Esra Karayel Piyasalar beklemede
HABERİ PAYLAŞ

Piyasalar beklemede

SATIŞLAR HIZLANDI

Borsada sert satışlar gördüğümüz, dövizde ve tahvil faizlerinde yine rekor seviyelere tanıklık ettiğimiz bir haftayı geride bıraktık. 100 bin 808’i test eden borsa 89 bin 897 puana kadar indi. Dolar, ABD-Çin ticaret savaşının da etksiyle 4.97’yi gördü. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Merkez Bankası’nın bağımsızlığı ve para politikasıyla ilgili yaptığı açıklamalar sonrası piyasalar bir miktar toparlandı.

DOLARA TALEP ARTIYOR

Ticaret savaşlarının yarattığı endişelerin dolara olan talebi artırdığı söyleniyor. Yurtiçinde belirsizlikler ve dünyada doların gidişatı nedeniyle piyasalarda bir süre daha yukarı yönde dalgalanmaların devam edeceği görüşü hakim. Uzmanlar, 4.77 seviyesinin önemli olduğunu belirtiyor. Bu seviyenin üstünde kalındığı takdirde kurda bu hafta 4.97-5.01 seviyeleri test edilebileceği öngörülüyor. Buna karşın 4.77 altına doğru bir hareket görülebilirse 4.72-4.65 bandında hareketler olabilir.

Haberin Devamı

BORSADA FIRSAT ZAMANI

Hızlı bir reform paketi ve ardından reformların takvime bağlanması durumunda Borsa İstanbul’da yukarı yönde sert hareketlerin olabileceğini belirten uzmanlar, gelişmelerin yakından takip edilmesi gerektiğini söylüyor. Endekste kısa vadede 100 bin önemli direnç seviyesinin görülebileceği belirtiliyor.

GEÇEN HAFTA

■ Türkiye cari işlemler açığının, bir önceki yılın Mayıs ayına göre 516 milyon dolar artarak 5 milyar 885 milyon dolar olarak gerçekleşmesi borsayı düşürdü doları yükseltti.

■ Amerika Haziran enflasyon verisi (yüzde 0.2) beklentilerin altında geldi.

GELECEK HAFTA

■ Yurtiçinde Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi, Sanayi Üretimi verileri açıklanacak.

■ Yurtdışında Çin ve Amerika tarafında ise sanayi üretimi, perakende satışlar izlenecek.

Piyasalar beklemede

GÖZLER EKONOMİ YÖNETİMİNDE

Bu haftaki konuğumuz Anlus Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yunus Kaya. Borsa, faiz ve dövizde bu hafta piyasaları neler bekliyor? Geçtiğimiz hafta, kabinenin açıklamasının ardından TL varlıkların değer kaybetmesi ve borsanın yüzde 10 düşmesi üzerine gözler ekonomi yönetimine çevrildi. Yatırımcıların şikayet ettiği OHAL, 19 Temmuz akşamı sona erecek. Borsadaki aşırı satışın ardından bu hafta toparlanma görmeyi umuyorum. İlk olarak 93 bin seviyesi hedeflenebilir.

Haberin Devamı

SANAYİ VERİLERİ BEKLENİYOR

Bu hafta açıklanacak verilerde; TL’nin aşırı değer kaybı yaşadığı Mayıs ayına ilişkin sanayi üretimiyle konut satış ve fiyatlarındaki değişim merakla bekleniyor. Haziran’a ait Merkezi Yönetim Bütçe sonuçları ve Merkezi Yönetim Borç Stoku da Mayıs’ın artçı etkisini kamuda göstermesi açısından önemli.

4.70 SEVİYESİNE GERİLEYEBİLİR

Kabine açıklanmadan önce 4.55 seviyelerinde olan kurun sonrasında 4.90 seviyelerine ulaştığını gördük. Bu hafta 4.70 desteğine kadar gerilemenin olasılığını yüksek görüyorum.

FAİZ ARTIRIMI GELEBİLİR

İki yıllık gösterge tahvil faizi Mayıs ayı başında yüzde 14’lerde iken 2 ayda yüzde 19’lara çıkmıştı. Son bir haftada ise yüzde 20’nin üzerine attı. 24 Temmuz’da Merkez Bankası’nın faiz artırması bekleniyor. Öncesinde bir miktar daha yukarı potansiyeli olabilir. Ancak orta vadede iyi bir yatırım imkanı sunduğunu düşünüyorum.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder