Esra Karayel Orta vadede hedef 75 bin
HABERİ PAYLAŞ

Orta vadede hedef 75 bin

Endeks yurtiçi ve yurtdışı olumlu havanın desteğiyle yeni zirve yaparak 70 bin 335 seviyesini test etti.

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

-İstanbul Menkul Kıymetler Borsası iki aydır devam eden yükseliş hareketini geçen hafta da sürdürdü. Endeks, geçen hafta içinde daha önceki yazılarımda ifade ettiğim gibi 70 bin 335 seviyesini test etti. Daha sonra banka hisselerine gelen satışlarla geriledi. Amerika’da açıklanan olumsuz veriler, dış borsalara paralel endekse de olumsuz yansıdı. Yılın başından beri büyük yükseliş yaşayan emtiada (ticarete konu olan tüm mallar ve ürünler. Altın, gümüş, bakır, buğday, pamuk, ham petrol gibi ürünler) sert satış dalgası yaşandı. Bu gelişmelerle endeks haftayı 68 bin 240 seviyesinden kapattı.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

-Para piyasalarında Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısı takip edildi. Banka faizleri değiştirmedi. ECB Başkanı Jean-Claude Trichet’in faiz toplantısı sonrası açıklamaları yönde etkiliydi. Faiz artırımlarının Haziran sonrasına sarkabileceğini açıklamasının ardından dolarda yükseliş gerçekleşti.
Bono piyasası: Yeni gösterge olan 20 Şubat 2013 vadeli tahvilde faizler dar bir bantta hareket etti ve haftayı yüzde 8.40 seviyesinden kapattı.
Döviz piyasası: Dolar Cuma gününü yükselişle 1.5370 TL’den kapattı. Euro ise 2.2290 TL seviyesinden kapanış yaptı.

Borsada olumlu veri akışı devam ettiği takdirde orta vadede 75 bin seviyesinin test edilmesi muhtemel.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

-Borsada orta vadede yükselişin devam edeceğini ve orta vadede 75 bin seviyesinin test edileceğini öngörüyorum. Haziran 2011 Genel Seçimi yaklaştıkça borsada yükselişin daha belirginleşmesi muhtemel. Türkiye’nin kredi notu orta vadede yatırım yapılabilir seviyeye yükseltilebir. Bu gerçekleşir ve seçim sonrasında tek parti hükümetinin devamı koşulu sağlanırsa endeks, ikinci haraket olarak 78 bine doğru yönelebilir. Bu haftanın veri gündeminde Çarşamba günü açıklanacak cari açık rakamı önemli. Cuma günü ise yurtdışında Amerika’da enflasyon verisi takip edilecek.

- Para piyasalarında yurtiçi ve yurtdışı ekonomik veriler yakından izlenecek. Hazine’nin bugün ve yarın ihaleleri nedeniyle haftanın ilk yarısında faizler sakin seyir izleyecek.
Bono piyasası: Gösterge olan 20 Şubat 2013 vadeli tahvilde faizlerin yüzde 8.40-8.45 aralığında hareket gerçekleştirmesi muhtemel gözüküyor.
Döviz piyasası: Gelişmelere bağlı olarak dalgalı seyir görülebilir. Dolarda direnç seviyeleri 1.5400 TL ve üstte 1.5450 TL seviyelerinde bulunuyor. Destekler ise 1.5350 TL ve altta 1.5300 TL seviyesinde görünüyor.

Haberin Devamı

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Kârlılık azaldı

Soru: Esra Hanım Emlak GYO hissem var. Bilançosunu açıkladı mı? Ayrıntılı bilgi verir misiniz? Hasan YURT/İstanbul

Cevap: Hasan Bey, Emlak GYO’nun 2011 ilk çeyreğinde net kârı geçen yıla göre yüzde 51 azalarak 73 milyon lira geldi. Net kârlılıktaki düşüşün ardında ise gelir paylaşımı yönetimi ile yapılan arsa satışları ve arsa satış gelirlerindeki düşüş etkili oldu. Şirketin satış gelirleri yıllık yüzde 20 daralarak 171 milyon lira oldu. Satış gelirlerinin 56 milyon liralık kısmı konut ve ticari ünite satışından geldi. 115 milyon lira gelir paylaşımı yöntemiyle satılan arsalar ve arsa satışlarından geldi.

Haberin Devamı

Kapasite artacak

Soru: Aksa Enerji ile ilgili son gelişmeler nedir? Esat AYTEKİN/İstanbul

Cevap: Esat Bey, Aksa Enerji Kuzey Kıbrıs santralinin kapasitesini 89 megavattan 107 megavata çıkardığını duyurdu. 1 Haziran 2011 tarihinden itibaren sözleşmesel üretim miktarının, aylık 45.8 milyon kilovattan 54.2 milyon kilovat seviyesine çıkması bekleniyor. Kuzey Kıbrıs’taki ilave yatırımın ikinci aşamasında ise, montajı biten 13 megavatlık buhar türbinin devreye alınarak santralin kombine çevrime dönüştürülmesi planlanıyor. Böylece santralin toplam kurulu gücünün 120 megavata çıkarılması hedefleniyor.

Gelirleri düştü

Soru: Esra Hanım Adana Çimento’nun son bilançosu hakkında bilgi alabilir miyim? Türker YİĞİT/İstanbul

Cevap: Türker Bey, Adana Çimento piyasa beklentilerinin üzerinde birinci çeyrek sonuçları açıkladı. Şirket 2011 yıyının ilk çeyreğinde 13 milyon TL net kâra ulaştı. Buna göre kârlılık geçen yılın yüzde 36 üzerinde gerçekleşti. Adana Çimento’nun satış gelirleri ise 63 milyon TL oldu. Şirketin satış gelirleri yine geçen yıla kıyasla yüzde 12 düştü. Bu düşüşün temel nedeni ise ihracat gelirlerinin azalması olarak gözüküyor.

Yolcu sayısında artış var

Soru: Esra Hanım, 4.88 maliyetten elimde Türk Hava Yolları bulunuyor. Hisse 6.20 seviyelerinden 3 küsurlara indi. Halen beklemedeyim. Şirket hakkında sürekli olumlu haberler çıkmasına rağmen bir türlü çıkış yaşanmadı. Benim beklentim 7.30’u görmesi ama ne zaman olur bilemiyorum. Türk Hava Yolları ile yorumlarınızı alabilir miyim? Ahmet YILDIZ/İstanbul

Cevap: Ahmet Bey, Türk Hava Yolları temel analiz açısından olumlu finansal verilere sahip. Şirket ilgili son gelişme Ocak-Nisan 2011 trafik verileri olarak bulunuyor. Devlet Hava Meydanları İşletmesi tarafından yapılan açıklamaya göre toplam trafik geçen seneye göre yüzde 17 büyüyerek 28.75 milyon yolcuya ulaştı. İç hat trafiği yüzde 14.4 artarak 17.1 milyon, dış hat trafiği yüzde 20 büyüyerek 11.7 milyona ulaştı. Hisse teknik olarak düzelmesini tamamladıktan sonra yukarı harekete geçecektir.

Temettü dağıtımına karar verdi

Soru: Esra Hanım, Sinpaş hissesi sahibiyim. Şirket temettü verecek mi? Son satış rakamları nasıl? Dilek ÜSTÜN/İstanbul

Cevap: Dilek Hanım Sinpaş GYO, Genel Kurul toplantısında, 2010 yılı dönem kârından 30 milyon liranın ortaklara nakit temettü (kâr payı) olarak dağıtılmasına karar verdi. Şirketin sermayesi de 100 milyon lira artırılarak 500 milyon liradan 600 milyon liraya çıkarılacak. Şirket 2011 yılı ön satış ve teslimat rakamlarını da açıkladı. Buna göre; yılbaşından 20 Nisan tarihine kadar 484 konut ön satışı gerçekleştirdi. Geçen sene aynı dönemde bu rakam 383 olmuştu. Teslimat tarafına baktığımızda 184 konutu sahiplerine teslim ederek yaklaşık 74 milyon liralık bir satış geliri elde etti.

Bekleyebilirsiniz

Soru: Esra Hanım verdiğiniz bilgilerden dolayı teşekkürler. Benim İhlas Gazetecilik hissem var. Hisseyi 3.70 seviyesinden almıştım. Ne yapmamı önerirsiniz? Mirza KÜÇÜK/İstanbul

Cevap: Mirza Bey, İhlas Gazetecilik geçen sene Haziran ayında 1.65 seviyesinden halka arz edilmişti. Hisse halka arzdan sonra çok kısa sürede 4.14 seviyesini test etti. İhlas Gazete’de hedef fiyatınız önemli. Hisse orta ve uzun vade için olumlu beklentilere sahip. Benim tavsiyem şirket ile ilgili gelişmeleri ve açıklamaları yakından takip ederek beklemeniz yönünde bulunuyor. Hissede işlem hacmini de izleyin.

Borsayı arayın

Soru: Esra Hanım Çukurova Elektrik ve Kepez Elektrik hisselerim var. Bir kaç yıl önce borsadaki işlemleri durduruldu. Tekrar borsada işlem görmeye ne zaman başlayacaklar? Bu konuda bilgi verir misiniz? İdris BEKAR/Kocaeli

Cevap: İdris Bey, her iki hisseyle ilgili en sağlıklı bilgilendirmelere Sermaye Piyasası Kurulu web (www.spk.gov.tr) sitesinin yatırımcılar bölümünden ulaşıp ilgili telefonları arayabilirsiniz. Yine aynı şekilde İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın (www.imkb.gov.tr) web sitesinden de işleme kapanan borsa şirketleri ile ilgili son gelişmelere ulaşabilirsiniz. Ayrıca borsanın yatırımcı danışma merkezini de sitede yer alan telefonlarından arayarak ne yapmanız gerektiği konusunda sağlıklı bilgiler alabilirsiniz.

Zarar açıkladı

Soru: Aksigorta hissem var. Uzun vadeli yatırım yaptım. Son durumu nedir? Bilançosu açıklandı mı? Sinan UYSAL/İstanbul

Cevap: Sinan Bey, Aksigorta piyasa beklentisinin altında bilanço açıkladı. Şirket yılın ilk çeyreğinde 6 milyon TL net zarar etti. Aksigorta yüzde 20 prim artışı gerçekleştirmesine rağmen şirketin yatırım gelirlerindeki düşüş, mali tablolarını olumsuz etkiledi. Bu sonuçlar kısa vade için olumsuz gözüküyor. Gelişmelerle birlikte takip etmenizde fayda bulunuyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder