Esra Karayel Piyasalar beklemede
HABERİ PAYLAŞ

Piyasalar beklemede

Küresel borsalardaki sert düşüşler haftaya iyi başlayan Borsa İstanbul’da endekste de satışları getirdi


GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Borsa İstanbul’da geçen hafta yurtdışı piyasaların etkisinde geçti. Avrupa borsalarındaki kayıplar ve Amerika tarafında açıklanan zayıf ekonomik veriler sonrasında, endekse satışlar geldi. Haftalık bazda yüzde 1.5 kayıpla 83 bin 285 seviyesinden kapanış gerçekleşti.

Dış piyasalar olumsuz etkiledi

Endekste not artışı beklentileri ile haftanın ilk yarısında alımlar geldi. Rekor düşük faiz oranlarının desteğiyle endeks hafta boyunca dünya piyasalarından ayrıştı. Ancak son gün yurtdışı veri akışının olumsuz olması düşüşü getirdi. Para piyasalarında yurtiçinde Merkez Bankası’nın faiz indiriminden sonra 5.49 seviyelerini test eden gösterge kıymet bileşikleri (7 Ocak 2015) dip seviyelerini test ettikten sonra haftayı 5.56 seviyesinden kapattı.

[[HAFTAYA]]

Altın kan kaybediyor

Son bir yıldır 1.550-1.750 dolar bandında hareket eden altının ons fiyatı geçen haftalarda 1.381 dolara kadar dip seviyelere geriledi. Cuma günü itibariyle altının onsu 1.405,80 dolar oldu. Yurtiçi piyasada düşüş sonrası çeyrek altın yoğun talep gördü.

Haberin Devamı

Yatırımcıların yurtiçi ve yurtdışı önemli ekonomik verileri ve açıklamaları takip etmelerinde fayda var


GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Piyasalar yurtiçi ve yurtdışında önemli açıklamaların yapılacağı bir haftaya girdi. Salı günü 23 Nisan nedeniyle borsa tatil olacak. Çarşamba günü ise yurtiçi gündeminde, Merkez Bankası’nın son toplantı tutanakları ve kapasite kullanım oranları öne çıkacak gelişmeler.

Açıklamaları izleyin

Avrupa Birliği (AB) Konsey Başkanı Herman Van Rompuy bugün ekonomik reformlar hakkında açıklamalarda bulunacak. Borsaların yönünde etkili olacak bu açıklamaları yatırımcıların takip etmesinde fayda bulunuyor. Para piyasalarında da yönde ekonomik veriler izlenecek. Yurtdışında Amerika’da açıklanacak 2. el konut satışları önemli. Salı günü ise Avrupa’da büyüme verileri dikkatle takip edilecek. Perşembe günü İngiltere ve Amerika’da birinci çeyrek büyüme verisi, faiz ve dövizde yönde etkili olacak.

Faizlerde düşüş sürebilir


Küresel piyasalarda düşük büyüme ve piyasaya bol likidite (para girişi) politikası devam ettiği takdirde, Merkez Bankası tarafından faizleri daha da düşürücü girişimler gelebilir.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

YENİ HEDEFLER VAR

Soru: Esra Hanım, Migros’ta son gelişmeler nedir? Şirketin yeni yatırımı var mı? Hilal UYGUN/İstanbul Cevap: Hilal Hanım Migros üst düzey yetkilileri tarafından yapılan açıklamada şirketin 2013 sonu ciro hedefinin çift haneli büyüyerek 7 milyar TL’yi aşmak olduğunu ifade edildi. Ayrıca yine bu yıl 100-150 yeni mağaza açarak yıl sonunda bin mağazayı geçmek istediklerini, İzmir’de Haziran ayında 20 milyon dolarlık yatırımla Türkiye’nin en büyük et işletme tesislerinden birini devreye sokacaklarını belirttiler. Şirketle ilgili açıklamaları KAP’tan takip edebilirsiniz.

TEMETTÜ TEKLİF EDECEK


Soru
: Esra Hanım, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı kâr payı dağıtacak mı? Karar aldı mı? Murat ÜSTÜN/İstanbul Cevap: Murat Bey, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklağı genel kurulda hisse basina 0.08 TL temettü ödeme teklifi sunacağını açıkladı. Şirket tarafindan yapılan açıklamada, 2012’de elde edilen kardan hisse başına 0.08 TL nakit temettü ödeyecegi belirtildi. Bu miktar yüzde 38 temettü ödeme oranına ve yüzde 2.8 temettü verimliliğine denk geliyor. Temettü ödemesi 8 Mayıs’ta yapılacak genel kurulda kabul edilirse, 9 Mayıs itibariyle başlayacak.

Kâr payı dağıtımı yapacak

Soru: Esra Hanım, Pınar Et ve Un ile Pınar Süt hisselerim var. Temettü verecekler mi? Şirket bu konuda bir açıklama yaptı mı? Semih YİĞİT/İstanbul Cevap: Semih Bey, Pınar Et ve Un 2012 kârının 27.734.400 TL’lik kısmını (hisse başı net: 0,544 TL) nakit temettü olarak dağıtma kararı aldı. Pınar Süt ise 2012 kârının 46.299.583 TL’lik kısmını (hisse başı net: 0,8755 TL) nakit temettü olarak dağıtacak. Kısa ve orta için gelişmeler olumlu gözüküyor. Hacimle birlikte izleyin.

Yeni sipariş aldığını açıkladı


Soru: Esra Hanım, Bagfaş hissem var. Orta vade diye almıştım. İki aydır tutuyorum. Son durum nedir? Yeni bir gelişme ya da anlaşması var mı? Turgut DİLEK/İstanbul Cevap: Turgut Bey, Bağfaş Transammonia firmasından Nijerya’ya ihraç edilmek üzere toplam tutarı 3 milyon 6952 bin 500 dolar olan 7 bin ton Di Amonyum Fosfat (DAP) gübresi siparişi aldığnı açıkladı. Bu gelişme şirket finansallarına olumlu yansıyacak. KAP’tan şirket tarafından yapılan açıklamaları izleyin.

Bedelsiz dağıtımı gerçekleştirecek

Soru: Esra Hanım, İş Genel Finansal Kiralama hissesi bedelsiz verecek mi? Bu haberleri nereden takip edebiliriz? Mehmet ŞENSEVER/İstanbul Cevap: Mehmet Bey, İş Genel Finansal Kiralama 389 milyon TL ödenmiş sermayesini, kâr payı olarak 35.365.000 TL (yüzde 9.09 bedelsiz) artırmak suretiyle, 424.365.000 TL’ye yükseltme kararı aldı. Şirketlerle ilgili haberleri KAP’tan (Kamuyu Aydınlatla Platformu-www.kap.gov.tr) takip edebilirsiniz.

Satış kararı hedefinize bağlı

Soru: Esra Hanım, Enka bedelsiz verecek dediler. Doğru mu? Satım zamanı için ne dersiniz? Şevket KÜÇÜK/İstanbul Cevap: Şevket Bey, Enka İnşaat 2012 kârının 400 milyon TL’lik kısmını (yüzde 14.28 bedelsiz) bedelsiz hisse olarak dağıtma kararı aldı. Hissenizde satım zamanı, sizin alım maliyetinize ve hissede getiri hedefinize bağlı bulunuyor. İstediğiniz vadede getiri hedefine ulaştıysanız hissenizde satım yapabilirsiniz.

Mayıs ayını beklemek gerekli

Soru: Esra Hanım, altın sizce ne olur? Niye düştü ve gelecekte ne olacak? Alalım mı? Mehmet IŞIK/İstanbul Cevap: Mehmet Bey, altın son 12 yıldır sürekli olarak yükseliş trendi içinde bulunuyordu. Genel olarak bakıldığında altın fiyatlarındaki düşüşü tetikleyen birkaç neden var. Bunlardan ilki, Euro Bölgesi’nin en küçük ekonomilerinden Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin Merkez Bankası tarafından geçen hafta yapılan ‘stoklardaki 400 milyon euro’luk altını satabilecekleri açıklaması olarak bulunuyor. Bu gelişme sonrası George Soros, Goldman Sachs ve Amerika’lı SPDR Gold Trust gibi büyük fonların da altın satışına geçmeleri eklenince altın fiyatları geçen haftalarda yüzde 6’nın üzerinde düşüş yaşadı. Bununla birlikte büyük fonların ‘şu seviyeyi görünce sat’ ve ‘bu seviyeyi görünce al’ emirleri de bu tür düşüş dönemlerinde devreye giriyor. Bunun sonucunda birçok fonun otomotik olarak satışa geçmesi, kartopu etkisi yarattı diyebiliriz. Gelecek için çok kesin bir yorum yapmak zor. Şu an için yükseliş trendinin kırılıp kırılmadığını tam olarak görmek açısından Mayıs ayını beklemek gerekiyor. Bu noktada kesin olarak bu ifadeyi kullanabilirim.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder