electronics Company unvanlı şirketle Distribütörlük anlaşması imzalaması olarak bulunuyor. Anlaşma uyarınca üretilen
denizcilik sektörü ürün ve ekipmanlarının, Pazarlama, Satış ve Satış Sonrası hizmetler bütününü icra etmek üzere Türkiye için yetki aldı. Gelişmeler olumlu. Orta vade için işlem hacmiyle izlemenizde fayda var.

Projeleri olumlu beklenti yaratıyor

Soru:
Esra Hanım İş Gayrimenkul hissem var. Satmak için ne kadar bekleyeyim? Hisseyle ilgili bilgi verir misiniz? Gürkan ALP/İstanbul Cevap: Gürkan Bey, son iki otel satın alımı sonrasında İş Gayrimenkul otel segmentinden elde ettiği kira geliri, yıllık toplam kira gelirinin yüzde 13’üne ulaştı. Bu oran 2010 yılında yüzde 8 seviyesindeydi. Şirketin uzun zamandır beklenen İzmir projesi imar planı onaylandı. Bayraklı İzmir’de bulunan karm(ofis, AVM, konut) projenin imar planı Haziran 2011’de onaylandı. Bu da şirketin inşaat ruhsatı için başvuruda bulunabileceği anlamına geliyor.
Şirketin verdiği bilgiye göre İzmir projesi gelecek yılın ilk çeyreğinde başlayacak. Ayrıca şirket bu yılın dördüncü çeyreğinde Tuzla bölgesinde operasyon merkezi ve karma projelere başlamayı planlıyor. Satım kararı sizin maliyetinize ve getiri hedefinizebağlı. Bununla birlikte bu olumlu gelişmeler orta vadede şirket finansallarına olumlu yansıyacaktır.

Süper marketlere odaklanacak

Soru: Esra Hanım, Migros ile ilgili düşünceleriniz neler? Şirketin finansal durumunu nasıl yorumluyorsunuz? Can BAŞAR/İstanbul Cevap: Can Bey, Migros 2011 yılının ilk çeyreğinde 134 milyon TL net zarar açıkladı. Türk Lirası’nın Mart 2011 sonu itibarıyla euro karşısında yaklaşık yüzde 6.5 değer kaybetmesi finansal durumunu olumsuz etkiledi. Çünkü Migros’un ağırlıklı olarak euro açık pozisyonun olması nedeniyle net kur farkı gideri yaklaşık 131 milyon TL olarak gerçekleşti. Bu da net dönem kârını çok olumsuz etkiledi. Beklentinin altında gerçekleşen birinci çeyrek sonuçları ardından Migros ikinci çeyrekte Şok mağazalarını 600 milyon TL karşılığında sattı. Şirket ana işkolu olan süpermarket operasyonlarına daha fazla odaklanmayı hedefliyor.

Olumlu gelişmeler var

Soru: Şişe Cam’da yeni bir gelişme var mı? Sedef GÜL/İstanbul Cevap: Sedef Hanım, Şişe Cam bağlı ortaklığı Paşabahçe Cam’ın aktifinde bulunan Beykoz gayrimenkullerinin Paşabahçe Cam’ın kısmi bölünmesi suretiyle devir alınmasına, bu bölünme işleminin Şişe Cam ile Beykoz gayrimenkullerinin güncel piyasa değerlerinin baz alınarak gerçekleştirilmesine karar verdi. Ayrıca devir alma nedeniyle Şişe Cam’ın sermayesinin artırılması karşılığında çıkarılacak hisse senetlerinin Paşabahçe Cam’a verilmesine karar verdiği de açıklandı.

Projede ikinci kısım tamamlandı

Soru: Esra Hanım, Akfen Holding ile ilgili son gelişmelerden bahseder misiniz? Selim YAVUZ/İstanbul Cevap: Selim Bey, Akfen Holding’in iştiraki Akfen HES-1’e bağlı Beyobaşı Enerji Üretim’e ait Mersin Anamur’daki Otluca HES Projesi’nin ikinci kısmı tamamlanarak elektrik üretimine başlandı. Böylelikle Otluca Projesi’nin toplam kurulu kapasitesi 41.36megavata, toplam üretim kapasitesi de 193.89 GWh/yıl’a çıktı. Bu proje ile birlikte, Akfen HES-1’in tamamlanma oranı kurulu kapasite bazında yüzde 78, üretim kapasitesi bazında yüzde 75’e çıktı. Şirket finansalları açısından gelişme olumlu gözüküyor.

Sermaye artışı için başvurdu

Soru
: Esra Hanım, Şeker Piliç’teki son gelişmeler nedir? Altan YURT/İstanbul Cevap: Altan Bey, şirket sermayesini 16.5 milyon TL (yüzde 75) bedelli, 5.5 milyon TL (yüzde 25) sermaye hesabı düzeltmesi olumlu farkları hesabından karşılanmak suretiyle bedelsiz artırılarak 22 milyon TL’den
44 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verdi. Gerekli izinler için Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuru yapılacak.

Satış fiyatınızı belirleyin

Soru: Esra Hanım,benim ricam Çemaş Döküm hakkında. Şirket orta ve uzun vade gibi nasıl olur acaba? Mirza KÜÇÜK/İstanbul Cevap: Mirza Bey, Çemaş ile ilgili son gelişme şirket yönetim kurulu toplantısında bağlı ortaklığı Niğbaş Niğde Beton Sanayi’nin kayıtlı sermaye sistemine geçerek sermaye artırımı yoluyla halka arz edilmesine ve gerekli başvuruların yapılmasına karar verilmesi olarak bulunuyor. Orta vade için beklemenizi tavsiye ederim. Maliyetiniz ve getiri hedefinize göre satış fiyatı aralıkları da belirlemeniz gerektiğini hatırlatmamda fayda var.


Sıradaki haber yükleniyor...
holder