Esra Karayel Orta vadede yukarı
HABERİ PAYLAŞ

Orta vadede yukarı

Borsa İstanbul’da endeks dalgalı seanslarla geçirdiği haftayı 73 bin 476 puan seviyesinden kapattı.

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Borsa İstanbul, bu hafta küçük çaplı dalgalı seyir izledi. Dünya piyasalarının Paskalya tatiline erken girmesi nedeniyle yurt dışı piyasaların etkisi sınırlı kaldı. Yurtiçi tarafında ise Amerika’lı yatırım bankası Morgan Stanley’in açıklaması endekse bir miktar satışları getirdi.

[[HAFTAYA]]

‘Sat’ raporu moral bozdu

Türkiye için Amerika’lı yatırım bankası tarafından yayınlanan ‘sat’ raporu, endekse bir miktar satış getirdi. Bu gelişmelerle endeks haftayı 73 bin 476 puan seviyesinden kapattı.

Haberin Devamı

Para piyasalarında Amerika Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen’in ekonomiyi destekleyeci açıklamaları takip edildi. Yurt içinde ise Morgan Stanley’in raporu izlendi. Dolar/TL yatay seyir izledi ve cuma günü 2.12 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

Tahvil bono sakin

Tahvil bono piyasasında gösterge olan 7 Ekim 2015 vadede faiz yüzde 9.69 seviyesinden kapanış yaptı. Piyasa olası bir faiz indirim beklentisi nedeniyle borsaya göre daha sağlam duruş gösteriyor.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Yatırımcılara, alımlarında vade süresi ile hedeflerini iyi belirlemelerini ve hedefe bağlı kalmalarını öneririm.

Piyasaların gelişmelere çok duyarlı olduğu bir dönemdeyiz. Yatırımcıların hisse yatırımlarında vade hedeflerini iyi belirlemeleri ve dalgalanmalarda buna sadık kalmalarını öneririm. Alım fiyatı ve hisse seçimi doğru ise bu dönem, günlük al-sat için uygun değil.

Kkısa vadede 74 bin 500

Borsa İstanbul’da olumsuz bir haber akışı olmadığı takdirde 74 bin 500 direnç seviyesi olarak gözüküyor. Aşağı çekilmelerde ise 73 binin altına inilirse 72 bin 500 destek seviyesi önemli.

Para piyasalarında gözler 24 Nisan tarihinde yapılacak Merkez Bankası toplantısına çevrildi. Bu toplantı sonrası faiz indirimi kararı açıklanırsa gösterge vadede yeniden yüzde 10.50 seviyelerine doğru hareket gerçekleştirebilir. Dikkatle takip edilmeli.

Faiz yönü belirleyecek

Dolar/TL ise yönde Merkez Bankası’nın açıklamaları etkili olacak. Kurda teknik olarak önemli direnç seviyesi 2.14 olarak gözüküyor. Dolar/TL’de destek ise 2.11 seviyesinde bulunuyor.

Haberin Devamı

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Yeni projesini satışa sundu Soru: Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı hissem var. Bir süre daha hisseyi tutmayı düşünüyorum. Şirketin yeni bir açıklaması var mı? Son gelişmeler nedir? ? Cihan YURTSEVER/İstanbul

Cevap: Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Nidakule Atasehir Projesi’ni satışa sundu. Şirketin projedeki payı 192 milyon TL. Proje şirketin net aktif degerinin yüzde 1.5’ini oluşturuyor. Önümüzdeki dönemlerde şirketin yeni projeleri satış sunmaya devam etmesi ve bunun da hisseyi olumlu etkilemesi beklentiler dahilinde bulunuyor.

Teknik analize dİkkaT!

Soru: Elimde bulunan Usaş hisselerinin seyri standart oranda devam ediyor. Bana bu hisseyle ilgili bilgi verir misiniz. Epeydir elimde beklemekteyim. Bu hisse ne zaman prim yapacak. Önerilerinizi bekliyorum. ? Oğuz Taşkın/İstanbul

Cevap: Hisselerde zaman zaman mevcut koşullara göre bekleme zamanları uzun sürebiliyor. Bilanço sonuçları olumlu gelse de teknik analiz açısından göstergeler uygun olmadığında ya da piyasa koşullarında belirsizlik varsa bu bekleme süresi uzayabiliyor. Bir süredir yatay hareket eden şirket hisselerinde vade orta ve uzun gözüküyor. Bununla birlikte bu tip hisselerde çıkış sert olabilir. Kamuyu Bilgilendirme Platformu’na yapılan açıklamalarla birlikte hissenizi takip etmenizi öneririm.

Haberin Devamı

Kap’tan izleyin

Soru: Beşiktaş’ın yeni stadının tamamlanıyor olması bu spor klubüne borsada yatırım yapmak için yeterli bir gelişme mi? Bilanço verileri sağlam değil ama benim düşüncem bir futbol kulübü için büyük bir stadın faaliyete girecek olması yatırımda değerlendirilmesi yeterli gibi. Bu hususta fikrinizi alabilir miyim? ? Ramazan Kardaşlar/İstanbul

Cevap: Hisse senedi alımı yaparken şirketin yatırımları, anlaşmaları, bilanço yapısı ilk etapta bakılacak önemli kriterler olarak bulunuyor. Bununla birlikte hissenin teknik analiz açısından da fiyatının uygun olması gerekiyor. Bahsettiğiniz gelişme uzun vade için olumlu gözüküyor.

Yatırımlar önemli

Soru: Uyum Gıda’da satışlar hakkında ayrıntılı bilgi verir misiniz? ? Mert CANER/İstanbul

Cevap: Uyum Gıda, İstanbul Büyükçekmece’deki dört adet dükkan vasıflı taşınmaz 2 milyon 493 bin TL bedelle, Maltepe’deki bin 380 m2’lik dükkan 6 milyon 350 bin TL bedelle, Başakşehir’deki 256.97m2 bağımsız bölüm 3 milyon 340 bin TL bedelle, Beylikdüzü’ndeki Uyum Çarşı’da 89 adet bağımsız birim 13 milyon 289 bin TL bedelle ve Arnavutköy’deki 21 bin 500m2 alana sahip tarla 9 milyon 675 bin TL bedelle Verimed Tıbbi Ürünler’e satıldı. Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) sitesinden takip edebilirsiniz.

Bedelsiz artırım yapacak

Soru: İş Girişim Sermayesi’nde bedelsiz artırım hakkında ve Finansbank’ın bono ihracıyla ilgili bilgi verir misiniz? ? Sertaç DEMİR/İstanbul

Cevap: İş Girişim Sermayesi, sermayesinin, 250 milyon TL kayıtlı sermaye tavanı içinde, tamamı 2013 yılı kârından karşılanmak üzere 7 milyon 998 bin 480 TL tutarında bedelsiz olarak artırılarak 66 milyon 654 bin TL’den 74 milyon 652 bin 480 TL’ye çıkarılması için Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuruda bulunuldu. Finansbank tarafından halka arz edilmeksizin borsa dışında nitelikli yatırımcıya satılmak üzere 91 gün vadeli 200 milyon TL nominal degerde iskontolu bono olarak yapılması planlanmıştı.

SPK’nın web sitesinden izleyin

Soru: Halka arzlar hakkında sorum olacak. Bir halka arzın izinsiz olup olmadığını nasıl anlayabilir ve nereden öğrenebilirim? ? Kaan YILMAZ/İstanbul

Cevap: Halka arzın tanımına ve Sermaye Piyasası Kurulu’ndan izin alınmadan usulüne uygun olarak yapılmayan ve yatırımcıların mağduriyetine sebep olan izinsiz halka arza ilişkin detaylı açıklamalara Kurul’un web sitesinden (www.spk.gov.tr) ulaşabilirsiniz. Sermaye Piyasası Kurulu Yatırımcı Köşesinde yer alan İzinsiz Halka Arzlar başlıklı bölümden takip edebilirsiniz. Diğer taraftan Borsada işlem görmeyen şirketlerin hisse senetlerini satın almak yatırımcıların hisse senetlerini satın aldıkları şirketlerin Kurul’dan izin alıp almadığını her türlü iletişim araçları vasıtası ile Kurul’a sormaları mümkün.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder