Esra Karayel Piyasalar Obama'nın etkisinde
HABERİ PAYLAŞ

Piyasalar Obama'nın etkisinde

Haberin Devamı

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası geçen hafta, dış piyasalara odaklı seyir izledi. Yurtdışında Amerika’da açıklanan önemli şirketlerin bilançoları takip edildi. Bilançoların olumlu gelmesi, haftanın ilk yarısında dış piyasalara paralel endekse de alımları getirdi.

Ancak Çin’de hükümetin bankalara kredi vermesi konusunda yasal düzenlemeler getirmesi, Asya borsalarıyla birlikte endekse de olumsuz yansıdı. Cuma günü ise Amerika Başkanı Obama’nın bankaların riskli işlemlerine sınır getirme yasa tasarısı, borsaları olumsuz etkiledi. Endeks, gelen satışlarla haftayı 53 bin 997 puan kapattı.

Para piyasalarında bono ve tahvillerde hafta başından itibaren değer kayıpları yaşandı. Hazine, Aralık 2009 itibarıyla Merkezi Yönetim brüt borç stoku verilerini açıkladı. Buna göre brüt borç stoku geçtiğimiz yıl içinde 61.1 milyar TL artarak 441.4 milyar TL’ye ulaştı.

Bono piyasası: Piyasada yeni gösterge olan 16 Kasım 2011 vadeli tahvilde faizler, yüzde 8.80’den kapanış gerçekleştirdi.
Döviz piyasası: Uluslararası Para Fonu IMF ile anlaşma konusunda olumsuz beklentiler, dövizde bir miktar yukarı harekete neden oldu. Dolar 1.4500, euro ise 2.1170 seviyesinden kapanış yaptı.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Bu hafta Amerika’da çok yoğun veri akışı bulunuyor. Bu nedenle gözler dış piyasalarda olacak. Çarşamba günü konut verileri ve Amerika Merkez Bankası Fed’in faiz kararı açıklanacak. Perşembe günü ise dayanıklı tüketim malı siparişleri verileri takip edilecek.

Bununla birlikte Yahoo, Boeing, P&G, 3M, Motorola gibi önemli şirketlerin bilançoları da dikkatle izlenecek. Yurtiçinde ise dış ticaret dengesi ve reel kesim güven endeks verileri önemli. Endekste önemli destek 53 bin 700’de. Bu seviye aşağı yönlü kırılmadığı takdirde pozisyonların korunmasında fayda var.

Para piyasalarında yurtdışında Amerika verileri, yurtiçinde ise IMF anlaşmasına yönelik gelişmeler takip edilecek. Salı günü yayınlanacak olan enflasyon raporu, yakından izlenecek.

Bono piyasası: Piyasada yeni gösterge olan 16 Kasım 2011 vadeli tahvilde faizlerin yüzde 8.40-8.70 bandında hareket gerçekleştirmesi muhtemel gözüküyor.
Döviz piyasası: Dış piyasaların seyri önemli. Petrol ve altın fiyatlarındaki hareketler de yönde etkili olacak. Dolarda dirençler 1.5050 ve daha üstte 1.5100, destekler ise 1.4950 ve daha altta 1.4900 seviyelerinde bulunuyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder