Esra Karayel Orta vadede hedef 100 bin
HABERİ PAYLAŞ

Orta vadede hedef 100 bin

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody’s’in not artırımı sonrası borsa coştu

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Borsa İstanbul 100 endeksi rallisine devam ederek haftalık bazda yüzde 2.6 artışla 91 bin 925 puan seviyesinden kapanış yaptı. Endeks en yüksek 92 bin 739 puan seviyesini gördü. Yılbaşından bu yana borsa yüzde 18 yükselirken 0.7 milyar dolar para girişi gerçekleşti.

Moody’s not yükseltti


Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody’s tarafından Türkiye’nin kredi notunu bir basamak artırarak yatırım yapılabilir ülke statüsüne çıkartması, endekse gelen alımlara hız kazandırdı ve 90 bin direnç seviyesini kırdırdı. Para piyasalarında Merkez Bankası’nın faiz toplantısı ve sonrasında açıklamalar dikkatle takip edildi. Banka, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 5’ten yüzde 4.5’e indirdi. Yapılan açıklamada ise faizin tekrar inebileceği sinyalleri alındı.

Faizlerde düşüşe devam

Merkez Bankası’nın faiz kararından sonra gösterge tahvilin bileşik getirisi yüzde 5.0 seviyesinden yüzde 4.8 seviyesine geriledi. Gösterge tahvil (7 Ocak 2015) cuma gününü yüzde 4.79 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

[[HAFTAYA]]

Haberin Devamı

Borsa İstanbul’da endekste orta vadeli hedef olumsuz bir veri akışı olmadığı takdirde 100 binde

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Borsa İstanbul’da endekste orta vadeli hedef, çok olumsuz bir haber akışı olmaz ise 100 bin seviyesi. Bu hafta küçük çaplı kâr satışlarıyla birlikte yukarı yönlü trend devam edecek. Not artırım sonrası Türkiye’nin uzun vadeli fonların yatırım portföy tercihlerine girmesi olumlu.

Parasal genişleme önemli

Dünyada merkez bankalarının parasal genişleme politikaları hız kesmeden devam ediyor. Bu durumda piyasalarda bollaşan para (likidite) hisse senetleri piyasasına yönelmiş durumda. Bu durum devam ettiği sürece borsalar yükselecek. Para piyasalarında küresel piyasalardaki olumlu havanın etkisi devam edecek. Bu hafta piyasaların yönünü bozacak bir gelişme gözükmüyor. Bununla birlikte 22 Mayıs’ta Japonya ve Amerika Merkez Bankası kararlarının yatırımcılar tarafından dikkatle izlenmesinde fayda var.

Dolar güçlenecek


Piyasalarda gelişmekte ve gelişmiş ülkelerden gelen zayıf büyüme rakamları doların güçlenmesini sağlıyor. Dolarda dirençler 1.8450 TL ve daha üstte 1.8480 TL seviyelerinde gözüküyor.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Piyasada pek çok yayın var

Soru: Esra Hanım merhabalar. Yazılarınızı ilgi ile takip eden bir okurunuzum. Yaptığınız yorumlar gayet isabetli ve bilimsel nitelikte olduğu için öncelikle sizlere teşekkür ediyorum. Teknik analiz ve temel analiz konusunda bilgi edinebileceğim doküman listesi göndermenizi rica ediyorum. Kenan UFUK/İstanbul Cevap: Bu konuda piyasada pek çok doküman var. Ben size öncelikle borsanın ve Sermaye Piyasası Kurulu’nun web sitelerinde yer alan yatırımcı bilgilendirme kitapçıklarını tavsiye ederim.

Haberin Devamı


Teknik analiz önemli


Soru: Esra Hanım, elimde yaklaşık bir yıldır Aslan Çimento hisseleri var. Şirket hisselerinin hareketleri çok ilginç geliyor. Bilanço iyi, şirket iyi durumda, borsa iyi durumda ama nedense hisseler hiç etkilenmiyor. Bu hisseyle ilgili düşüncelerinizi öğrenmek istiyorum. Murat YAMAN/İstanbul Cevap: Murat Bey, Aslan Çimento bu yılın ilk çeyreğinde sizin de ifade ettiğiniz gibi çok yüksek bir açıkladı (3.045.574 TL). Kâr artışı, firmanın verimli çalışıp çalışmadığını en iyi gösteren verilerden biri olarak düşündüğümüzde, kârındaki yükseliş (yüzde 5.308) çok olumlu gözüküyor. Şirketin net satışları, geçen sene aynı döneme göre yüzde 32.43 artarken borçlarındaki artış yüzde 7.46 oldu. Temel analiz açısından veriler yükselişi destekliyor. Teknik olarak ise hissenin kısa-orta vade ortalamaların altında seyretmesi, çok düştüğünü bu seviyelerden alım geleceğini gösteriyor. Şu an için trend yönü yatay. Son günlerde artan işlem hacmi önemli. Hissenizi alım maliyetiniz önemli. Eğer bekleme imkanınız var ise bir süre daha takip ederek izlemenizi öneririm. Bazı hisseler endeske ters hareket eder. Endeks çıkarken düşer, düşerken çıkar. Bilanço verilerinin iyi olması çok önemli. Ancak yükseliş için yeterli değil. Hissenin teknik hareketi de trend yönünü etkiliyor.

Politikasını devam ettirecek

Soru: Esra Hanım, Turkcell’de temettü ödemesi ile ilgili gelişme var mı? Yiğit APL/İstanbul Cevap: Yiğit Bey, Turkcell yönetim kurulu, nakit projeksiyonları, iş görünümü, yatırım planları ve sermaye piyasası koşullarına göre dağıtılabilir kârının en az yüzde 50’sini temettü olarak dağıtma politikasını devam ettirme kararı aldı.

Satış hedefiniz önemli


Soru: Esra Hanım, köşenizi devamlı takip etmekteyim. Netaş hissem var. Şirket temettü verdi. İlk çeyrekte zarar açıkladı. Hisseyi satmam mı mantıklı yoksa tam tersi mi? Bu konuda bilgilendirir misiniz? Bahri MUT/ Ezine-Çanakkale Cevap: Bahri Bey, satım zamanınızı bu hisseden ettiğiniz kara göre belirlemeniz daha uygun olur. Yani maliyetinize göre hedef fiyatınız tuttu mu? Bu fiyat gerçekleştiyse satabilirsiniz. Gerçekleşmediyse ne kadar bekleyebilirsiniz buna karar vermenizi tavsiye ederim. Tabi hedef fiyatı belirlerken neye göre belirlediğiniz de önemli. Burada teknik analizin devreye girmesi gerekiyor. Hissenin destek ve direnç seviyelerine bakmak lazım. Dilerseniz maliyetinizi iletin bir çalışma yapayım.

Bilanço verileri iyi gözüküyor

Soru: Esra Hanım, Sabancı Holding hissem var. Holdingin kârı nasıl geldi? Hakan DURUKAN/İstanbul Cevap: Hakan Bey, Sabancı Holding, 2013 1. çeyreğinde, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 93 artışla 570.6 milyon TL net kâr açıkladı (2012 birinci çeyrek karı: 296.4 milyon TL). Holdingin net finansal giderleri beklentilerden düşük seviyede (34 trilyon) gerçekleşti. Bilanço verileri genel olarak iyi gözüküyor.

Kârını üçe katladı

Soru: Esra Hanım, Çimsa’yı iki aydır tutuyorum. Bilançosunun geniş bir analizini yapar mısınız? Kıvanç ATAKAN/İstanbul Cevap: Kıvanç Bey, Çimsa birinci çeyrekte 24 milyon TL net kâr elde ederek kârını geçen senenin 3 katından fazla yükseltti. Şirketin kârı beklentilerin üstünde gerçekleşti. Bunun en önemli nedeni ise şirketin sahip olduğu Sabancı Holding hisselerinden elde ettiği değerleme artışı gelirleri (11 milyon TL) olarak gözüküyor. Bu hisseler geçen hafta Borsa İstanbul’da satıldığı için satış kârı ikinci çeyrek kâr rakamlarına da yansıyacak. Bununla birlikte operasyonel tarafta ise, ciro (satış) geçen yıla göre yüzde 44 büyüme gerçekleştirdi (iç pazar yüzde 55, ihracat yüzde 23 büyüme). Kısa ve orta vade için iyi gelen net kâr, piyasada olumlu tepkileri getirebilir.

KAP’tan izleyebilirsiniz


Soru: Esra Hanım, Doğan Holding ile ilgili son gelişmeler hakkında bilgi verir misiniz? Mert AYDOĞDU/İstanbul Cevap: Mert Bey, Doğan Holding tarafından yapılan son açıklamaya göre Holding’in bağlı ortaklığı Doğan Müzik Kitap Mağazacılık Pazarlama A.Ş’nin Elektronik Bilgi İletişim Hizmetleri Reklamcılık ve Ticaret A.Ş.’nin tamamını satın alma ve devir işlemleri tamamlandı. Açıklamanın ayrıntılarını KAP’tan (Kamuyu Aydınlatma Platformu) takip edebilirsiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder